YEREL YÖNETİME ‘ATIK’ UYARISI

Güncelleme Tarihi:

YEREL YÖNETİME ‘ATIK’ UYARISI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2019 10:37

Antalya Kent Konseyi, 19 ilçede yaptığı tarımsal araştırmaları özel bir raporda topladı. Raporda, hal ve seralardan çıkan bitkisel atıkların çevreye verdiği zarara dikkat çekildi.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu’nun il ve ilçelerde yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı tarım raporunda, üretimin hangi alanlarında ne tür desteklere ihtiyaç olduğu madde madde ortaya konuldu. Raporda, üretim planlaması, kooperatiflerin artırılması, hallerde paketleme tesislerinin kurulması, mahallelerin tarım potansiyellerine göre projeler üretilmesi, tarım alanlarının korunması ve atık tesislerinin oluşturulması gibi öncelikler yer aldı.

YEREL YÖNETİME ‘ATIK’ UYARISI

MEYVECİLİĞE ALTYAPI DESTEĞİ
Yerel yönetimlerin ve kurumların Antalya tarımına katkı koyması gereken alanların sıralandığı raporda, ilçelerde yetişen tarımsal ürünlere yönelik şu öneriler yer aldı: “Kaş’ın dağ mahalleleri ile Elmalı ve Korkuteli ilçelerinin mahallelerinde,elma ve armut üreticisinin tüccara mahkûm olmaması için bölgeye soğuk hava depoları ve meyve suyu fabrikaları kurulmalı. Türkiye’nin nar üretiminin yüzde 30’unun gerçekleştirildiği Antalya’da üreticiler pazarlama ve fiyat oluşumunda sorunlar yaşadıkları için bahçelerini söküyorlar. Narın uzun süre depolanması ve işlenmesine yönelik tesisler desteklenmeli. Şehrin işlek noktalarında taze meyve suyu satış üniteleri oluşturulmalı.”

Haberin Devamı

ZEYTİNE SERTİFİKA
Raporda kooperatifler ve belediye iştirakli şirketlerin akredite sertifika kuruluşlarından organik yetiştiricilik sertifikası almalarına öncülük etmeleri istenerek, “Antalya’nın batı ilçelerindeki makiliklerde delicelerin aşılanması ile yapılan zeytincilikten zirai ilaç ve gübre kullanımı yok denecek kadar azdır. Bu zeytinlikler organik tarım ilkelerine uygun hale getirilerek sertifikalandırılabilir. Böylece üreticiden litresi 14-15 liraya çıkan zeytin yağının, organik sertifikası ile 40-50 liraya satışı sağlanabilir” denildi.

MAHALLE ODAKLI PROJELER
Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki bütün mahallelerin tarımsal potansiyellerinin Tarım il ve ilçe müdürlükleri ve belediyelerin iş birliği ile belirlenmesi gerektiğini söyleyen Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, üretimi arttıracak ve istihdam yaratacak projeler üzerinde çalışılması çağrısında bulundu. Yerel yönetimlerin ilaç ve gübre ambalajlarının toplanarak imha edilmesini sağlamalarının önemine değinen Kurt, “Kemer Kuzdere’de bulunan GATAB Ayrıştırma ve Kompost Yapım Tesisi yeniden faaliyete geçirilmeli” dedi.

Haberin Devamı

YILDA 4-5 MİLYON TON ATIK
Antalya’daki seralardan yılda 4-5 milyon ton civarında bitkisel atık çıktığını, Antalya Hali’nde ise günlük 40-50 tonatık çıktığını belirten Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Bu atıklar serakenarlarına yığılıp çürümeye bırakılıyor veya yakılarak yok ediliyor. Bu işlem sonucunda metan,karbondioksit ve sülfür gibi gazların çıkışı ile koku, hava ve yeraltısularının kirliliği, sinek popülasyonunun artması gibi birçok çevre sorunu ortaya çıkıyor. Bu atıklar yerel yönetimlerce toplanıp değerlendirildiği takdirde hem bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir,hem de ekonomiye büyük katkı sağlanır. Bu bitkisel atıklar biyogaz ve organik gübre üretiminde kullanılabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!