Köşk'te ilk pamuk hasadı

Güncelleme Tarihi:

Köşkte ilk pamuk hasadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2017 14:37

Köşk'te ilk pamuk hasadı

Haberin Devamı

AYDIN'ın Köşk İlçesi'nde, yılın ilk pamuk hasadı yapıldı.

Köşk Ziraat Odası Başkanlığı'nın düzenlediği Tarla Günü'nde Yavuzköy Mahallesi'nde Kemal Şahin'e ait 360 dekar arazideki ilk pamuk hasadına

Köşk Kaymakamı Serdar Kaya, Köşk İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gökçe, Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, Ziraat Bankası ve Denizbank Köşk şube müdürleri, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Yağcı ve üreticiler katıldı. Tarla gününde pamuk toplama makinesi ile ilk hasat gerçekleştirildi. Pamuk toplama makinesi ile yapılan hasatta dekar başına ortalama 520 kilogram pamuk elde edildi.

Kaymakam Serdar Kaya, üreticilerden pamuk ekimi hakkında bilgi aldı. Kaya, üreticilere verimli bir yıl geçirmelerini diledi.

Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, "Pamuğun kalitesini artırmak, üretimini teşvik etmek için ilk kez bu yıl tarım danışmanları aracılığıyla ekim yaptık. Pamukta makineleşme başladığı için çiftçiler pamuk üretimine yöneldi. İnşallah verimli bir yıl olur" dedi. Köşk Ziraat Odası'nın Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Gözde Bağcı da devlet desteklemeleri ve makine ile hasat yapılması nedeniyle üreticilerin pamuğa yönelmeye başladığını söyledi.

Yaklaşık 7 yıldır mısır üretimi yaparken pamuğa yöneldiğini söyleyen arazi sahibi Kemal Şahin, diğer çiftçilere de pamuk ekimini tavsiye ederek, "360 dekarda hedefimiz dekar başına 500-550 kilo ürün almak. Eskiden insan gücüyle hasat yapıldığı için işçi maliyeti de çok yüksekti. Bu yüzden üretici pamuğu terketti. Ancak son yıllarda pamuk toplama makineleri sayesinde onlarca işçinin çalışıp aylarca sürecek olan işi makine sayesinde 3 güne bitirip maliyeti düşürmüş oluyoruz. Büyük bir kolaylık sağladığı için tekrar beyaz altına dönüş başladı. İşçi maliyeti olmadığı için pamuk, mısırdan daha iyi. Ayrıca devlet desteği de var" diye konuştu.

Tarla günü etkinliğine katılan üreticiler, eskiden olduğu gibi beyaz altın pamuğa yönelmek istediklerini, ancak bozuk arazi yapısı yüzünden bunu gerçekleştiremediklerini belirterek, arazilerde toplulaştırma yapılmasını istedi.

AYDIN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!