SAVUNMA HAKTIR

Güncelleme Tarihi:

SAVUNMA HAKTIR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2021 12:04

Bir kişinin avukat tutmak, dava harçlarını ve masraflarını karşılamak için durumu yoksa baro tarafından kendisi için ücretsiz olarak avukat görevlendirilir.

Haberin Devamı

Gerçekten hakkını savunmak veya hakkını aramak için maddi güçlüğü olan kişiler, aynı durumdaki kamu yararına çalışan dernekler ve vakıflar da bundan yararlanabilir.
*
Tüketicilerimizde hakem heyeti kararlarından dosyaları tüketici mahkemelerine intikal ettiğinde maddi durumları yok ise bu adli yardım hizmetlerinden yararlanabilirler.

NASIL YARDIM ALACAĞIZ?
Ceza davası dışındaki durumlarda adli yardımdan yararlanabilirsiniz. Adli ve idari dava ve tedbir gibi durumlarda ve yine duruma göre icra takiplerinde adli yardım imdadınıza yetişir.
*
Davanızı açtırmadıysanız yardım talebinizi baroya ya da yargılama yapılacağı mahkemeye iletebilirsiniz. Davanızı açtıysanız yine baroya başvurabilir ya da talebinizi karara bağlayacak olan mahkemeye başvurabilirsiniz.
*
Söz konusu yardım icra ve iflas gibi konular içinse takibin yapılabileceği yerdeki icra mahkemesine talebinizi iletmeniz gerekir.
*
Diyelim ki istinaf veya temyiz başvurusu yapacaksınız bu durumda da adli yardım talebinizi istinaf için bölge adli mahkemesine, temyiz için ise Yargıtay’a iletmeniz gerekir.

Haberin Devamı

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Baroya gidip adli yardım talebinde bulundunuz, talebiniz hemen adli yardım bürosuna iletilir. Görevliler; kayıtlı ev, araba, aylık kazancınız, ailevi durumunuz, kaç kişiye baktığınız bilgi ve belgelerini sizden ister.
*
Diyelim ki başvurunuzu baroya değil de mahkemeye yaptınız, bu durumda iddianızın özetiyle birlikte iddianızı dayandırdığınız delileri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığınız, yani mali gücünüzün olmadığını gösterecek olan bilgi ve belgeleri mahkemenin kalemine sunmanız gerekir.
*
Mahkeme başvurunuz ile ilgili ya duruşma yaparak ya da duruşma yapmaya gerek görmeden karar verebilir. Olurda mahkeme sizin başvurunuzu ret ederse kararın size tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde aynı mahkemeye dilekçeyle itiraz etme hakkınız var.
*
Diyelim ki siz adli yardımdan yararlanırken maddi durumunuzda bir iyileşme geldi. Bu durumda yardım bürosunun haberi olursa adli yardımınızın kesilmesi kararı verilir. Eğer bu durum sonradan öğrenilirse dava ve icra yolu ile bu ödenek sizden geri tahsil edilebilir.

Haberin Devamı

HAKSIZSANIZ NE OLACAK?
Eğer haksız çıkarsanız uygun görülürse yargılama giderlerinin tamamı maksimum bir yıl içinde aylık eşit taksitler halinde sizden ödenmesi istenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!