Zeytin üreticisinin prim beklentisi

Güncelleme Tarihi:

Zeytin üreticisinin prim beklentisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 11:07

- Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: "Birçok kez dile getirdiğimiz, 70 kuruş olan zeytinyağı priminin bir liraya çıkarılması talebimiz devam ediyor"

Haberin Devamı

AYDIN (AA) - Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş," Birçok kez dile getirdiğimiz, 70 kuruş olan zeytinyağı priminin bir liraya çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

Kocabaş yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2009-2014 yılları arasında zeytinlik alanlarını 1 milyon hektara, zeytin ağacı miktarının da 180 milyona çıkarmayı hedeflediğini anımsatarak, "Geçtiğimiz yıl, bu 167 milyon 30 bin zeytin ağacı varlığıyla istenilen hedefe yaklaşıldı. Bugün Dünya’da yıllık 3 milyon ton olan zeytinyağı üretiminin 190 milyon tonunu ülkemiz üretiyor. Dünya’daki yıllık sofralık zeytin üretimi 2,5 milyon ton. Ülkemizin yıllık sofralık zeytin üretimi ise 430 bin ton. Zeytinyağının diğer bitkisel yağlarla karşılaştırılamayacak derecede daha sağlıklı bir ürün olduğu herkes tarafından kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminde dünyada 4. sırada olmasına rağmen tüketimde üretici ülkelerin çok gerisinde olduğuna dikkati çeken Kocabaş şunları kaydetti:

"Yunanistan’da yıllık kişi başı tüketim 21 litre, İtalya’da 11, İspanya’da 13, Tunus’ta 8 litre iken Türkiye’de 2 litre civarında. Ürettiğimizin ancak yüzde 4’ünü ihraç edebiliyoruz. Hem üretimi, hem tüketimi, hem de ihracatı artırmamız gerekiyor. Bunun için de yapılması gerekenlerin başında, öncelikle 25 dönümün altında zeytinlik alanlarının zeytinlik masrafından çıkarılarak madencilere bırakılması sonucunu doğuracak olan ve bu yılın haziran ayında meclise sunulan, şimdilik ertelenerek mecliste görüşülmeyi bekleyen yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir.”

- Zeytinyağı primi artırılsın

Sofralık zeytine de prim verilmesi gerektiğini ifade eden Kocabaş, “Yıllardır istediğimiz sofralık zeytine prim verilmesi talebimizin bir an önce karşılanması gerekiyor. Birçok kez dile getirdiğimiz, yetmiş kuruş olan zeytinyağı priminin bir liraya çıkarılması talebimiz devam ediyor. Şurası hiç unutulmamalıdır ki; zeytin üreticisine verilecek destek yeniden üretim demek, istihdam demek ve ülke ekonomisine katma değer demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!