BEÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin projesine TÜBİTAK’tan destek

Güncelleme Tarihi:

BEÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin projesine TÜBİTAK’tan destek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 14:04

BEÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin projesine TÜBİTAK’tan destek

Haberin Devamı

Özcan ÇİRİŞ-Ceren ÇALIŞKAN/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin hazırladığı "Covıd-19 Geçirmiş Bireylerin Metabolik Sendrom Risk Düzeyleri ile Beslenme Düzenleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi" adlı projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) destek almaya değer bulundu.
Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 4. sınıf öğrencileri Bilge Taşkın, Sevda Yaşar, Zehra Özcan ve danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Seda Oğur tarafından "Covıd-19 Geçirmiş Bireylerin Metabolik Sendrom Risk Düzeyleri ile Beslenme Düzenleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi" adıyla proje hazırladı. Proje TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen “2209–A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı", 2021/2 dönemi kapsamında destek hakkı kazandı.
'5 AYDA DEĞERLENDİRİLDİ'
​TÜBİTAK'tan destek almalarının kendilerini çok mutlu ettiğini ve gururlandırdığını belirten öğrencilerden Sevda Yaşar, destek veren üniversite yönetimine ve danışman hocaları Dr. Öğr. Üyesi Seda Oğur'a teşekkür etti. Aralık ayında sundukları projenin 5 aylık bir değerlendirmenin ardından destek gördüğünü anlatan Yaşar, proje kapsamında 200 kişilik bir anket çalışması başlattıklarını ve bununla ilgili de 200 Covid-19 geçirmiş hastaya ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Sevda Yaşar, şunları söyledi:
"Bireylerimizin 18-65 yaş aralığında olması gerekiyor. Verilere ulaşmamız zor. Biyokimyasal bulgular, kan bulguları, antropometik ölçümleri istiyoruz. Ayrıca besin ve tüketimleri ile ilgili incelemelerde bulunuyoruz. Danışman hocamızın destekleri ile çalışmaya başladık. Bizim için yoğun ve yorucu bir süreç oldu. Elimizden geldiğince çalışmaya gayret gösterdik. Bundan sonraki süreç verilerin değerlendirilmesi olacaktır.  Metabolik sendrom, beslenme ve yaşam biçiminin düzenlenmesi ile önlenebilecek bir sağlık sorunudur. Beslenme bununla çok daha yakından ilgilidir. Yine metabolik sendromu da etkiliyor. Bunların önüne geçebilirsek, Covid-19’a sebep olan birçok faktörü de ortadan kaldıracaktır. O yüzden beslenme üzerinde sıklıkla duruyoruz. Metabolik sendromunda risk sorununu 15 sorudan oluşan bir anketle tespit etmeye çalışıyoruz. Çok fazla çalışmada bu anketteki risk soruları kullanılmadı." (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!