TURİZMCİ VERGİ TEDİRGİNİ

Güncelleme Tarihi:

TURİZMCİ VERGİ TEDİRGİNİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2019 10:16

TBMM gündemine gelen yüzde 2’lik konaklama vergisi Antalyalı turizm profesyonellerini harekete geçirdi. AKTOB önerinin gündemden çıkarılması için Turizm Bakanı Ersoy ile görüştü.

Haberin Devamı

KONAKLAMA sektörüne getirilmesi öngörülen yüzde 2’lik vergilendirme turizm sektörü temsilcilerini tedirgin etti. Sektörün, 2019 yılında ardı ardına kırılan rekorlarla toparlanmaya başladığını kaydeden Antalyalı turizm profesyonelleri, paketin yeniden gözden geçirilmesini ve konaklama vergisinin paket içinden çıkarılmasını istiyor.

TURİZMCİ VERGİ TEDİRGİNİ

SEKTÖRE YÜK BİNER

Konaklama vergisinin sektöre yansıyacak muhtemel etkileri Hürriyet’e değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, vergi paketi içindeki yüzde 2’lik payın sektöre ciddi bir yük getireceğini savundu. Yağcı, “Şu anki uygulama KDV artışını andıran bir verginin getirilmesi gibi” dedi.

2014 RAKAMLARINA ULAŞAMADIK

Haberin Devamı

“Turizm sektörünün gündemi vergi değil, yeni projeler olmalı” diyen Yağcı, “Biz 75 milyon turist, 65 milyar turizm gelirini konuşurken, bunu artırmak için ve var olan sorunları çözmek için çaba harcamalıyız. Böyle bir zamanda bu verginin gerekçesini anlamış değiliz. Bu yıl son derece başarılı geçti fakat hala 2014 fiyatlarına ulaşamadık” diye konuştu.

BAKAN ERSOY’A İLETTİK

Vergi paketine yönelik endişeleri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile paylaştıklarını da kaydeden Yağcı, şöyle devam etti: “Bunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini Sayın Bakanımıza ilettik. Konaklama vergisinin Avrupa’da uygulandığı gibi misafirden maktu ücreti olarak alınması gerekiyordu. Aynı zamanda dünyadaki diğer turizm ülkeleri sektörü geliştirmek için yükünü hafifletirken bizim bunun aksini yapmamamız lazım.”

YOLUN ORTASINDAYIZ

“Henüz yolun ortasındayız. 75 milyonu hedefliyoruz. Böyle bir hedefe giderken sektörün üzerine yeni bir yük getirilmesi beklenen bir durum değil. Dünyada turizmin gelişmesi için vergi indirimi yapılır. Dünya Turizm Örgütü turizmi geliştirmek için dünyada 3 şeye bakar. Vize kolaylığı, altyapı yatırımı ve vergi teşvikleri.”

DESTEK BEKLİYORUZ

Haberin Devamı

Konaklama vergisinin oda fiyatlarının yükseltilmesini engelleyeceğini savunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Thomas Cook gibi bir dünya devinin battığı sezonda konaklama vergisinin alınması telafisi zor sonuçlar doğurabilir. Biz vergiden çok destek bekliyoruz. Çünkü yüzde 2 cirodan vermek demek ciddi bir rakam. İşletmecinin cebinden çıkacak bir para bu” diye konuştu.

VERGİ MECLİS’E GELDİ

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifiyle konaklama vergisi Meclis’e geldi. Teklife göre; otel, tatil köyü, pansiyon, motel, apart, pansiyon, kamping, misafirhane gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara sunulan yeme içme aktivite eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanım hizmetleri gibi diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olacak. Ancak 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 1 olarak uygulanacak. Konaklama vergisi konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek.

BAKMADAN GEÇME!