Kazdağları Yaban Mantarları Eğitim Festivali başladı

Güncelleme Tarihi:

Kazdağları Yaban Mantarları Eğitim Festivali başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2017 18:49

Kazdağları Yaban Mantarları Eğitim Festivali başladı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Burhaniye İlçesi'ndeki Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi'nde (BAÇEM) düzenlenen törenle, Kazdağları Yaban Mantarı Eğitim Festivali başladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve bölge çiftçisine ek gelir getirmesi amaçlanan Kazdağları Yaban Mantarları Eğitim Festivali başladı. Ülkenin farklı bölgelerinden akademisyenler festivale geldi. Mantar uzmanı akademisyenler tarafından katılımcılara verilen bilgilerle başlayan program, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün'ün açıklamalarıyla sürdü.

Mantarla ilgili faaliyetlerin il ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini söyleyen Tüzün, "Ama bu işlemlerin düzgün yürütülebilmesi için ilk önce insanlara eğitim verilmesi gerekiyordu. Bizde bu düşünce ile eğitim festivali organize ettik. Türkiye'de ilk defa bir mantar eğitim festivali yapılıyor. Hem eğitimler hem saha gezileri hem de konserler gibi eğlenceler var. Neden böyle bir faaliyet içerisindeyiz diye sorulursa, vatandaşımıza, köylü halkımıza doğal alternatif geçim kaynaklarını göstermemiz lazım. Doğa bizlere bunları veriyor. Bizler sadece yol göstermeye çalışıyoruz. Alternatif geçim kaynağı getirecek bitkileri araştırıp, öncülük görevini yürütüyoruz. Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur'un talimatlarıyla çiftçinin her daim yanında olmaya çalışıyoruz. Çiftçi eğitim merkezi olarak belki Türkiye'de tekiz. Burada 3 laboratuvar kuruyoruz ve çok ciddi çalışmalara imza atmaya başladık. Çiftçiye yeni üretim alanları, yeni gelir kapıları bulmaya, köprü görevi görmek için çabalıyoruz" dedi.

Festivalde Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi, halk dansları gösterisi sundu. Okullarda mantar festivali konusunun işlendiği resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Sonrasında ise BAÇEM katılımcılara tanıtıldı. Festival programı, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr.Hasan Hüseyin Doğan'ın Balıkesir bölgesinin yenen mantarları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı'nın zehirli mantarlar ve mantar zehirlenmesini, Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hatıra Taşkın'ın kuzugöbeği mantarı, Uzm. Dr. Elif Güveloğlu'nun tıpta mantarların kullanımı, Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Evrim Ölçer'in kültür mirası olarak mantarlar: Mitolojide ve halk geleneklerinde mantarlar konulu ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nden Dr.Fuat Bozok da, Türkiye de yayılış gösteren Bolestus mantarları ve ihracat durumları konulu eğitim seminerleri verdi.

Yaklaşık 50 çeşit mantarın sergilendiği festival programının ilk günü, mantar sohbetleriyle devam etti. Festival programının ikinci gününde katılımcılar, vatandaşlarla birlikte Kazdağları'na giderek mantar toplayacak.

Fatih Emrah ERDOĞAN / EDREMİT (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!