SAĞLIK TEHDİDİNE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

SAĞLIK TEHDİDİNE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 10:01

Güzellik hayaliyle hizmet almaya gidenlere yapılan yanlış uygulamalarla ağır sonuçlara yol açabilen salonlar tehlike saçıyor. Sadece hekimlerin yapması gereken tıbbi işlemleri yapan ve mantar gibi çoğalan bu salonların denetimi konusunda işbirliği çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

DAHA güzel ve bakımlı bir cilt vaadiyle, sadece hekimlerin yapabileceği hizmetlere soyunan bazı merdiven altı güzellik salonları halk sağlığını tehdit ediyor. Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bir güzellik salonunda yapılan bilinçsiz uygulamalar nedeniyle yabancı bir turistin enfeksiyonla mücadele etmesi, bu tür kuruluşlara denetim ihtiyacını ortaya çıkardı.

UZMANLAR DENETLEMELİ

Güzellik salonlarıyla ilgili faaliyetlerinin ruhsat vermek ve verilen ruhsatları kontrol etmekten ibaret olduğunu ifade eden Muratpaşa Belediyesi yetkilileri, uzmanlık gerektiren bu konuda denetim ekiplerinin usulsüzlüğü tespit etmelerinin son derece zor olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada, “Şikayet gelmesi halinde ekiplerimiz denetime gidiyor. Ancak tüm güzellik salonlarıyla ilgili sağlık görevlileri etkin bir denetim sağlayabilir” denildi.

Haberin Devamı

SAĞLIK TEHDİDİNE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

DENETİM NASIL YAPILACAK?

Yetkisi olmadığı halde tıbbi işlem yapan güzellik salonlarının faaliyetlerinin sıkı denetimle sonlandırılması gerektiğine vurgu yapan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi, Akdeniz Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Başkanı Dr. Sadık Yılmaz, “Güzellik salonları, Sağlık Müdürlüğü’nün değil belediyelerin yetkisinde. Ancak kamu sağlığını tehdit eden bu sorunla etkin mücadele için belediyeler, Sağlık Müdürlüğü ve ilgili meslek örgütleri ortak çalışmalı. Denetim ekipleri neleri kontrol edeceklerini bilmezlerse etkin çalışamazlar. Biz bu ekiplere eğitim verelim ve denetimlere katılalım” sözleriyle işbirliği çağrısında bulundu.

YETKİ BELEDİYELERDE

‘Güzellik salonu’ adı altında faaliyet gösteren işyerlerinin belediyelerce ruhsatlandırılıp denetlendiğini belirten Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, şunları kaydetti: “Güzellik salonları, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘sağlık kuruluşu’ statüsünden çıkarıldı. Bu tür iş yerleri her ne kadar belediyelerce ruhsatlandırılıyor olsa da, ruhsatsız ve yetkisiz sağlık hizmeti sunduğu tespit edilen kişiler hakkında ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri doğrultusunda gereken idari ve yasal işlemleri yapıyoruz. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu kapsamında tüm iş ve işlemler de denetleniyor.”

VATANDAŞLARA UYARI

Haberin Devamı

Ciltle ilgili tüm tıbbi işlemlerin Bakanlık tarafından ruhsat verilen sağlık kuruluşlarında ve uzman hekimler tarafından yapılabileceğinin altını çizen Hülür, bu uygulamaları yaptırmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıraladı:
“Güzellik salonlarında tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemlerin güzellik salonlarında yapılamayacağı vatandaşlarımız tarafından bilinmelidir. Bu tarz uygulamalar yapan güzellik salonlarına itimat edilmemesi gerekir. Vatandaşlarımızın sağlıklarına bir zarar gelmemesi için merdiven altı diye tabir ettiğimiz ruhsatsız ve yetkisiz, sağlık ve hijyen kurallarına uymayan hiçbir yerden hizmet almamaları konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?
Bahreynli turist Ali Mohammed Alwazan’ın yüzünde, tatil için geldiği Antalya’da bir güzellik salonunda yapılan uygulamalar nedeniyle enfeksiyon oluşmuştu. Alwazan, “Cildin üzerine sürülmesi gereken bir losyonun derimin altına enjekte edildiğini tespit ettiler” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!