SİGORTASIZ ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR

Güncelleme Tarihi:

SİGORTASIZ ÇİFTÇİ  DESTEK BEKLİYOR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2019 10:29

Antalya’da çiftçi hortumun yaralarını sarmaya çalışıyor. TARSİM’li bin 330 sera üreticisine ödeme yapılırken, 4 binin üzerinde zarar gören sigortasız çiftçi ise kendilerine nasıl bir yardım eli uzanacağını merak ediyor. Narenciye üreticisinin de hasarının 1 buçuk ay içinde karşılanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ANTALYA’da geçtiğimiz günlerde yaşanan hortum, fırtına ve dolu felaketlerinden sonra zarar gören tüm alanlarda inceleme ve tespit çalışmaları yapıldı. Antalya genelinde 120 bin, Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu, Döşemealtı ve Kemer ilçelerinde 28 bin civarında olan aktif olarak çalışan çiftçi sayısının yaklaşık 5 bin 500’ünün arazilerinin hasar aldığı anlaşıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’da yaşanan hortum ve şiddetli fırtına sebebiyle gelen hasar ihbarlarının sonuçlandırılarak çiftçilere 30 milyon lira tazminat ödemesi yapılmakta olduğunu açıklamıştı. Eksperlerin ve saha ekiplerinin çalışmaları neticesinde hasar raporu büyük ölçüde tamamlandı. Seraları olan sigortalı çiftçilere TARSİM tarafından ödemelerinin çok hızlı şekilde yapılması çiftçiyi sevindirdi. Meyve bahçeleri için hasar ödemeleri ise önümüzdeki 1 buçuk ay içinde yapılacak.

Haberin Devamı

TÜM ARAZİLER İNCELENİYOR
Afetten zarar gören tarım alanlarını tespit için geniş bir alanda detaylı bir çalışma yapan Antalya Tarım İl Müdürlüğü, TARSİM’le sigortalı olan ve olmayan tüm arazilerin incelenip hasar tespiti yapıldığını açıkladı. Antalya genelinde afetten yara alan tüm bölgelerde çalışmaların sürdüğünü belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, “Tarım alanları zarar gören çiftçilerden sigortalı olanların masrafları TARSİM tarafından hızla tanzim ediliyor. TARSİM’li olmayanların zararlarıyla ilgili nasıl bir yol izleneceği ise hükümetimizin takdirinde olacak” şeklinde bilgi verdi.

SİGORTASIZ ÇİFTÇİ  DESTEK BEKLİYOR

38 BİN DÖNÜMDE HASAR VAR
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Zarar gören sigortalı arazilerle ilgili ihbarları alan TARSİM Bölge Müdürlüğü ekipleri afet sahasında ekspertiz çalışmalarını yaptı. Yapılan tespitlere göre narenciyeden buğdaya, açık üretimden örtü altı cam ve plastik seralara tüm tarım alanlarında yaklaşık 38 bin dönüm arazi hasar aldı. Afetten zarar gören bölgelerde TARSİM’li bin 330, TARSİM’e kayıtlı olmayan da 4 bin civarında çiftçi var. Sahada yapılan tespit çalışmaları doğrultusunda sigortası olmayan çiftçilere de yardım geleceğini öğrendik. Üreticimizi gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SİGORTASIZ ÇİFTÇİ ORANI YÜKSEK
Antalya genelinde zarar gören alanlarda çiftçinin son durumu hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin de şöyle konuştu:
“TARSİM’li arazilerde hasar tespit işlemleri tamamlanan alanların tahakkuk eden masrafları ödenmeye başladı. Finike’de hasar ödemelerinin mart ayının sonunu bulacağı söyleniyor. Aksu ve Serik arasındaki dolu felaketinden zarar görenler ödeniyor. Abdurrahmanlar’daki çiftçi önümüzdeki aylarda alacağını söylüyor. Kumluca’daki arazilerde ise daha tespit bitmedi. Ama sigortalı olmayan çiftçilerle ilgili ne yapılacağı henüz belli değil.”

DİKİM ZAMANI KAÇIRILMASIN
Sebze fiyatlarının marketçilerin baskısıyla normal seyrinin altına düşmesi nedeniyle tarım sektörünün daha da zora girdiğini ifade eden Şahin, “Örtü altı üretim yapan bu çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için yaralarının sarılması lazım. Dikim zamanını kaçırmamak için hızlı hareket etmek gerekiyor. Bir an önce seralarının naylon kaplamalarını ve çelik malzemelerini yenileyip dikime başlayacaklar. Tarım üreticisinin yaşadığı felaketle başa çıkıp yola devam edebilmesi için sigortasız kesimin de ciddi manada desteklenmesine ihtiyaç var. Hibe desteği ve düşük faizli uzun vadeli kredilerle afetin ağır bilançosuna merhem olunması lazım. Cumhurbaşkanımız afet nedeniyle 100 milyonluk zarar olduğunu söyledi. Ama Bakanlık tarafından 35 milyonluk yardımdan bahsediliyor. Dolayısıyla bu destek artırılmalı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!