TURİZMDE İLK ÇEYREK RAPORU

Güncelleme Tarihi:

TURİZMDE İLK ÇEYREK RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2020 09:57

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun ilk çeyrek raporu, Antalya’ya gelen turist sayısının geçen yıla göre yüzde 99.9 oranında düştüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜSÜN turizm sektöründe yarattığı hüzünlü tablo, Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerle yayınladığı nisan raporuna yansıdı. Nisan ayında ülkemize gelen yabancı turist sayısının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 99.2 oranında düştüğü belirtilen raporda, Antalya’ya ilişkin de çarpıcı rakamlar yer aldı. Turist sayısının geçen yıla göre yüzde 99.9 oranında düştüğü Antalya’ya nisan ayında sadece 905 turist geldi. Bu ziyaretçilerin ise 883’ünün gurbetçi turist olduğu kaydedildi. Nisan ayı boyunca yalnızca 22 yabancı turistin gelmiş olması pandeminin Antalya turizmine ağır faturasının en çarpıcı fotoğrafını ortaya koydu.

4 AYDA YÜZDE 66.5’LİK DÜŞÜŞ
TÜROFED raporunda yer alan son 5 yılın rakamları turizm sektörünün bu sene sezonu nasıl açtığını da ortaya serdi. 2019 yılı nisan ayında Antalya’ya 954 bin 620 turist geldiğinden bahsedilen raporda, geçen senenin ilk 4 ayının toplamı 1 milyon 525 bin 825 olarak verildi. Bu yılın ilk dört ayında ise Antalya’ya 511 bin 501 ziyaretçi geldi. Bu rakamlar ışığında Antalya’ya gelen turist sayısının geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 66.5 oranında düştüğü saptandı.

Haberin Devamı

GELİRDE SERT DÜŞÜŞ
Nisan ayı raporunda turizm gelirlerindeki sert düşüş de rakamlarla sergilendi. 2019 yılında turizm gelirinin bir önceki seneye göre yüzde 17 oranında artarak 34.5 milyar dolara ulaştığı vurgulanan TÜROFED raporunda, bu yılın ilk üç ayında ise 4.1 milyar dolarlık gelirde kalındığı yansıtıldı. İlk üç ayda gelir kaybının yüzde 12’ye ulaştığı hesaplandı. Turizm giderlerinin de geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 25.6 oranında düştüğünü gösteren raporda, 793 milyon dolarlık bir harcama faturası çıkarıldı. Giderlerdeki düşüş yüzde 26 olarak tespit edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!