UZMANLAR UYARDI: UYUZ GİDEREK ARTIYOR

Güncelleme Tarihi:

UZMANLAR UYARDI: UYUZ GİDEREK ARTIYOR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2020 11:01

Uzmanlar, son zamanlarda Türkiye’nin birçok yerinde görülen uyuz vakalarının Antalya’da da artışta olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent Konseyi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, özellikle öğrenciler arasında yoğun olarak görülen hastalıkla ilgili doktorlara başvuru sayısının giderek yoğunlaştığı uyarısında bulundu. Bu yıl karşılaşılan uyuz hastalığının öncekilerden farklı olarak klasik ilaçlarla çok zor geçtiğini ve önceki yöntemlerin etkisiz kaldığını belirten Uzkut, hastalığın ilk belirtilerini görenlerin vakit kaybetmeden aile hekimlerine başvurmalarını önerdi.
KIYAFET RİSKİ
Daha önce birkaç sefer uygulanan ucuz paraziti tedavisi hastalığı sona erdirmede yeterli olurken son dönemde 8-10 günlük uygulama gerektirdiğini, hatta ileri durumlarda tedavinin çok daha zorlaştığını vurgulayan Dr. Uzkut, şu önerilerde bulundu: “Giyim ürünleri satan mağazalardan denemek üzere giyilen kıyafetler uyuz hastalığını bulaştırıcı olabilir. Kıyafetlerin mümkün olduğunca giymeden alınması ya da çıplak vücuda değdirmeden giyilmesini, satın alındıktan sonra yıkanmasını ve sıcak ütü yapmadan giyilmemesini tavsiye ediyoruz.”
İLK BELİRTİLERDE DOKTORA GİDİLMELİ
Vaka artışının endişe yarattığı uyuz hastalığı kaşıntıyla ortaya çıktığı için çoğu zaman basit bir alerji diye düşünülüp zamanında doktora gidilmemesi nedeniyle tedavisi güçleşiyor. Cilt altına yumurta bırakarak çoğalan uyuz parazitinin insan vücudunda egzama benzeri belirtiler gösterdiğini ifade eden Uzkut, “Koltuk altı ve kasıklarda yerleşen uyuz, bir cilt hastalığı olarak egzema benzeri belirti gösteriyor. Vücutta bu tür bir kaşıntılı ve kabarıklık görenler mutlaka doktora gitmeli. Aileden bir kişi yakalandığında evdeki diğer kişilere de bulaştırabiliyor . İlk belirtiler başlar başlamaz hemen aile hekimine başvurulmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘VAKİT KAYBETMEYİN’

Sağlık Bakanlığı, resmi twitter hesabından, uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde bir uyarı paylaştı. Bakanlık, “Uyuz belirtisi taşıyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hekimin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmayı, korunma ve tedavi önerilerini uygulamayı ihmal etmeyin” uyarısı yaptı.
UYUZ HASTALIĞI NEDİR?
Uyuz hastalığına gözle görülemeyen, milimetrenin yaklaşık üçte biri büyüklüğündeki ‘sarcoptes scabiei’ adlı akar türü bir parazit yol açıyor. Üst deri tabakasının altına yerleşen bu parazit, kendine ‘tünel’ açarak cilt içinde ilerliyor ve keratinle besleniyor. Bu nedenle de kaşıntı ve döküntüye neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!