UNDA VE EKMEKTE SULAR DURULMUYOR

Güncelleme Tarihi:

UNDA VE EKMEKTE SULAR DURULMUYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 10:27

Artan ekmek maliyetlerini düşürmek için devreye sokulan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ucuz un satması üreticiye nefes aldırsa da yeni maddi külfetleri beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

ARTAN girdi maliyetleriyle zorlaşan ekmek üretiminde alınan önlemlere rağmen sektörün sorunları bitmiyor. Ekim ayı başında Antalya’da toplanan Ekmek Fiyat Tarifesi Komisyonu’nda, ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’ kapsamında ocak ayına kadar zam taleplerinin durdurulması nedeniyle dolaylı çözümler gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tonu bin 100 liradan piyasaya un vereceğini açıklaması da fırıncılara geçici nefes aldırdı. TMO’nun elinde 2 milyon tonun üzerinde stok olduğu belirtilse de uygulama yeni sıkıntıları beraberinde getirdi.

6 AYLIK FİNANSMAN YÜKÜ

Hükümetin un fiyatlarının gerilemesine yönelik önemli adımlar attığını hatırlatan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi ve un fabrikası sahibi Nuri Büyükselçuk, TMO’nun uygun fiyatlı satışları sayesinde un fiyatlarında yüzde 20’lere yakın gerilemeler olduğunu söyledi. Bu önlemler sayesinde kısa süre de olsa nefes aldıklarını belirten Büyükselçuk, “Fakat TMO’nun satışları tamamen peşin bazlı olduğu için, fırıncılar üretimin devamlılığını güvence altına almak için stok yapmak zorunda. Böylece 6 aylık bir finansman yüküyle karşı karşıya kalıyoruz. Dolar fiyatları bir miktar düşmüş olsa da faizlerde aynı oranda bir düşüş gerçekleşmedi. Bu nedenle tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayan sektörler, kredi çekip stok yaptıkları için çok ciddi finansman yükü altına giriyor” dedi.

HUBUBAT ÜRETİMİ BİTECEK

Haberin Devamı

Üreticilerin ayakta kalabilmesi için devlet bankalarının bu sektörlere pozitif ayrımcılık yapmasını isteyen Büyükselçuk, “Ülkemiz tarımını bekleyen en büyük sorunlardan biri tarım ürünlerinin ekiminde yaşanan gerilemedir. 2000 yılında Türkiye’de 92-94 milyon dekar buğday ekimi yapılırken, maalesef bu geçen sene 77 milyon dekara düştü. 2018’deki beklenti ise 72 milyon dekar. Son 17-18 yılda ekim yapılmayan alan 30 bin kilometrekareye ulaştı. Biz şu anda kurlar, faizler, ekmek fiyatları gibi gündelik sorunları konuşuyoruz. Ama eğer gerekli önlemler alınmazsa birkaç sene içinde üretilen hububat kalmayacak” uyarısında bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!