TURİZMCİYE İNGİLİZ ŞOKU

Güncelleme Tarihi:

TURİZMCİYE  İNGİLİZ ŞOKU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2020 09:13

İngiliz hükümetinin ani bir kararla Türkiye için tatil kapılarını kapattığını açıklaması, pazarda 4 günde yüzde 80 düşüşe neden oldu. Turizmciler, İngiltere’nin bu hafta yapacağı yeni açıklamada, kararı değiştirmesini bekliyor.

Haberin Devamı

İNGİLTERE hükümetinin ‘Türkiye’nin seyahat koridoru listesinden çıkarıldığı’ yönündeki ani açıklaması, İngiliz pazarında deprem etkisi yarattı. Koronavirüs gölgesinde yaşanan 2020 sezonunda dikkat çekici bir büyüme trendine giren İngiliz pazarından rezervasyonlar ve uçuşlar bıçak gibi kesildi. Şimdi turizmcilerin gözü İngiliz hükümetinin koronavirüs tedbirleri kapsamında bu hafta açıklayacağı PCR testi ve diğer zorunluluklarda.

ANİ KARAR KORKU YARATTI
İngiltere’nin Türkiye ile ilgili açıkladığı karantina kararının turizm sektörü için talihsizlikten öte bir durum olduğunu dile getiren Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, “Bu karar verilmeden önce iki ülke görüşerek yeni tedbirlerle yola devam edebilirdi. İngiltere’nin bir gecede bu kararı alıp İngiliz tatilciler üzerinde korku yaratarak apar topar ülkelerine dönmelerini sağlaması çok talihsiz. Bu karardan hemen önce Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tanıtım operasyonları İngiliz televizyonlarında hit yapmış ve çok ilgi çekmişti. İngiltere’de gazeteciler aracılığıyla yaptığımız tanıtım satışları da hissedilir şekilde etkilemişti. Ama ardından bu karantina geldi. Önümüzdeki günlerde kararın yeni tedbirlerle revize edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 RAKAMLI KAYIP BEKLİYORUZ
İngiliz pazarının koronavirüs gölgesinde yaşanan 2020 sezonunun parlayan yıldızı olduğuna vurgu yapan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz, kararın etkilerini şöyle değerlendirdi: İngiltere kapılarını kapandıktan sonra geçen 4 günde bu pazarda yüzde 80 düşüş var. 2020 turizm sezonunda Rusya ve Ukrayna’dan sonra üçüncü sırada yer alan İngiltere bu senenin yükselişiyle öne çıkan pazarıydı. Sezon boyunca Antalya, Dalaman ve Bodrum’a günde 10 bin İngiliz turist geldi. Karardan sonra bu rakam günde 2 bine kadar düştü. Önümüzde turizm hareketliliği için bir aylık bir süre var. Buradan yola çıkarsak İngiltere’nin karantina şartı nedeniyle 3 rakamlı bir kayıp söz konusu olacak diyebiliriz.”

Haberin Devamı

UÇAKLAR BOŞ GELİP DOLU DÖNDÜ
İngiltere’nin bu ani kararıyla pazarın hızlı büyüme trendinin bir anda kesildiğini belirten Yavuz, “Uçaklardaki yoğunluk, yüzde 90 doluluktan yüzde 20’ye indi. Bu da bizim için 150 - 200 bin civarında İngiliz turist kaybına yol açan bir gelişme oldu. Bölgeye tatil için gelenler de apar topar geri dönme çabalarına girişti. Çünkü kararda 4 Ekim’den sonra dönenlere ek yaptırımlar uygulanacağı ve karantinaya girecekleri söylendi. Bu nedenle uçaklar neredeyse boş gelip, Türkiye’de tatil yapan İngiliz turistleri alarak geri döndüler” dedi.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
İngiliz hükümetinin Türkiye’ye uyguladığı karantina kararının diplomatik görüşmeler sonucunda oluşturulacak yeni bir plan dahilinde değiştirilmesini beklediklerini ifade eden Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “İngiliz turistler son üç yıldır Antalya’yı keşfetmişti. Antalya’da İngiliz pazarının Almanya’yı geçmesi ve ilk üçe girmesi tahmin edebileceğimiz bir şey değildi. Geçmişte ilk 15’te bile yer almadığımız İngiliz pazarında son yıllarda çok hızlı ilerleme kaydettik. Bu yıl koronavirüse rağmen temmuzun başından beri İngiltere’den uçaklar dolu geldi. Her gün Antalya’ya 4 - 5 bin civarında İngiliz turist indi. Umarım bu karar bir an önce gözden geçirilip değiştirilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!