KIŞ OLA HAYROLA

Güncelleme Tarihi:

KIŞ OLA HAYROLA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2022 11:11

Uzun zamandır gezmedik sizlerle, haydi bu hafta gezelim biraz.Şimdilerde en çok canımın çektiği dağlardan akan, şelale olmuş akarsular... Normalde akmayan derelerin, çağlayan sesinde mutlu olmak belki yaptığım bir sandviç ve kahve ile doğanın keyfini çıkartmak.

Haberin Devamı

YOLA çıkalım mı?

Uzun zamandır gezmedik sizlerle, haydi bu hafta gezelim biraz.

Şimdilerde en çok canımın çektiği dağlardan akan, şelale olmuş akarsular... Normalde akmayan derelerin, çağlayan sesinde mutlu olmak belki yaptığım bir sandviç ve kahve ile doğanın keyfini çıkartmak. Bir çoğunu sayabilirim, aklımdan bir bir geçiyor doğal şelaleler. Sınırlı süre görebileceğiniz, hatta her yıl aktığını görmek kısmet olmaz bazılarının malum, yağmur az olursa kuru su yatakları benim de içimi kurutuyor adeta. En kolayı Kemer’e doğru otoyolda yol almanız. Ben birazdan yapacağım, mesela. Yol kenarı dağlardan aşağı doğal minik minik şelaleler akıyor, göreceksiniz. Hele de bugün gibi yağmurlu bir günde yol alırsanız demeyin keyfinize. Kimisi yağmur varsa evden çıkmaz, kimisi de bayılır. Ben bayılan kesimdenim. Yürümek ya da yol almak güzeldir yağmurda. Değirmendere mevkisine geldiyseniz, neresi mi? (Göynük ten sonra Kındıl Çeşme kavşağına gelmeden sağınız.) Hemen karşıya, yukarıya bakıp babamın kerterizi olan çağlayanın, güneş varsa adeta ormanın içinde parladığını görürüsünüz. 

Haberin Devamı

KESME BOĞAZI KANYONU
Kemer 1 kavşağını geçtik sonra Kemer 2 kavşağı gelir önünüze hemen sağ sinyalinizi verin ve sapın. İşte o sağa dönüş var ya... Size muhteşem doğanın anahtarını veren dönüştür. Tam tamına 30 dakikada Ovacık Yayla’sında 1200 metrelerde olabileceğiniz müthiş bir doğa rotasıdır bu yol. Aslanbucak şirin bir yerleşimdir bu yolda içinden geçtiğiniz hemen sonrasında ise sizi, büyük vadide meşhur Kesme Boğazı Kanyonu karşılar. 

Taşın şekli, kayanın rengi, suyun o taşlara vuruşu hepsi tablodur, tablo! Otur izle hem de saatlerce. Uçurumun kenarında yol almak her zaman insanı mutlu etmeyebilir, çokça yol deneyimi olan bilir. Ama bu uçurumlarda, inanın doğa sizi kucaklıyor. Bisiklet ile ayrı, yürüyüş desen daha bi ayrı, safari, off road araçlarla bambaşka, hatta at binerek daha bi ilginç bu rota. Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan ve antik dönemde tüccarların ve Türkmen Yörüklerin geçiş güzergâhı olarak kullandığı bir geçittir, Kesme Boğazı. Bizim ailenin her yaz yaylaya çıkmak için geçtiği bu yolun hikâyeleri bende çok. Hem ailemden dinlediğim hemen bizzat yaşadığım... Anıları güçlü olan mekanlardan bende. Ama en çok da kanyonda yaptığımız aile piknikleri özlediğim ve rahmetli dayımın Java motorsikletiyle beni yaylaya anneannemin evine çıkarması. Dayımın belinden tutmuşum sıkı sıkı ve uyuya kalmışım yolda rüzgârın serinliği ve dayıya olan güven ile. Aynasından görmüş uyuduğumu... Korkmuş tabii. Yaşım mı kaç? Olsa olsa yedi-sekiz. Hep anlatırdı, ben de gülerdim. Kask yok, çocuk kısmı motora binmez yok; çok Allah’a emanet yaşadık bizler. Güzel ve Allah’a emanet günler...

Haberin Devamı

Tarihi Roma Köprüsü ve sonra Kemer’in yaylalarına çıkmak için yapılan yeni köprü ve özellikle Roma Köprüsü’nden bir fotoğraf çekmek... Eşsiz bir deneyim. Kesme Boğazı’nda köprüyü geçip Gedelme Yaylası’na doğru yol alırken, şanslıysanız;  ilk virajda vadide yamaçlarda geyikleri görürsünüz. Çok şanslıysanız... 

Çınarlar yolları böler, yamaçlarda Kemer Orkidesi yine şanslıysanız görebileceğiniz en güzel endemiklerden.

KEMER’İN BOĞAZI

Kemer’in içme suyu, bereketi kısacası adı gibi boğazıdır burası. Kemer, bu sularla beslenir. Kâh içme suyu olur kâh Ağva Çayı olur denize dökülür kâh bahçelere bereket olur. Önünü tıkamak mümkün değildir, önüne gelen her ne ise alır denize atar. Sadece su değildir getirdiği, Kemer’in serinliği, hava akışı da bu boğazdan kaynaklıdır. İşte, bir güzelliğin en büyük sebebidir Kesme Boğazı. Yaşamın ta kendisidir. 

Haberin Devamı

GEDELME ÇINARI
Az yukarı çıktınız, ‘yarım yayla’ der Kemer’liler buraya. Neresi mi? Gedelme Yaylası. Bu yaylaya çıkmak için çok önemli bir sebebiniz vardır. Tarihi anıt çınarımız, Gedelme Çınarı buradadır. İki bin yılın üzerinde görgü tanıklığı olan çınarı kaç kol açarak kucaklarsınız bir bakın isterim. Çınarın hemen arkasında Gedelme Kalesi tüm heybeti ile dimdik ayakta. Antalya Tanıtım Vakfı’nın, ‘Memleketim Antalya’ takvimi 2022 yılı teması Akdeniz’in çınarlarıdır ve bu Gedelme Çınarı da bu takvimde yerini aldı.

Keyifli gezmeler.

Sağlıkla Kalın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!