‘TEMMUZ’ PUSULA OLACAK

Güncelleme Tarihi:

‘TEMMUZ’ PUSULA  OLACAK
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2020 09:21

Pandemi sonrası başlayan güvenli turizm çalışmalarını tamamlayan turizm profesyonelleri, temmuz ayı içinde alınacak ulusal ve uluslararası kararların ışığında sektörün gidişine yön verecek.

Haberin Devamı

TURİZMİN en kritik haftasında sektör profesyonelleri, alınan ve beklenen kararların ışığında 2020 yaz sezonunu değerlendirdi. Turizm hareketliliğine yönelik pazar beklentilerini yorumlayan sektör yöneticilerine göre, iç turizm bu haftadan itibaren hareketlenecek. Avrupa pazarında ise diplomatik görüşmelerden çıkacak sonuç belirleyici olacak, Ukrayna pazarı Rusya kadar olmasa da sektörü rahatlatacak.

15 GÜN İÇİNDE ÖNÜMÜZÜ GÖRÜRÜZ
Antalya’nın her bölgesinde otellerin kademe kademe açıldığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mirage Park Resort Turizm Koordinatörü Fikret Demirtürk, şöyle konuştu: “Biz de 27 Temmuz’da açılış yapacağız. Hazırlıklarımız devam ediyor. Bayram öncesi mevcut durumu değerlendirip nasıl hareket edeceğimizi belirleyeceğiz. Bu hafta uzatılan kısa çalışma ödeneği, sektörü hareketlendirerek tesisleri açma kararlarını olumlu yönde etkileyecektir. Okul ve sınav takviminin sona erdiği ve ilk Ukrayna uçağının kente indiği haftadayız. Avrupa Birliği’yle (AB) bu hafta yapılan diplomatik görüşmelerden çıkacak sonuçla birlikte süreç bundan sonra hızla şekillenecek. AKTOB ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yönetimleri olarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la sürekli görüşme halinde sektörün ve tesislerin son durumuyla ilgili bilgi veriyoruz. Önümüzdeki 15 gün içinde 2020 sezonunda neyle karşılaşacağımızı daha net şekilde görmüş olacağız. Birçok otel yönetimi tesislerdeki eksikleri giderip sertifikasyon sürecini tamamladı. Dünyanın her yerinde pandemi nedeniyle bunalan insanlar, bu süreci tatil yaparak atlatmak isteyeceklerdir.”

Haberin Devamı

REZERVASYON AKIŞI HAREKETLENDİ
Akka Oteller Grubu Turizm Koordinatörü Aşkın Kahraman ise süreci şöyle değerlendirdi: “Sezonun nasıl şekilleneceği konusunda önümüzü net görebilmek için tesislerimizi temmuz ayı itibarıyla açtık. Bu hafta yaşanacak tüm gelişmeler 2020 turizminin kaderini belirleyecek. Haftaya iyi başladık. Rezervasyon akışı temmuzla birlikte biraz canlandı. Bu sezon, iç turizm hareketliliği Kemer’de Belek’e oranla biraz daha fazla olduğu görülüyor. İç turizmdeki hareket böyle devam ederse temmuz ve ağustos aylarında turizmciyi rahatlatır. Bu süreçte dış pazarlarda açılma olursa iç turizm hareketini destekleyerek büyütür. Almanya’nın aldığı karar Avrupa Birliği’ne direkt etki etti. Hollanda, Belçika, Avurturya, İsviçre, Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya gibi ülkeler, Almanya’yla paralel çalışan pazarlar. Avrupa coğrafyasında cesaret oluşturabilmemizde Türkiye ile ilgili kararlar belirleyici olacak. Olumlu karar ne kadar erken çıkarsa rezervasyonlarda o kadar hızlı bir düzelme sağlarız.”

Haberin Devamı

TREN KAÇMADAN KARAR ÇIKMALI
Bu hafta yapılan görüşmelerin sürecin gidişatı bakımından önemine vurgu yapan AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Cornelia Otelleri Genel Müdürü Zafer Alkaya da turizm sektörü için tren kaçmadan bir an önce nihai kararlarla durumun netleşmesini umduklarını söyledi. Alkaya, “Belek’teki turizm tesislerinde yaprak kıpırdamıyor. Şu anda Antalya’nın en sıcak dönemine giriş yaptığımız için Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarında alınacak olumlu kararların rezervasyonlara etkisini eylül ayından itibaren göreceğiz. Biz en donanımlı otellere sahip olan ve dünyanın en iyi hizmetini veren ülkeyiz. Turizm profesyonelleri olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Tesislerimizi hazırladık. Şimdi sürecin şekillenmesini bekliyoruz. Antalya’da her bir otelin kadrosunda 600’e yakın çalışan var. Kısa çalışma ödeneğinin bir ay uzatılması, sektördeki istihdamın korunmasını sağlayan çok önemli bir karar. Kötü gidişattan en çok etkilenen sektörün emekçileri olduğu için bu uygulama sezon boyunca sürdürülmeli” dedi.

Haberin Devamı

KENT HAZIR, SIRA İNECEK UÇAKLARDA
Kemer’den Alanya’ya bölgenin tamamında otellerin temmuz ayı itibarıyla açılış kararı aldığını ifade eden Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı ve Rose Otelleri Genel Koordinatörü Yeliz Gül Ege, sektörle ilgili şöyle bilgi verdi: “Zincir otelin çoğu, bu yıl tesislerinin bir bölümünü açma kararı aldı. Sertifikasyon süreci çok hızlı ilerliyor. Tesislerimizde zaten güçlü bir altyapı mevcut olduğundan turizmciler, sertifika sürecinde zorlanmadı. Temmuz ortasında birçok otel yönetimi, planlamalarını yaparak tesislerini açmış olacak. Konaklama üniteleri ve hizmette sağlık standartları bakımından şu anda çok iyi durumdayız. Antalya otelleri, plajları, restoranları, esnafı ve ören yerleriyle turizme hazır. Gözler Antalya’ya inecek uçaklarda. Tüm hazırlıkların yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da pazarların açılmasına yönelik uluslararası görüşmeleri sürdürüyor. Türkiye’nin güvenli bir destinasyon olduğunu gösteren ve gelen turistlerin tedavisini üstlenme teklifini de içeren bilgilendirici sunumlar gerçekleştirdiler. Tüm bu gelişmeler ve beklenen kararlarla birlikte turizmde hızlı bir toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!