YAŞ MEYVE SEBZE AÇIK ARA LİDER

Güncelleme Tarihi:

YAŞ MEYVE SEBZE AÇIK ARA LİDER
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2021 09:41

Batı Akdeniz’den 2020 yılında yapılan ihracat 1,9 milyar doları aştı. Batı Akdeniz illeri Antalya, Burdur ve Isparta yılı yüzde 7,22 ile rekor artışla kapattı. Bölge ihracatının açık ara lideri ise yaş meyve sebze oldu.

Haberin Devamı

2020 yılına damga vuran pandemi birçok sektörü derinden etkilerken, Batı Akdeniz bölgesinden yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 7.22 artış gösterdi. Özellikle pandemi döneminde sağlıklı beslenmeye yönelinmesi nedeniyle yaş meyve ve sebzeye olan talep arttı. Bu da bölgeden yapılan yaş meyve ve sebze ihracatını artırdı. 2020 yılı Ocak-Aralık ayları arasında Batı Akdeniz illeri Antalya, Burdur ve Isparta’dan yapılan ihracat 1 milyar 921 milyon 710 bin 633 dolar olurken, 27 sektörün ihracat yaptığı bölgede açık ara liderliği ise yaş meyve ve sebze sektörü üstlendi.

YAŞ MEYVE SEBZE AÇIK ARA LİDER

BÖLGE İHRACATI
Geçtiğimiz yıl bölgeden yapılan yaş meyve sebze ihracatı 585 milyon 736 bin 991 dolar ile ilk sırada yer aldı. Bölgeden yapılan ihracatta ikinci sırayı ise maden ve metal ürünleri aldı. Geçtiğimiz yıl 400 milyon 173 bin 148 dolarlık maden ve metal ürünleri ihracatı yapıldı. İhracatta ağaç mamulleri ve orman ürünleri ise 195 milyon 804 bin 414 dolar ile üçüncü sırada, kimyevi maddeler ve mamuller 171 milyon 734 bin 97 dolar ile dördüncü sırada, demir ve demir dışı metaller 81 milyon 303 bin 848 dolar ile beşinci sırada yer alırken diğer sektörlerden de geçtiğimiz yıl 486 milyon 958 bin 135 dolarlık ihracat yapıldı.

Haberin Devamı

YAŞ MEYVE SEBZE AÇIK ARA LİDER

REKOR ARTIŞ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) eski Yönetim Kurulu Üyesi Berdan Ber, “Batı Akdeniz ihracatçıları yılı 1.921.710.633 USD, yüzde 7,22 rekor artışla kapattı. Bölgemizin ihracatta açık ara lideri yaş meyve sebze oldu. Tüm ihracatçılarımızı kutluyorum” dedi. Tedarik zincirlerinin uluslararası pazarlara kolay ulaştığını bu nedenle de rekabet şartlarının son derece çetin olduğunu dile getiren Ber, “Bölgemiz ihracatı 27 sektörde böyle zor bir dönemde yüzde 7,22 oranında artış göstermiştir. Ülkemiz ve de özellikle bölgemiz yaş sebze meyve ihracatında dünyada öncü bir bölge konumunu korumakta ve pandemi sürecinde arzını yükselterek değerler yaratmaktadır. Yaş meyve sebze sektörü 2020 yılında bir önceki döneme göre değerde yüzde 26 artış göstermiş ve bölgemizin potansiyelini açıkça ortaya koymuştur” dedi. Türkiye’de 2020’de üretilen 45 milyon ton meyve sebzenin yüzde 9’unun ihraç edildiğini kaydeden Ber, ihracatın yüzde 20’lik kısmının ise Batı Akdeniz bölgesinden gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

PANDEMİ MADENİ VURDU
İkinci sırada yer alan maden ve metaller sektöründe yüzde 13 azalma yaşandığını dile getiren Ber, “Bizim bu bölgeden Çin tarafına çok ciddi doğal taş ihracatı yapılmaktaydı. Pandemiden dolayı ihracatta ciddi sıkıntı yaşandı. Bu da sektörü derinden etkiledi. Pandeminin çözümlenmesi ile mutlaka hızlı bir ivme ile sektörümüz açığı kapatacaktır” dedi.

İNOVASYONA AÇIKLAR
Bölge ihracatında üçüncü sırada yer alan ağaç ve orman ürünleri hakkında da bilgi veren Ber şöyle konuştu: “Ağaç ve orman ürünleri de birim ihracat değerini korudu ve sektörde yüzde 27’lik artış yaşandı. Bu aslında bölgemizdeki ağaç ve orman ürünleri firmalarının inovasyon odaklı ve gelişime açık olmalarından kaynaklandı.”

Haberin Devamı

TALEP ÇOK KOTA SORUN
Gıda sektörüne 2021’in ilk haftalarında da hala hızla talep geldiğini dile getiren Ber, şöyle dedi:
“Lakin sektörün özellikle Rusya’nın domates kotası ve gerçekçi olmayan gıda güvenliği sınırlamalarıyla Antalya menşeli bazı ürünlere kısıtlama getirmesi kabul edilemez Bu konuda bakanlıklarımızı turizmde darbe yemiş bölgemizdeki tutunulan dalımız olan tarım sektörüne özel ilgiye davet ediyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!