SORUMLULAR HESAP VERECEK

Güncelleme Tarihi:

SORUMLULAR HESAP VERECEK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2019 10:41

Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, toplu köpek ölümlerinin yaşandığı Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde alınan önlemleri ve yürütülen soruşturmanın detaylarını Hürriyet Akdeniz’e anlattı.

Haberin Devamı

ANTALYA Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanana toplu köpek ölümleri sonrası başlatılan soruşturma sürecini bizzat takip ettiğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Hayvanların bakımıyla ilgili bir ihmal yok. Ama tedavileriyle ilgili bir ihmal olmuş” dedi. Merkezi Hürriyet muhabiriyle birlikte gezen Esen, hayvanseverleri ayağa kaldıran olayın ardından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

SORUMLULAR HESAP VERECEK


14 KÖPEK OTOPSİYE GÖNDERİLDİ
Telef olan 13’ü yavru 14 köpeğin Konya Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderildiğini aktaran Semih Esen, “Otopsi sonuçlandığı zaman ölüm sebepleri ortaya çıkacak. Ama ilk tespitte anlaşılan o ki hızlı gelişen viral enfeksiyon nedeniyle ölümler gerçekleşti. Bu hayvanların dışkılarında kanlı ishal tespit edildi. Otopsi sonucuna göre, ölümler aynı gün gerçekleştiyse o gün görevli personel sorumlu olacak. Süregelen bir hastalıksa ve tespit edilemediyse o zaman tüm personel sorumlu olacak. Zehir tespit edilirse güvenlik açıkları sorgulanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı


İHMAL ZİNCİRİNDEKİLER HESAP VERECEK
İhmali bulunan tüm personel hakkında yaptırım uygulanacağını vurgulayan Esen, “Hayvan dostlarımızın günlük bakımları son derece dikkatli yapılıyor. Doğru ve yeterli beslenmelerine özen gösteriliyor. Bütün bunlara rağmen böyle bir olayın gerçekleşmiş olması kabul edilemez. Burada böyle bir olay gerçekleşiyorsa belli ki birilerinin ihmali var ve bu ihmali affetmemiz mümkün değil. Görev dağılımı içinde belli ki en üstten en alta kadar ihmaller söz konusu. Gerek burada gerekse başka barınaklarda bir daha böyle bir şey olmaması için ihmal zinciri içerisinde olan sorumluların tamamı hesap verecek” dedi.


SORUMLULAR HESAP VERECEK

BARINAKTA MESAİ YAPACAĞIM
Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli tüm personelle ilgili idari soruşturma başlatıldığını açıklayan Esen, şöyle devam etti: “Hizmet etmek üzere beni görevlendirenlere karşı çok üzgünüm ve mahcubum. Böyle bir şeyin bir daha gerçekleşmemesi için ne gerekiyorsa yapacağım. Gerekirse mesaimin bir bölümünü burada geçireceğim. Bu merkez, yaşanan badire öncesinde olduğu gibi iyi hizmet veren bir yer haline gelecek.”

Haberin Devamı

GÜZEL ŞEYLER YOK OLDU
“Türkiye’ye örnek gösterilen bir proje olarak hayata geçirilen merkezimizde ortaya çıkan manzaraya kalp dayanmaz. Kısırlaştırma operasyonlarından zor ameliyatlara, hayvanların bakımlarından hastalık tedavisine her işlem son derece titiz şekilde yapılıyordu. Ancak ne olursa olsun bizim önceliğimiz hayvanların sağlığı. Ama bir ihmal sonucu toplu ölüme sebep olmak bütün güzel şeyleri yok ediyor. Burada canlar bize emanetse dikkati her an yoğun şekilde onların üzerinde tutmak lazım.”


6 BİN 260 HAYVANA TEDAVİ
2010 yılından beri faaliyet gösteren, 12,5 dönüm arazi üzerine kurulu Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli veteriner hekim Nilay Vurkaç, merkezde bugüne kadar 11 bin civarında kısırlaştırma işlemi yapıldığını, 2 bin 600 hayvan sahiplendirildiğini, barınağı 9 bin 300 gönüllünün ziyaret ettiğini ve 6 bin 260 hayvanın tedavi tamamlandıktan sonra doğal ortamına bırakıldığını kaydetti. Nilay Vurkaç, “Şu anda merkezimizde tedavi altında olan 41 yetişkin köpeğimiz, 31 kedimiz var. Sadece günlük bakımları değil aşıları da yapılıyor.” dedi.

ÖLÜM ZAMANI ORTAYA ÇIKACAK
Konyaaltı Belediyesi’ne bağlı merkezde yaşanan olay, doğum yapan köpeklerin yavrularıyla birlikte kaldıkları kulübelerde gerçekleşti. Ölen köpeklerden bakteriyoloji, parazitoloji, pataloji, toksikoloji ve viroloji başlıkları altında numuneler alındı. Laboratuvara gönderilen numuneler incelenecek. Yapılan testler neticesinde kesin sonuç alınacak ve ölümlerin ne zaman gerçekleştiği de ortaya çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!