YENİ YIL BEREKETİ

Güncelleme Tarihi:

YENİ YIL BEREKETİ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2021 09:03

Koronavirüs salgını nedeniyle yeni yılı evlerinde geçirecek olan vatandaşların yeni yıl öncesi yaptıkları çarşı alışverişi piyasaları hareketlendirdi. Esnaf kısa süreli de olsa yoğunluktan memnun.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgını nedeniyle bu yıl yeni yıla evde giren vatandaşlar, yılbaşı alışverişi yapmak, sevdiklerine hediyeler almak ve kısıtlama boyunca ihtiyaç duyacakları gıdaları temin etmek için çarşıya çıktı. Yılbaşı haftasında çarşılar, pazarlar, marketler ve alışveriş merkezleri doldu. Yılbaşı öncesi siparişlere yetişmekte zorlanan esnaf, oluşan yoğunluğun kısa süreli de olsa piyasayı hareketlendirmesinden memnun.

ÇARŞI PAZAR HAREKETLENDİ
Yılbaşı alışverişinde son gün yoğunluğunu tahmin ederek vatandaşları erken alışveriş yapmaları konusunda uyardıklarını ifade eden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, 2020’nin son 3 günü çarşılarda ve iş yerlerinde ciddi bir yoğunluğun oluştuğunu söyledi. Dere, çarşıdaki durumu şöyle anlattı: “İşletmelerimiz sosyal mesafeyi ihlal edecek kuyrukların oluşmaması için sipariş usulüyle çalıştılar. Yılbaşına 3 gün kala sosyal medya kanallarından duyurularını yapan esnafımız, vatandaşları sipariş vermeye yönlendirdi. Bizim de esnaftan alışveriş yapılması çağrımız karşılık buldu. İnsanlar mahalle kültürünü koruyup esnaftan alışveriş yaptı. Manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler, lokantalar yoğun sipariş aldı.”

Haberin Devamı

HEDİYE SATIŞLARI
2021’e girerken yaşanan birkaç günlük yoğunluğun kent ekonomisini olumlu yönde etkilediğini belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şöyle konuştu: “İnsanların birbirlerini mutlu etmek için hediyeler aldığı yılbaşı yoğunluğu kısa vadeli de olsa piyasaya bir hareketlilik getirdi. Önümüzdeki süreç ekonomik açıdan daha iyi görünüyor. Aşılanma olacak, salgın kontrol altına alınacak. Umuyoruz ki pandemi süreci mayıs, haziran aylarına kadar toparlanacak. Ama o tarihe kadar mevcut işletmelerimizin ayakta kalması lazım.”

BELİRSİZLİK SONA ERMELİ
“Kirada şahıs işletmelerine ve küçük esnafa destek açıklandı ama çok yüksek kira ödemelerinin olduğu Antalya’da aylık bin lira destek ve 750 lira kira desteği çok sınırlı kaldı. Kira ve diğer desteklerle ilgili daha kapsayıcı çözüm gelip gelmeyeceği henüz net değil. İşletmelerin bu konuda beklentisi var. İşlerini toparlamaları ve tedbir almaları için açıklama yapılması, belirsizliğin ortadan kaldırılması lazım. İş yerleri kapandıktan sonra geri dönüş sağlayamayız. O nedenle sektörel ayrımların iyi yapıldığı, gerçekten ihtiyacı olanlara kredi verilecek ek bir düzenlemeye ihtiyaç var. Genelgeyle kapatılan işletmelerimizin yüzde 30’unun durumu kötü. Onlara destekte öncelik verilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!