SANAL DÜNYAYA TÜRK DOKUNUŞU

Güncelleme Tarihi:

SANAL DÜNYAYA TÜRK DOKUNUŞU
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2020 09:19

Antalya’da yaşayan bilgisayar mühendisi kardeşler Mert ve Emre Solak, TÜBİTAK destekli bir yazılım geliştirerek start up’ların kurulum hızını 3 kat artırmayı başardı.

Haberin Devamı

BİLGİSAYAR mühendisi Mert Solak, elektronik ve haberleşme mühendisi Emre Solak, bilgi teknolojileri dünyasında yeni bir start up hayata geçirmenin süresini 6 aydan iki aya düşürecek yeni bir yazılıma imza attı. Yazılım ve mobil uygulama geliştirme motoru olan Spica’yı tasarlayan iki kardeş, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği alarak hayata geçirdikleri bu uygulama ile yazılım alanında dünya çapında ortaklıklara imza atmaya hazırlanıyor.

10 YILDA 50 ÜLKE
2010 yılında küçük bir sermaye ile yazılım dünyasına adım atarken kurdukları Teknodev’i bugün 50’den fazla ülkede birbirinden farklı projelere imza atmış bir şirkete dönüştüren genç mühendisler, bu süreçte Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nden (AOSB) dünyanın önde şirketleriyle iş birlikleri yapan girişimciler haline geldi. İsveç’te ve Türkiye’de oyun teknolojileri ve girişimcilik alanında eğitimler alarak yola devam ettiklerini belirten Mert Solak, “Zor koşullarda biriktirdiğimiz bilgi birikimini yurt dışı pazarda değerlendirmek istedik. 2015 yılına kadar kendi mobil ve bilgisayar oyunlarımızı yaptık. Daha sonra yerli ve yabancı şirketlere danışmanlık hizmeti de vermeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

POPÜLER OYUNLAR
2016 yılından itibaren şirketin hızla büyümeye başladığını ifade eden Solak, sonraki süreci şöyle anlattı: “Şu anda çalıştığımız ülke sayısı 50’nin üzerine çıktı. Amerika, Kanada, İsveç, Norveç, Kuzey Avrupa’daki neredeyse bütün ülkeler, Güney Afrika, Avusturalya, Japonya ile önemli projelerde aktif şekilde çalıştık. Pek çok farklı kültürden insanla bilgi paylaştık. ‘Dream Harvesters’ adı altında adım attığımız bir diğer alan da dünyada popüler olan ‘hyper casual’ oyunlar. Bu alanda da dünya pazarından en büyük payı alan şirketlerle çalışıyoruz. Türkiye’de henüz Kuzey Avrupa’daki kadar kaynak yatırımcı, yatırım ağı ve melek yatırım anlayışı yok. Ama biz inanıyoruz ki bu alandaki gelişimi adım adım sağlayacağız.”

TÜBİTAK ONAYLADI
2018’den itibaren yazılım dünyasına yeni bir ürün olarak giriş yapmaya hazırlanan ‘Spica’yı geliştirmeye başladıklarını söyleyen Solak, üzerinde çalıştıkları sistemle bilişim ve yazılım dünyasına yeni bir soluk getireceklerini ifade etti. Solak, “Yazılım ve mobil uygulama geliştirme motoru diye bir ürün ortaya çıkarmak üzere yazılım oluşturmaya başladık. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje kapsamında çalışmalar hala devam ediyor. Ar-Ge projesi olarak TÜBİTAK’a sunduk ve onaylandı. Yeni ürünümüz yüzde 95 oranında tamamlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

SPICA NE İŞE YARAR?
Spica’nın hedef noktasının herhangi bir yazılım projesinin hazırlanış süresini ortalama 6 aydan 2 aya düşürmek olduğuna değinen Mert Solak, önümüzdeki günlerde dünyaya tanıtacakları uygulamayla ilgili şöyle bilgi verdi: “Hayata geçirdiğimiz projelerin tamamında ortak ihtiyaçları tespit ettik ve ortaya bir ürün gereksinimi çıktı. Farklı farklı yazılım projelerini uygulasak da aslında aynı adımlarla ilerliyor olmak bize ilham verdi. Birbirinin aynısı olan süreçleri otomatize etmek için bu ürünü çıkardık. Bu sayede kullanıcılar her projede karşılarına çıkan adımları kod yazmaya gereksinim duymadan hazır hale getirebilecekler. Start up dünyası çok hızlı ilerliyor ve iş süreçlerinin bu hıza yetişmesi lazım. Bir start up’ın hazırlanış sürecini 2 aya düşürebilirsek bu, dünyanın geleceği için çok önemli bir kazanım olur.”

Haberin Devamı

OYUN KURUCULAR ANTALYA’DA
Dünyanın en büyük oyun geliştirme maratonu ‘Global Game Jam’ (GGJ), geçen yıl Mert ve Emre Solak’ın kurduğu Dream Harvesters ile Antalya Teknokent Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi iş birliğiyle Antalya’da yapıldı. Antalya’da ilk defa gerçekleştirilen GGJ maratonuna çeşitli yerlerden oyun kurucular katıldı. Katılımcıları sınırları zorlamaya ve yeni fikirler bulmaya teşvik eden yarışma yoğun ilgi gördü. Bu tür etkinliklerle oyun sektörü geliştiricilerini Antalya’da buluşturmayı amaçladıklarını belirten Mert Solak, “Önümüzdeki süreçte Antalya’da e-spor etkinlikleri de düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!