Yarım elma gönül alma

Güncelleme Tarihi:

Yarım elma gönül alma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 17:51

Rusya 2018'den itibaren "Türkiye'den 50 bin ton domates alacağız" açıklaması tarım sektöründe 'yarım elma gönül alma' olarak değerlendirildi. Açıklama, sektör temsilcilerinden kimini sevindirdi kimini üzdü.

Haberin Devamı

Tüm üretimlerini neredeyse Rusya’ya yönelik yapan ve Rusya’nın domatese uyguladığı ambargo ile zor günler geçiren domates üreticilerine Rusya’dan ‘2018 yılından itibaren 50 bin ton domatesinizi alacağız’ açıklaması geldi. Ambargonun tamamen kaldırılmasını hayal eden üreticinin hayalleri suya düştü.Rusya’ya yılda 350 bin ton domates ihraç eden Türkiye’de haber tarım sektöründen kimilerini de umutlandırdı. 

DALGA GEÇİYORLAR

Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçam, haberi “Çocuğun emziğine bal sürmek” olarak değerlendirdi. 50 bin ton domatesin üreticinin yarasına asla merhem olmayacağını dile getiren Akçam, “Dalga geçiyorlar bizimle. Tarım açısından sevindirici bir haber değil. ‘Almayacaksanız almayacağım’ deyin. Her ay bir açıklama geliyor. 2018’den bahsediyorlar. Bizim sezonumuz kasım ayında başlıyor. Asıl o dönemde satış yapmamız lazım. En fazla 1 aylık bir ihracat olur böyle” diye konuştu.

UMUTLUYUZ

Haberin Devamı

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan da, bu haberin üreticiye az da olsa moral vereceğini söyledi. Bu alımın 50 bin ton ile kalmayacağını umduğunu belirten Kayhan, “Fazlası olacak diye düşünüyorum. Hükümetimiz de bunun çabaları içerisinde. Belki de 300 bin tonu bulacak" diye konuştu.  

GÜZLÜK DOMATES AZALDI 

Güzlük domatesin Rusya alım yapmadığı için Kumluca'da bu yıl yüzde 10 seviyesinde azaldığını açıklayan Kayhan şöyle konuştu: "Üretici domates satamadığı için biber, patlıcan, salatalık, kabak gibi ürünlere yöneldi. Bir de fiyatları daha yüksek olduğu için çeri domatese yönelim var." 

YARAYA PANSUMAN

Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca ise, Rusya'nın açıklamasının yaraya merhem olmayacağını, yarayı o anlık pansuman edeceğini söyledi. Demre’deki üreticinin Rusya'ya umudunu sürdürdüğünü açıklayan Sarıca, "Üretici üretiminden vazgeçmedi. Yan ürünler de yapmaya çalışıyor" dedi. 

HABUR KAPANIRSA YANARIZ

Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a ürün ihraç ettiklerini açıklayan Nevzat Akçam, "O kapı da kapanırsa sıkıntıyı o zaman görün" dedi. Kuzey Irak pazarının sıcak paranın döndüğü pazar olduğunu açıklayan Akçam, "Kuzey Irak'a 2017 başından bu yana 31 milyon dolarlık ihracat yaptık. Az bir rakam değil. O kapı kapanmamalı" diye konuştu.  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!