Süs bitkileri 40 milyon TL'lik yatırım için arazi arıyor

Güncelleme Tarihi:

Süs bitkileri 40 milyon TLlik yatırım için arazi arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2018 13:00

Süs bitkileri 40 milyon TL'lik yatırım için arazi arıyor

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'da süs bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkiler sektörlerinde üyelerden toplanan talebe göre 40 milyon TL'lik, 1000'in üzerinde ilave istihdam ve 40 milyon dolarlık ihracat hedeflenen yatırım için 10 bin dekarın üzerinde arazi talepleri olduğunu açıkladı.

ATB'nin ocak ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Mecliste, 2017 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali Çandır, Expo 2016 Antalya alanı ile tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine planlanan yatırımlar hakkında konuştu.

2017 DİRENÇ YILI

Hem kent hem de tarım sektörü açısından zor bir yıl olan 2016'ya göre 2017'de direnç kazandıklarını belirten Ali Çandır, "2017 yılı her ne kadar yatırım iklimi bakımından uygun olmasa da özellikle hükümetimizin sağladığı uygun koşullu ve ilave finansman olanaklarıyla, istihdam ve vergi borçları konusundaki destekleriyle, üretimimizi ve ticaretimizi canlı tuttuğumuz bir yıl oldu. Üyelerimiz ve Antalya iş dünyasındaki arkadaşlarımızla yılı değerlendirirken hepimizin ortak düşüncesi, 2017 yılının nispi olarak canlı bir yıl olmasına rağmen, kar marjlarının ve reel kazançların düştüğü, maliyet düşürücü sıkıyönetim politikalarının önemli bir hale geldiğidir" dedi.

YATIRIMI MOTİVE EDİCİ DÜZENLEMELER GEREKİYOR

ATB Başkanı Çandır, 2018 yılı beklentilerinden de bahsetti. Sektör bakımından en iyi yıl olarak tabir ettikleri 2014'e göre tarımda yüzde 11, yaş meyve sebzede ise yüzde 25 geride olunduğu gerçeğinin gözden ırak tutulmaması gerektiğini vurgulayan Çandır, 2018'de en iyi yılı yakalayabilmek amacıyla ihracat hamlesini geliştirici destek beklediklerini söyledi. Sektörün yapısal sorunlarından birinin de arazi varlığını geliştirememek olduğunu savunan Ali Çandır, 2018 yılında sektörün işlerini büyütmeyi ve yeni yatırım yapmayı motive edecek düzenlemeler beklediklerini anlattı.

FİNANSMAN, İSTİHDAM, ARAZİ VE LOJİSTİK DESTEK TALEBİ

Para politikalarındaki gevşemeye rağmen, güçlü bütçe performansının 2018 için güven verdiğini kaydeden Ali Çandır, bu güvenle tarımsal faaliyetleri geliştirmek, büyütmek ve rekabetçi yapabilmek açısından stratejik öncelikli sektör olarak tanımlanıp, bu tanımlamaya uygun finansman, istihdam, arazi ve lojistik yatırım destekleri beklediklerini açıkladı. KDV tahsilatında tahakkukun yüzde 50'inin altına düştüğüne de dikkat çeken Çandır, KDV mahsuplaşması süresini aylık yerine 3'er aylık ya da 6 aylık dönemlere taşıma ve alacaklı durumdaki işletmeler için nakdi ödeme yapılması önerilerine ilişkin Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da bu yöndeki açıklamalarının da umut verici olduğunu dile getirdi.

'EXPO 2016 KENT MİRASI OLARAK GÖRÜLMELİ'

Çok tartışılan Expo 2016 alanıyla ilgili tüm olumlu ve olumsuz objektif değerlendirmelerin ötesinde kent için bir miras özelliği olması gerektiğini de belirten Ali Çandır, bu alanın kent mirası olarak korunması ve geliştirilmesi için her türlü desteği vereceklerini açıkladı. EXPO 2016 fikrinin doğuşundan, Antalya'ya kazandırılmasına kadar olan bütün faaliyetlerde bulunduklarına değinen Çandır, "Son derece duyarlı ve tahammüllü bir tavır içinde bulunduk. Çünkü ortaya konulacak projenin Antalya mirası olması gerektiğini kabullendik. Bu düşüncelerimiz aynen geçerliliğini korumaktadır. Ancak bu kez post EXPO dönemi için daha proaktif ve Antalya mirasına yakışır yaklaşım içinde bulunma sorumluluğumuz vardır" dedi.

