ŞÜKÜR KURBANLIK SIKINTIMIZ YOK DA…

Güncelleme Tarihi:

ŞÜKÜR KURBANLIK SIKINTIMIZ YOK DA…
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 09:23

İyi haber kurbanlık hayvan sıkıntımız yok. Kurban Bayramı’nda insanların ibadetini yerine getirebilmesi için yeteri kadar kurbanlık hayvan var.

Haberin Devamı

Antalya’da satışa hazır 195 bin küçükbaş, 14 bine yakın da büyükbaş hayvan satışa hazır. Ancak alım gücü nedeniyle kurbanlıklara talepte bir daralma var. Kurban satışında bu yıl yüzde 40 oranında düşüş olacağı tahmin ediliyor. Satıcı yıl boyunca beslediği kurbanın elinde kalmasından, alıcı ise ekonomik nedenlerle kurban alamamaktan dolayı mutsuz.

FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI
Enflasyon ibadet dinlemiyor. Kurbanlıklar da enflasyondan payını aldı. Kurbanlıkların fiyatı geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 100, küçükbaşta yüzde 90’ın üzerinde arttı. Kurban Bayramı’nda büyükbaş hayvan kesmek istiyorsanız hisse başı ortalama 5- 6 bin TL, küçükbaş kesmek istiyorsanız kilogramına göre 3-5 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

YASAK SAVMAYIN
Parası olan için zaten sorun yok, ancak ay sonunu zor getirenler için ‘kurban’ da bayram olmaktan çıktı. Orta gelirliler ise ibadetini yerine getirmek için “yasak savar” gibi marketlerin sunduğu çoktan seçmeli kampanyalara yöneliyor. Ha birde yurt içi ve yurt dışı için ayrı fiyatlandırmalarla hayır kurumlarının kampanyaları var. “Kurban ibadetimi yerine getirdim” demek istiyorsanız yurtdışı bağışları çok uygun. Bin 500 TL’ye kadar bağış yapabiliyorsunuz ama ne kadar güvenilir, benim için soru işareti. Bu konuya biraz temkinli yaklaşmak gerek, zira bu konuda söylentiler çeşitli.

Haberin Devamı

KURBANINIZ ADAK OLMASIN
Büyük marketlerde kurban kesimi ise pek içime sinen bir durum değil. Eğer gerçekten ibadetinizi yerine getirmek istiyorsanız geleneksel yöntemlerle kesimden yanayım. Geçen yıl marketler birinci gün 4 saat içerisinde binlerce hayvanı kesip, parçalayıp, paketleyip saat 09.30’dan teslim ediyordu.
Bu yılki uygulama nasıl olacak bilmiyorum ama bu işte bir mantık hatası var. Milyonlarca hayvanın üç beş saat içerisinde kesilip teslimi mümkün değil. Zaten bu işin uzmanları da “birinci gün sabah namazından sonra kesilen hayvan kurban olmaz, adak olur” uyarısında bulunuyor. İbadetini yerine getirmek isteyenlerin bu konuda da biraz temkinli olmasında fayda var.

LÜTFEN AMA LÜTFEN...
Hayvanın kurban olabilmesi için belirli kurallara da uymak gerek. Lütfen gebe hayvanları kurban etmeyin, belirli bir yaş ve kiloya ulaşmamış hayvanı kurban etmeyin, hayvanı keserken eziyet etmeyin, çocukları olumsuz görüntülerden uzak tutun. Lütfen ama lütfen…

Haberin Devamı

KABUL ETSİN
Kurban Bayramı’nın en çok sevdiğim yanı paylaşmak. Çocukluğumda en çok kurbanın paylaşım kısmı severdim. Kurbanlık kesilip et eve getirildikten sonra babaannem eline aldığı bakır kaba ihtiyaç sahipleri için payını koyar “bunu filancaya götür kızım” diye bana verirdi. Babaannemin eti bana verirken “rahatlamış” yüz ifadesiyle, eti teslim ederken alıcının gözündeki pırıltı çok hoşuma giderdi. Bir de “Allah kabul etsin” sözü…Kurban deyince aklıma hep bu sahneler gelir.

Dayanışmaya ihtiyacımızın daha fazla olduğu bu dönemde maddeden ve manen bol paylaşımlı bir bayram diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!