ZEYTİN MEKTEBİ AÇILIYOR

Güncelleme Tarihi:

ZEYTİN MEKTEBİ AÇILIYOR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2020 09:07

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ATB, zeytin ve zeytincilikle ilgili eğitim vermek amacıyla ‘Zeytin Mektebi’ projesini hayata geçiriyor. 19 Ekim’den itibaren online verilecek eğitimde katılımcılara, bahçe tesisinden zeytinyağı üretimine geniş kapsamlı bir eğitim verilecek.

Haberin Devamı

ANTALYA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) iş birliğinde, ‘Zeytin Mektebi’ adıyla budamadan aşılamaya, bahçe tesisinden zeytinyağı üretimine kadar kapsamlı bir eğitim programı düzenlenecek. 19 Ekim’de başlayacak ve 15 gün sürecek eğitim, online olarak verilecek. Projeyle ilgili bilgi veren Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişi olan zeytin ağacı ve zeytinyağının, Anadolu topraklarının kültüründe de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. ATB’nin de zeytinle ilgili birçok projesi olduğunu kaydeden Karaca, “Gelen talepler doğrultusunda birlikte Zeytin Mektebi projesini oluşturduk. Hem üreticilerimize hem meslektaşlarımıza hem de bu alana yatırım yapmak isteyenlere zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili kapsamlı bir eğitim vermeye karar verdik" dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜK TALEP GÖRDÜ
19 Ekim’de başlayacak eğitimin 15 gün süreceğini ve her gün farklı bir konunun ele alınacağını anlatan Gökhan Karaca, “İlk günden 600-700 kadar başvuru oldu. Dün itibarıyla başvuru 1036'ya ulaştı. Binin üzerindeki başvuruları almayabiliriz. Talepler doğrultusunda eğitime devam edebiliriz. Teorik eğitimlerde başarılı olanların bir kısmına hem zeytin üretim alanlarında hem de zeytinyağı işleme tesislerinde birebir teknik eğitim de vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

MEKTEPTEN AKADEMİYE
ATB Başkanı Ali Çandır da Antalya tarihinde zeytin üretiminin Pamfilya dönemlerine kadar uzandığını, 1980 sonrası hızlı göçle birlikte zeytin üretiminin geriye doğru gittiğini, Ege’nin daha öne çıktığını dile getirdi. Özellikle bölgeye ait tavşan yüreği ve beylik zeytinlerinin üretimine önem verdiklerini kaydeden Çandır, şöyle devam etti: ”Eski dönemlerdeki gibi Antalya’nın yine zeytin ve zeytinyağı ile anılması için çaba sarf ediyoruz. Zeytin Mektebi de ileride belki fiziki alana da taşıyabileceğimiz güzel bir başlangıç diye düşünüyorum. Zeytinle ilgilenen birçok insan var fakat nereye müracaat edeceğini, nasıl eğitim alacağını bilmiyor. Eğitime çok yoğun talep geldi. Belki şartlar oluşursa ileride Zeytinpark içinde Zeytin Mektebi oluşturarak zeytinle ilgili tüm aşamaların öğretilebileceği bir zeytin akademisine doğru yöneltiriz.”

Haberin Devamı

REKOLTE BEKLENTİSİ
Zeytinde 2020-2021 sezonunda rekoltenin Antalya’da ve ülke genelinde yüzde 30 civarında düşeceği beklentisine de dikkati çeken Çandır: “Kentimizde geçen yıl 70 bin ton olan rekoltenin bu yıl 15-25 Mayıs dönemindeki ani sıcaklık değişimlerine de bağlı olarak 50 bin ton civarına düşmesi beklenmektedir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!