'ÜÇ AYLIK B EXPO HAREKETLİLİĞİ'

Antalya'nın kaynaklarını kullanırken ya da tüketirken kalıcı faydalar yaratma sorumluluğu taşıyan insanlar olduklarına dikkat çeken Çandır, “EXPO alanının sadece varlığını sürdürebilmesi ve ticari kaygı odaklı bir post EXPO girişiminin, Antalya'ya ciddi zararlar vereceğini düşünmekteyiz. Çünkü artık o alan bir kuruma ya da bir projeye mal olmuş değildir. Tüm Antalya'ya mirastır. Bu temel noktayı gözden kaçırmamalıyız. Antalya'nın geleceği bakımından duyarlılık sahibi herkesin EXPO 2016 alanını; kent için mali ya da kurumsal bir yük olarak görmesi yerine, Antalya'nın geleceği için değerli bir miras olarak görmesi ve değerlendirmesi gerekmektedir. Bu düşünce ve öncelikle, EXPO 2016 Antalya alanında yeni bir üç aylık B EXPO hareketliliği kazandırarak Antalya ile alanı bütünleştirme çabasına girilmesini, alanın kentin tarımsal geleceği bakımından öncü ve örnek olacak projelerle zenginleştirilmesini önermekteyiz" diye konuştu.

40 MİLYON TL'LİK YATIRIM HEDEFİ İÇİN ÇAĞRI

Toros Dağlarının, sahip olduğu endemik, doğal, tıbbi ve aromatik bitkileriyle yeni ufuklar sağladığına ve büyük bölümü ihracata konu olan süs bitkileri sektörünün ciddi büyüme potansiyeli taşıdığına dikkati çeken Ali Çandır, geçen mayıs ve kasım aylarında uygulamaya konan yönetmeliklerle bu iki sektörün arazi sorununun çözümü için hazineden kiralama düzenlemesini hatırlattı. Sektörlerin yatırım ve büyüme isteklerini gerçekleştirebilmeleri için çalışmalarını sürdürdüklerini de anlatan Çandır, "Üyelerimizden topladığımız 10 bin dekarın üzerinde, 40 milyon TL'lik, 1000'in üzerinde ilave istihdam yaratacak ve 40 milyon dolarlık ihracat hedeflenen yatırım taleplerimizin pratikte uygulanabilmesi için yerel ve merkezi yönetimler düzeyinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" dedi.

'SÜS BİTKİLERİYLE YENİ BAŞARI HİKAYESİ YAZILABİLİR'

İklim, endemik türler, genç nüfus, örtüaltı tarım tecrübesi ve süs bitkileri tüketim pazarlarına olan yakınlık nedenleriyle kısa sürede çok yol alınabileceğini belirten Ali Çandır, hatta turizm ve örtü altı tarımla yaratılan başarı hikayelerine yenilerinin eklenebileceğini söyledi. Başkan Çandır, bu başarı hikâyesini yazabilmek için şu talepleri sıraladı:

"Öncelikle yaklaşık 6 bin dekar düzeyinde olan ekili alanımız maksimum verim ve kalitede ürün alabileceğimiz; soğuk hava depolarının, paketleme tesislerinin ve lojistik merkezlerinin yer alacağı biçimde genişletmeliyiz. Böylece 100 milyon dolar seviyesine ulaşmış olan ihracatımızı tıbbi ve aromatik bitkilerle kısa sürede 500 milyon dolar seviyesine ulaştırabiliriz. Bu konuda bizleri motive eden Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu başta olmak üzere yerel ve merkezi konumda görev yapan tüm Antalyalıların ortak hareket etmesiyle kısa sürede başarı elde edebiliriz."

FOTOĞRAFLI

FOTO: MECLİSTEN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!