Anıl: “Sahura Mutlaka Kalkılmalı”

Güncelleme Tarihi:

Anıl: “Sahura Mutlaka Kalkılmalı”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 09:34

AYDIN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ DİYETİSYENİ ESMA ANIL, "RAMAZAN AYI DAHA SAĞLIKLI BESLENMEK VE HATALI BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAN UZAKLAŞMAK İÇİN BİR FIRSATTIR

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıklar Hastanesi Diyetisyeni Esma Anıl, “Ramazan ayı daha sağlıklı beslenmek ve hatalı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmak için bir fırsattır” dedi.
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıklar Hastanesi Diyetisyeni Esma Anıl, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri gerektiğini ifade ederek, iftar ve sahur menüleri konusunda dikkatli olmaları ve kızartılmış yiyeceklerden ve şerbetli tatlılardan uzak durulması uyarısında bulundu.
Ramazan ayının zayıflama ve diyet yapmak amaçlı olmaması gerektiğini savunan Diyetisyen Esma Anıl, “Vücudumuzu dinlendirmek, iç sesimizi dinlemek ve arınmaktır. Oruç tutmanın beden ve ruh sağlığını güçlendirdiği bilimsel araştırmalarla da doğrulanmıştır. Fakat ramazan ayı zayıflamak veya diyet yapmak amaçlı olmamalıdır. Eğer fazla kilonuz varsa ramazan ayını hiç kilo almadan ve kilonuzu koruyarak tamamlamış olmanız gerekir. Ramazan ayı daha sağlıklı beslenmek ve hatalı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmak için bir fırsattır” dedi.
“SAHURA MUTLAKA KALKILMALI”
Oruç tutacak bireylerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini ifade eden Anıl, “Ramazan ayında beslenme konusunda bazı önemli kurallara mutlaka uyulmalı ve sahura mutlaka kalkılmalıdır. Eğer aç kalınan süre ne kadar fazla uzatılırsa kan şekeri o kadar çok düşer. Hem sahurda hem de iftarda az yağlı, sindirimi kolay besinler tüketilmeli ayrıca yemek hızlı bir şekilde değil, yavaş yenmelidir. İftarda yemeğe çorba ile başlanmalı ve aç kalan midenin rahatlamasını sağlanmalıdır. İftar sonrası 1-2 saatlik kısa mesafeli yürüyüşler de yapmak sindirme yardımcı olacak diğer faktörlerdir” şeklinde konuştu.
‘’ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUNUZ’’
İftardan sonra bol bol su içilmesi gerektiğini belirten Anıl, "Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi ve özellikle Aydın ilinin nem oranının çok yüksek olması nedeniyle iftardan sonra yatana kadar ve sahurda bol bol su içilmelidir. Siyah çay, yeşil çay veya bitki çaylarının alınmasında fayda vardır. Ramazanda kahve tüketimi biraz azaltılmalı yine çok asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. İftarda zeytinyağlı sebze yemekleri, az etli sebze yemekleri doğru seçimlerdir. Eti tek başına fazla tüketmek uzun süre dinlenmiş olan midenizin birden çok yorulmasına neden olur.Sahurda soframızda yoğurt, salata, taze meyve ve kompostolar midenizi yormayacak doğru seçimlerdir" ifadelerini kullandı.
Diyetisyen Esma Anıl, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, kanser tedavisi, kalp, akciğer veya böbrek hastalığı olanlar, gebe veya emziren hanımların, şeker hastalığı veya tansiyon hastalığı olanların oruç tutmak istediklerinde mutlaka doktorundan onay alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!