RUSYA DA MAĞDUR

Güncelleme Tarihi:

RUSYA DA MAĞDUR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2021 09:09

Domates ihracatı kotasını 250 bin tona yükselten fakat ihracat kapısını halen açmayan Rusya’da domatesin fiyatı 20 TL’ye kadar yükseldi. Antalyalı üretici, karşılıklı mağduriyetler yaşanmaması için kota uygulamasının kaldırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Rusya arasında yaşanan ihracat kotası sorunu Antalyalı tarım sektörü temsilcileri tarafından yeniden gündeme taşındı. Rusya’nın uyguladığı domates kotasının ihracatın dengesini bozduğunu kaydeden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Domates ihracatının yeniden başlaması için 250 bin ton olarak belirlenen yeni kota anlaşmasının imzalanmasını bekliyoruz. Domates kotası ihracatta önümüzdeki birinci engel. İkinci engel de Antalya ve İzmir’den Rusya’ya yapılacak domates ihracatının yasak olması. Kota yükselse bile Antalyalı ihracatçımız yine ihracat yapamayacak durumda. Bu sorunla geçmiş yıllarda da karşılaşmıştık. Antalya’daki ihracatçı, ihracat ağına dahil olabilmek için diğer şehirlere ürün gönderiyordu. Bu anlamsız engeller ihracatın önünü kesiyor” dedi.

Haberin Devamı

KOTA TAMAMEN KALKMALI
Rusya’da domates ihtiyacı varken Türkiye’de ihraç edilmek üzere domateslerin beklediğini söyleyen Çandır, “Bizim talebimiz yaş sebze ve meyve ihracatında kotanın tamamen kaldırılması. Rusya’da oluşan ihtiyaç domatesin fiyatını artırdı. Oradaki market raflarında domates 20 lira. Domates kotasının iki sebebi var. İlki bazı gümrük kapılarının kontrol altında tutulmak istenmesi, ikincisi de son yıllarda Rusya’da teşvik politikalarıyla yapılan sera yatırımları” dedi.

MEVCUT KOTA YETMİYOR
Başkan Çandır, şöyle devam etti: “Dünya ticaret etiğinde kota normal bir durum değil. Ülkeler üreticisini korumak için dönem dönem gümrük vergilerini artırabilir. Ama kotasız ticaret koşullarının sağlanması lazım. Bizim geçmiş dönemlerde Rusya’ya 400 bin tona kadar ürün gönderdiğimiz oldu. Şu anki kota bizim Rusya’ya domates ihracatı potansiyelimizin yarısı.”

KAPI HALEN KAPALI
Rusya kapılarının domates ihracatına hala açılmadığını belirten ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Kota sınırının yükseltilmesi olumlu bir gelişme olsa da bizim talebimiz tamamen kaldırılması. Çünkü her kota dolduğunda gerekli prosedürler tamamlanana kadar yaklaşık bir ay ihracatımız aksıyor. Ayrıca ihracatta yaşadığımız tek sorun kota değil. Rusya’ya İzmir ve Antalya’dan ürün gönderilmesinin önünde hala engel var. İhracatçılar olarak bu engellerin bir an önce aşılıp iki ülke arasındaki trafiğinin serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

ÜRÜN DE DEĞER DE ARTTI

Haberin Devamı

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım ÜFE) açıklanan son verilerine göre yıllık bazda ürün fazlasına rağmen önceki yıla oranla değer artışı yaşandı. Yaş sebze ve meyve fiyatları geçen yıl, 2019’a göre yüzde 25 arttı. Aynı artış ihracat miktarına da yüzde 10 oranında yansıdı. Hem ürün miktarında, hem de değerinde aynı anda artış yaşanmasının beklenmedik bir durum olduğunu belirten Çandır, bu durumu Antalya’da ve ülke genelinde toptancı hal dışında işlem gören meyve sebze miktarının yükselmesine bağladı.

BAKMADAN GEÇME!