TEK ÇÖZÜM ÖN ARITMA

Güncelleme Tarihi:

TEK ÇÖZÜM  ÖN ARITMA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2021 09:18

Antalya Düden Çayı’nda balık ölümlerine neden olan çevre felaketinin bir benzerinin yaşanmaması için harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, komşu illeri de içine alan arıtma planlamasına başladı.

Haberin Devamı

ANTALYA Düden Çayı’nda yaşanan kirlilik sorununun kalıcı biçimde çözüme kavuşturulması için harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), belediyeler, ASAT ve komşu illeri de içine alan özel bir arıtma planlaması başlattı.

OSB’DEN ÖN ARITMA İSTENDİ
Hürriyet’e konuşan Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sezer Kaya, “Bıyıklı ile Kepez Düden’inin döküldüğü yer arasında OSB ve bazı firmalar var. Her birinde inceleme yapıp kirlilik tespit ettiklerimize mühür ve idari para cezası işlemleri uyguladık. OSB’de kurulan kimyasal arıtma tesisinde inceleme yaptık. OSB yönetimine Antalya Valiliği resmi yazısıyla, bölgede atık su oluşturan işletmelerin hepsinin atık suyunu bir ön arıtma kurarak altyapıya bağlamalarını istedik” dedi.

Haberin Devamı

ASAT’IN ALTYAPI KURMASI LAZIM
Bölgede yıllarca atık suların zerzemine verildiğini belirten Kaya, “Altyapı konusunda önemli eksikler var. ASAT’ın eksiksiz bir altyapı sistemi kurması, belediyelerin de altyapı olmayan yere iskân ve ruhsat vermemeleri gerekiyor. Tüm kurumların iş birliği ile bu sorunu çözüme ulaştırabiliriz. Antalya Valiliği bu konuda çok kararlı. Her tesiste bir arıtma sistemi olmalı. Atık sular kanalizasyonla OSB’nin arıtmasına, oradan da Hurma’daki arıtma sistemine gelmeli. Kentimizi ancak bu şekilde koruyabiliriz” diye konuştu

BELEDİYELER UYARILDI
Düden’deki kirlilik sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kurumlar arasında hızlı bir yazışma trafiği yaşandı. 9 Şubat’ta Büyükşehir, Kepez, Döşemealtı ve Muratpaşa belediyelerinden bilgi istendi. 18 Şubat’ta da ASAT, OSB ve sanayi sitesi yönetimlerine yazı gönderildi. OSB yönetimi, firmaların bir kısmının tank yıkama sularını kendilerine ait sera, fidanlık gibi yerlerde kullandıklarını belirtti. Tesislerin düzenli olarak denetlendiğini bildiren OSB yönetimi, zirai ilaç üreten firmaların atık sularının kanalizasyona verilmeyip, tanklarla lisanslı firmalara gönderilmesinin istendiğini bildirdi.

DENETİM SÜRÜYOR
Bölgedeki bütün sanayi tesisi ve kurumlara 9 Nisan’da yazı gönderdiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tevfik Altınay, “Atık suların ön arıtmadan geçirilerek kanalizasyona verilmesi gerekiyor. Bu tesislerin gerekli işlemleri ivedilikle yapıp Antalya Valiliği’ne bilgi vermesi istendi. Ekiplerimiz ayrıca OSB’de özellikle gübre tesislerinin denetimine devam ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!