Turizmci ara buluyor 

Güncelleme Tarihi:

Turizmci ara buluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2017 16:13

Yeni yılla birlikte zorunlu hale gelecek olan ‘arabuluculuk sistemi’ Antalya Adliyesi’nde hizmet veren iş mahkemelerine nefes aldıracak. 

Haberin Devamı

TÜRKİYE genelinde 14 milyon işçiyi ilgilendiren arabuluculuk sistemi 1 Ocak 2018 itibariyle zorunlu hale geliyor. İş mahkemelerinin dosya yükünü azaltması ve yargı giderleri konusunda tasarruf sağlanması bakamından çok önemli bir sistem olan arabuluculuk, Antalya’da da yaygın biçimde kullanılmaya başlandı.

ANTALYA 11’İNCİ SIRADA 

Özellikle turizm sektöründe yaşanan iş hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemi tercih edilirken, Antalya, 2017 yılı içerisinde çözüme kavuşturulan dosya sayısı bakımında Türkiye geneli sıralamada 11’inci sıraya yükseldi. Antalya’da arabulucu avukat sayısı ise 526’ya ulaştı.  

ÖRNEK OLUYORUZ’ 

Arabuluculuk sistemi ile ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, “Arabuluculuk sistemi iş mahkemeleri üzerindeki dosya yükünü ciddi ölçüde hafifletecek. Ayrıca tarafların beklentileri de çok daha hızlı biçimde karşılanabilecek. Antalya sistemin örnek olarak uygulandığı bir kent” diye konuştu.  

Haberin Devamı

‘BÜROLARIMIZ FAALİYETTE 

3 yıldır aşamalı olarak uygulanan arabuluculuk sistemi ile Türkiye genelinde 813 milyon lira tasarruf elde edildiğine dikkat çeken Solmaz, “Bu sürece kent olarak biz de katkı sunduk, sunacağız. Adliyemizde oluşturulan arabuluculuk bürosu şu an faaliyette. Ayrıca Alanya, Manavgat ve Kumluca Adliyelerimizde de hizmet veriyoruz” dedi. 

6 BİN DOSYA 

Turizm sektörü başta olmak üzere farklı iş kollarından müracaat aldıklarını kaydeden arabulucu avukat Elif Topuz, şöyle dedi: “Antalya Adliyesi’nde 6 iş mahkemesi var. Bu mahkemelerin her biri ortalama 800-1000 dosyaya bakıyor. Bu da ortalama 6 bin dosya yapar. Yeni yıl itibariyle arabuluculuk zorunlu hale gelecek. Ve bu sistemle çözülen her dosya mahkemelerin yükünü azaltacak.” 

İŞVEREN BAŞVURU YAPIYOR 

Antalya üst düzey bir bilinç var. Son aylarda işçiler kadar işverenlerin de bu sistemi kullanmak için başvurduğunu görüyoruz. Çünkü ne işçi ne de işveren yıllarca mahkeme kapılarında sıkıntı çekmek istemiyor. Bu bilinç Antalya gibi Türkiye’nin diğer illerinde de oluşursa uyuşmazlıkların çözüm süreleri dikkat çekici bir noktaya gelecektir.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!