UÇUŞ AÇILIRSA 50 BİN TURİST GELİR

Güncelleme Tarihi:

UÇUŞ AÇILIRSA 50 BİN TURİST GELİR
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2021 09:29

Yıllardır kapalı olan İran-Antalya hattına direkt uçuş serbestisi geleceğine ilişkin sinyaller, turizm sektöründe umut yarattı. ATSO Başkanı Davut Çetin, “Direkt uçuşlar başlarsa İran’dan Antalya’ya Nevruz dolayısıyla bu ay 50 bin turist gelir” dedi.

Haberin Devamı

TURİZM sektöründe 2021 yaz sezonu öncesi ilk canlanma sinyalleri İran pazarından geldi. İran ve Türkiye arasında yapılan üst düzey görüşmelerin ardından 21 Mart’taki Nevruz Bayramı öncesi gözler, İran ve Antalya hattında direkt seferlere ilişkin karara çevrildi. Konuyla ilgili ilk gelişme olarak Freebird Airlines’ın Antalya’dan İran’ın başkenti Tahran’a charter uçuşlar gerçekleştireceği açıklandı. İran basınında yer alan bilgilere göre, havayolunun Tahran-Antalya hattında operasyonlarına 12 Mart’tan itibaren başlayacağı belirtildi. Antalya-Tahran seferlerinin haftada iki frekans olarak yapılacağı öğrenildi. Yıllardır kapalı olan İran-Antalya uçuş hattına da serbestlik getirilirse bu yıl İran pazarının hareketli geçmesi bekleniyor.

BAKAN’DAN ‘İRAN’ SİNYALİ
Turizm sektöründe Nevruz Bayramı için çalışmaların başladığını söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “İki ülke arasında uçuşlarla ilgili şu anda bir kısıtlama yok. Uçuşlar devam ediyor ama Antalya’ya uçuş henüz yok. Önceki yıllarda Antalya’ya direkt sefer engelinin kaldırılmasına yönelik çok sayıda görüşme yaptık. Geçen hafta Ankara’da yaptığımız görüşmelerde yine bu konuyu görüştük. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘İran’dan misafir bekliyoruz’ dedi. Bu mesaj bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

YILLARDIR ENGEL VARDI
İran konusunun Bakan Ersoy’la yaptıkları görüşmenin ana gündemlerinden biri olarak uzun süre görüşüldüğüne değinen Çetin, ülkeler arasındaki üst düzey görüşmelerin bu yılki turizm hareketini artırıcı etki yapmasını beklediklerini söyledi. Çetin, sözlerine şöyle devam etti: “İran Hükümeti çeşitli gerekçelerle Antalya’ya direkt uçuşlara yıllardır engel koyuyordu. O nedenle İranlı turist İstanbul’a, Adana’ya, Isparta’ya gelip Antalya’ya geçiş yapıyordu ya da Van’dan geçen karayolunu takip edip havayoluyla Antalya’ya geliyordu. Şimdi bu karar değişirse iki ülke arasındaki turizm trafiği bakımından çok önemli bir gelişme olur. Nevruz’la başlayacak turizm hareketi yıl boyu devam eder. 12 Mart’tan itibaren uçuşlar başlarsa İran’dan Antalya’ya bayram dolayısıyla 50 bin civarında yolcu gelir.”

Haberin Devamı

TURİZMCİNİN GÖZÜ ANKARA’DA
İran ve Türkiye arasında alınacak kararla ilgili beklenti içinde olduklarını söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise şöyle konuştu: “İran’dan Antalya’ya uçuşlarla ilgili İran Hükümeti onay verdi. Türkiye tarafında atılacak adımla ilgili haber bekliyoruz. Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir karar vermesi gerekiyor. Turizmciler olarak bu konuyla ilgili taleplerimizi Ankara’ya ilettik. Antalya’ya seferlerin başlaması için geçen hafta görüşmeler yapıldı. Bu konuyu görüşmek üzere Turizm ve Ulaştırma bakanlarımız da bir araya geldi. Henüz netleşen bir durum yok. Çok kısa süre içinde çözümün sağlanacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

MART AYI HAREKETLİ GEÇER
Martın ortasındaki Nevruz Bayramı ve mart sonundaki Pesah Bayramı öncesinde uçuş izinlerinin onaylanmasının sektör için çok önemli bir gelişme olacağını belirten Atmaca, “Havayolu seferlerine izin verilirse mart ayında turizm hareketli geçer. İran pazarı, kaç tane uçağın izninin onaylanacağına bağlı olarak şekillenecek. Daha önce Isparta, Adana gibi farklı illere uçuş ve karayoluyla ulaşım gibi alternatif rotalar tercih edildi. Geçen sene pandemi Nevruz döneminde patladığı için İranlı turist Antalya’ya gelememişti. Bu yıl Nevruz döneminin iyi geçmesini umuyoruz” diye konuştu.

NEDEN ENGEL KONULDU?
İran’dan Antalya’ya uzun yıllardır doğrudan uçak seferleri düzenlenmiyor. İranlı kadınların başörtüsüz fotoğraflarının sosyal medyada yayımlanmasından İran Hükümeti’nin rahatsız olması, direkt uçuş engelinin gerekçesi olarak gösteriliyor. Bu durum İran’dan gelen turist sayısının azalmasına yol açarken, tur operatörlerinin de maliyetlerini artırıyor. Buna rağmen Antalya turizminde İran pazarı her yıl giderek büyüyor. Bu yıl iki ülke arasında yapılan görüşmeler neticesinde Antalya’ya doğrudan seferlere onay çıkarsa bu potansiyelin daha da büyümesi bekleniyor.

 

BAKMADAN GEÇME!