TARIM İŞÇİSİNE ÇADIR KENT

Güncelleme Tarihi:

TARIM İŞÇİSİNE ÇADIR KENT
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 10:54

Türkiye’nin ‘meyve bahçesi’ olarak bilinen Isparta’da tardımda nitelikli iş gücünü artırmak amacıyla çalışma başlatıldı. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, “İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sebeple 3 bin kişilik çadır oluşturuldu. Bu çadırlarda kalan mevsimlik işçiler, üzümden elmaya, kirazdan domatese ürünlerin toplanmasında istihdam ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

ISPARTA Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Batı Akdeniz’de tarım üretiminin kalitesini artıracak ve markalaştıracak önemli bir çalışmaya öncülük ediyor. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’yle imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, bölgede tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu, mayıs-ekim dönemini kapsayan hasat mevsiminde istihdam edilen nitelikli işgücünü artırmak amacıyla çalışmalar başlatıldı. Her yıl sezonun yoğun olduğu 5 aylık dönemde tarım sektöründe yaşanan istihdam ihtiyacının çözümü için yeni konaklama alternatifleri geliştirilirken, yerli ve göçmen işçilere yönelik eğitimler de başlatıldı. ITSO bünyesinde hayata geçirilen çalışma kapsamında hem bölgede yaşayan hem de göçmen olarak gelen işçilere yönelik ‘bitki koruma’dan ‘ürün toplama’ ya kadar birçok eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

TARIM İŞÇİSİNE ÇADIR KENT

3 BİN KİŞİLİK ÇADIRLAR KURULDU
Bu sene özellikle meyve ve sebze sektörü ile büyüme hedefinde olduklarının altını çizen ITSO Başkanı Mustafa Tutar, mevsimlik işçi istihdamının en yüksek olduğu yoğun tarım sezonunun başladığı günlerde nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak için yaptıkları çalışmaları anlattı: “İhracata mayısta gülle başlıyoruz, elmaya ve diğer ürünlere dönüyoruz. Kasım ayına kadar tarım sektöründe devam eden bir sirkülasyonumuz var. Bölgede tarım sektöründe hasat dönemimiz başladı. Mayıs - kasım ayları arasındaki yoğun dönemde zaman zaman mevsimlik çalışacak işçi sıkıntısı yaşayoruz ve yabancı uyruklu göçmenlere yöneliyoruz. Bu sebeple Senirkent Garip köyünde 3 bin kişilik iki çadır oluşturuldu. Bu çadırlarda kalan mevsimlik işçiler, üzümden elmaya, kirazdan bakliyata ve domatese bölgede yetişen ürünlerin toplanmasında istihdam ediliyor.”

‘GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIK’
Tarım sektöründe giderek artan büyüme potansiyelinin bölge istihdamı için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Tutar, “Isparta’da yaklaşık 110 bin çalışan, 22 bin civarında işsiz sayımız var. Bu rakamla Türkiye ortalamasının altındayız. Ama istihdama katkı sağlamaya ve mesleki nitelik kazandırmaya yönelik yaptığımız bu çalışmalarla işsizlik oranını da daha alt seviyelere çekmek gibi bir amacımız var. Hasat dönemi boyunca bölgede 12 bin civarında da göçmen çalışıyor. Yoğun sezonda mevsimlik göçmen işçilerin barınması ile ilgili bazı sorunlar yaşanıyordu. Bu durum ürün hasadının sürekliliğini ve kalitesini de zaman zaman sekteye uğratıyordu. Bu sene bu tür sorunların yaşanmaması için gerekli önlemleri aldık” dedi.

Haberin Devamı

ISPARTA’NIN ROTASI AVRUPA
Isparta’nın dış ticaretteki rotasının Avrupa ülkeleri olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Tutar, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda’nın bölge tarımında en yüksek ihracat rakamına ulaşılan ülkeler olduğunu belirterek, “Bizim bölgemize özgü çok özel ürünlerimiz var. Örneğin elmanın en güzelini burada üretiyoruz. Ama hasat sırasında el berelerinden çok sayıda mahsul kaybediyoruz. Her ürünü toplamanın bir yöntemi, kendine has püf noktaları var. Bilinçsiz toplama nedeniyle oluşan hasarlar, soğuk hava depolarında ürünlerin üzerinde çürüme yapıyor. Yanlış toplanmış bu ürünler, ihracat potansiyelimizi sekteye uğratıyor. Çünkü bereli ürünleri ihracata gönderemiyoruz. O nedenle ürün toplama konusunda nitelikli eleman yetiştirmek için ücretsiz kurslar düzenlemeye başladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

HEDEF NİTELİĞİ ARTIRMAK
Isparta’da yılın ilk çeyreğinde 148 milyon 253 bin 78 dolar olarak gerçekleşen ihracatın yaş meyve sebze sektöründeki payının 28 milyon dolara eriştiğinevurgu yapan Tutar, sözlerine şöyle devam etti. “Türkiye’nin ihracat potansiyeli yüksek kentlerinden biri olan Isparta, son bir yılda en fazla yaş meyve sebze sektöründen ihracat gerçekleştirdi. 2022’de de en çok yaş meyve sebze ihracatı ile büyürüz. Nisan 2022’de 36 milyon 416 bin 62 dolar değerindeki kent ihracatının 7 milyon 391 bin 52 dolar değerindeki kısmı da yaş meyve sebze ihracatı olarak gerçekleştirildi. Meyve sebze mamülleri ihracatı 729 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri ihracatı ise 22 bin dolar seviyesinde yapıldı. Şu anki hedefimiz, işgücü niteliğiyle birlikte işlenmiş ürün kalitesini ve ihracat potansiyelini artırmak. Bu alanda attığımız adımlarla hedefe emin adımla ilerliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!