YAPRAKLI ÖLÜYOR

Güncelleme Tarihi:

YAPRAKLI  ÖLÜYOR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2020 09:00

Burdur’da yüzlerce balığın öldüğü Yapraklı Barajı’nı inceleyen TTKD Bilim Danışmanı ve göl uzmanı Doç. Dr. Erol Kesici çarpıcı açıklamalarda bulundu.Kesici, “Su döngüsünü düzenleyecek önlemler alınmazsa gölde ekosistem yok olur” dedi.

Haberin Devamı

BURDUR’un Gölhisar ilçesindeki Yapraklı Baraj Gölü’nde endişe yaratan balık ölümlerini mercek altına alan bilim insanları sebebin suyun azalması ile birlikte oksijen dengesinin bozulması olduğunu söylüyor. Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin inceleme başlattığı bölgede kıyıya vuran yüzlerce sazan ölüsünün doğal su döngüsünün bozulması nedeniyle yaşandığını vurgulayan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği(TTKD) Bilim Danışmanı ve göl uzmanı Doç. Dr. Erol Kesici, önlem alınmazsa bölgede canlı yaşamının yok olacağı uyarısında bulundu.

YAPRAKLI  ÖLÜYOR

SU YOK DENECEK KADAR AZ
Suyun yok denecek kadar azaldığı barajda birçok balığın suyun dışında kalarak can verdiklerine dikkati çeken Kesici, “Geçtiğimiz günlerde Afrika’da 300 filin ölümüne neden olan siyanobakteriler de önemli kirleticilerden biri. Bizim sularımızda böyle bir tehlike de var. İçme suyunun azalmasıyla birlikte tarımsal kaynaklı gübrelerin suda oluşturduğu kirlilik de söz konusu. Bunlar suyu yeşil renge boyuyorlar. Suların çekilmesiyle birlikte toprak, beşgen şeklinde parçalanıyor. Güneş ışınları daha çok etki ederek oraya yanma meydana getiriyor. En üstte balıkların yer aldığı piramitin geniş tabanında bir sürü canlı yok oluyor. Yaşam bitiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

EKOSİSTEM YOK OLUYOR
Ekosistemi bozulan gölde sadece balıkların yaşayıp yaşamadığına bakılmaması gerektiğini belirten Kesici, göldeki tüm yaşam dengesinin bozulduğunu söyledi. İsrail sazanının çok değerli bir balık türü olduğunu ifade eden Kesici, şöyle konuştu: “Çok da dayanıklı olan bu balık türü ıslak bir beze sarıp bir yerden başka bir yere taşıdığınızda hafifli nemle bile yaşar. Bu ölçüde dayanıklı bir balık türünün yüzlercesinin öldüğü gölde eğer önlem alınmazsa bütün canlı yaşamı yok olur. Sazanların ölmesi, birçok canlının şartlara dayanamayıp ölmüş olması anlamına geliyor. O faunanın içinde yaklaşık kırk çeşit akar adı verilen canlı ve bitki türleri ve bitkilerin oluşmasını sağlayan bakteriler öldü. Balık öldüğünde yüzeye çıktığı için görünür oluyor. Ama diğerleri görünmüyor.”

Haberin Devamı

DENGELİ KULLANIRSAK ÖNLERİZ
Su azalınca bölgeye içme suyu getirilip dökülmesinin çözüm olmadığının altını çizen Kesici, “İçme suyu klorlu olduğu için balıkların yaşamasına uygun değil. Çözüm aslında belli. Doğadaki suyun döngüleriyle oynadığımız için bir yerlerden patlak veriyor. Bu konuda yetkilileri defalarca uyardık. Ancak yapılanları önleyemedik. Doğanın bize sunduğu yağmuru ve suyu hoyratça harcarsak göllerin seviyesi aşağıya iner, su da gereğinden fazla ısınır. Suyu dengeli kullanabilirsek kuraklığı kontrol altına alabiliriz” önerisinde bulundu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!