YEŞİL SAVUNUCU

Güncelleme Tarihi:

YEŞİL SAVUNUCU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2021 09:09

Antalya’yı uluslararası birçok mecrada temsil eden Avrupa Klinik Kimya ve Tıbbi Laboratuvarlar Federasyon Başkanı Prof. Dr. Tomris Özben, MTF 2021’de iklim değişikliğine karşı hazırlanan ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’ sunumuyla yer aldı.

Haberin Devamı

ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) Yönetim Kurulu Üyesi, Akdeniz Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Tomris Özben, The MedTech Forum (MTF) 2021’de Türkiye’yi temsil etti. Bu yıl 20-22 Nisan tarihlerinde 15’incisi düzenlenen uluslararası forum, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Sağlık ve medikal teknoloji endüstrisi alanında konferansların yer aldığı foruma Avrupa Klinik Kimya ve Tıbbi Laboratuvarlar Federasyon (EFLM) Başkanı sıfatıyla katılan Özben, Yeni Avrupa Yeşil Mutabakatı panelinde konuştu.

YEŞİL MUTABAKAT PANELİ
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın tartışıldığı panelde, öncelik verilmesi gereken kararlar ve uygulamada karşılaşılabilecek zorluklar ele alındı. Moderatörlüğünü Ingmar de Gooijerin yaptığı Yeşil Mutabakat panelinde konuşmacılar arasında Tomris Özben’in yanı sıra Boston Bilim Kurulu Üyesi Eric Thepaut ve sağlık hizmet endüstrisi yöneticilerinden Ffion Jackson yer aldı.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN ÇEVRE PROGRAMI
Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) üyesi de olan Prof. Dr. Özben, panelle ilgili şöyle bilgi verdi: “Avrupa Komisyonu Paris iklim anlaşması uyarınca Avrupa Yeşil Mutabakat programını başlattı. Program kapsamında 2030 ve 2050’ye kadar yenilenebilir enerji kullanımı, sürdürülebilir teknoloji ürünlerinin üretimi, toksik ürünlerin, kimyasalların, atıkların, karbon emisyonlarının azaltılmasına kadar pek çok konu var. Hedef dünya ısısının her yıl 1.5-2 derece azaltılması ve karbondioksit emisyonunun düşürülmesi.”

HASTANELER ENERJİ YUTUYOR
Uluslararası panelde hastane ve laboratuvarlarda enerji kullanımının azaltılması hakkında konuşan Özben, şunları söyledi: “Hastaneler ve laboratuvarlar normal binalara göre 10 kat fazla enerji harcıyor. İklim tartışmalarında hastane ve laboratuvarların bu nedenle ayrı bir önemi var. Panelde medikal teknoloji ürünlerinin kullanıcıları olarak genel konulara değindim. Ayrıca toksik kimyasallar, enerji kullanımının düşürülmesi, waste product oluşumunun azaltılması gibi konuları ele aldım. Avrupa’da uygulamaya giren çevreci yasaların etkileri de ayrı bir başlık.”

Haberin Devamı

YEŞİL MUTABAKAT NEDİR?
İklim kriziyle mücadele için küresel bir çağrı niteliğinde hazırlanan ‘Yeşil Mutabakat’, Avrupa Briliği’nin (AB) 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırıldığı ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren bir stratejidir. Yeşil ekonomi, ekoloji, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji başlıklarında yapılan çağrının amacı, yeşil iş dönüşümü yol haritalarıyla yaşam kalitesini artırmaktır.

BAKMADAN GEÇME!