Bitlis'te fasülye ekimine başlandı

Güncelleme Tarihi:

Bitliste fasülye ekimine başlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2021 12:30

Bitlis'te fasülye ekimine başlandı

Haberin Devamı

Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-TÜRKİYE'nin kuru fasülye ihtiyacının yaklaşık 10'luk bölümünü karşılayan Bitlis'te tohum ekim çalışmalarına başlandı. Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, 2019 yılında 88 bin dekar alanda 24 bin ton üretim yaptıklarını, 2020 yılında ise alanı 105 bin dekara çıkardıklarını ve üretiminin 32 bin tona çıktığını söyledi. 

Tarihi ve kültürel değerleriyle bilinen Bitlis, sahip olduğu verimli topraklarıyla da önemli yer tutuyor. 8.5 milyon dekar arazisi, 1 milyon 300 dönüm tarımsal arazi varlığı, 1 milyon 800 bin dekar orman varlığı, göl alanları, yayla ve meralarıyla ünlü Bitlis'te yaşayanların yaklaşık yüzde 96'sı geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlıyor. Fasulye üretiminde 3'üncü, patates ve domates üretiminde 9'uncu, karakovan bal ve keçi sütü üretiminde ise 2'nci sırada olan Bitlis'te yemeklik ve tohumluk fasülye ekimine de başlandı. Tarlalarda tohum ekimine başlayan çiftçiler, bereketli ve verimli bir sezon beklerken,  Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyünde yaşayan ve yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini anlatan Özcan Balakan, hasadın ise 90 gün içerisinde yapılacağını ve dönümde yaklaşık 400-450 kilo fasülye elde ettiklerini söyledi.  

Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik ise fasulyenin bölge için stratejik bir ürün olduğunu belirtti. Bu yıl için yüksek verim beklediklerini kaydeden Çelik, "Fasulye üretiminde resmen bir çığır açtık. 2019 yılında fasulye üretiminde 88 bin dekar alanda 24 bin ton ürettik. Türkiye'de 4'üncü sıradayken, 2020 yılında alanımızı 105 bin dekara çıkardık üretimimiz de 32 bin tonu geçti ve Türkiye'de 3'üncü sıraya yerleştik. Yemeklik üretimde bir üst ligdeyiz. Kuru fasulyenin sertifikalı tohumluk üretimi de ilimizde mevcut. Biz zaten bu konuda Türkiye 1'incisiyiz. Türkiye tohumluk ihtiyacının yüzde 80'ini de Bitlis'ten karşılamaktayız. Bu yıl verimimizin de yüksek olmasını bekliyoruz."dedi. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!