TAHRİBAT UYARISI

Güncelleme Tarihi:

TAHRİBAT UYARISI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2020 09:35

Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesini kapsayan imar planının iptali için açılan davada bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişi heyeti, planın üst plana uygun olmadığına karar vererek, sit alanlarının korunmasını istedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Kaş ilçesinde sürdürülebilir koruma alanı olan Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesindeki 3’üncü derece sit alanı için hazırlanan 25 bin ölçekli imar planına karşı devam eden davada keşif raporu tamamlandı. Kaş için hazırlanan 25 binlik planın, 100 binlik imar planına uygun olmadığına karar verilen bilirkişi raporunda, özel bir ekosisteme sahip olan alanın koruma altına alınması istendi.

SIRA MAHKEMENİN KARARINDA
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, çevre gönüllüleri ve bölge sakinleri tarafından açılan ve Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nde devam eden davada bölge için hazırlanan imar planının iptali istenmişti. Bilirkişi raporundaki tespitlerin bölgedeki kültürel mirasın korunması bakımından olumlu olduğunu ifade eden Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatı Tuncay Koç, “Mahkeme yaklaşık 2 hafta içinde yürütmeyi durdurma konusunda bir karar verecektir” dedi.

Haberin Devamı

ÜST PLANLA UYUMLU DEĞİL
Bilirkişi heyetinin bölgede yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı raporda, bölgedeki sit alanlarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirildiği bir plana ihtiyaç olduğu belirtildi. Üst ölçekli çevre düzeni planında bölge için alınan ‘turizm tesis alanı’ kararı ve 25 binlik alt plandaki ‘ekoturizm’ alanı kararının birbirine uyumlu olmadığına vurgu yapılan raporda, İnceboğaz, Saraykeklik ve Limanağzı’nda belirlenen ekoturizm alanlarının daha önceki planlarda yapılaşma dışı bırakıldığı hatırlatıldı.

YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR
Raporda, hazırlanan imar planında bilirkişi heyetinin tespit ettiği aykırılıklar şöyle sıralandı: “Bölgenin doğal ve kültürel yapısını olumsuz etkileyen yapılaşmayı denetim altına almak yerine, bugüne kadar korunan alanların da yapılaşmasının önünü açması planlama ilkelerine uygun değildir. Plan, bölgedeki arkeolojik sit alanları üzerinde olumsuz etkilen oluşturabilecek niteliktedir. Bölgenin kaplumbağa beslenme ve yuvalama alanlarının nasıl alındığının planda yer almaması önemli bir eksikliktir. Zeytincilik, orman alanları, sit alanları ve denizden oluşan özel bir ekosisteme sahip olan bölgede plan kararları tahribata neden olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!