RENKLER HAYATA BAĞLADI

Güncelleme Tarihi:

RENKLER  HAYATA  BAĞLADI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2020 08:42

ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuyan, doğuştan kelebek hastalığıyla mücadele eden ve tam 15 kez ameliyat olan 14 yaşındaki Ayşe Öztaş, hayata resimle bağlandı.

Haberin Devamı

AYŞE Öztaş, 14 yaşında. O, halk arasında bilinen adıyla kelebek hastası. Doğduğu andan itibaren hastalıkla yaşam mücadelesi veren Ayşe, 3 yaşından beri yemek borusundaki darlık nedeniyle tam 15 kez ameliyat geçirmiş. Cildi çok hassas olduğu için arkadaşları gibi dışarıda koşup oynamayan Ayşe, yılmamış sanata tutunarak yaşamını güzelleştirmiş.

RESME YÖNELDİ
Evde kaldığı süreçte resme yönelen Ayşe, azmiyle Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanmış. Kendisi gibi kelebek hastası ya da farklı hastalıkları olan çocuklara seslenen Ayşe, “Kesinlikle içinize kapılmayın. Mutlu olduğunuz şeylerle uğraşın. Bence hayata çok farklı bakacaksınız. Ben resimle hayata tutunuyorum” diye konuştu.

SOKAĞA ÇIKIP OYNAYAMIYORUM
Arkadaşları gibi sokağa çıkıp oynayamadığını bu nedenle de kendini evde resme verdiğini anlatan Ayşe Öztaş, hikâyesini şöyle anlattı: “14 yaşındayım. Benim boğazımda yemek borumda darlık oluyor hastalık nedeniyle. 3 yaşımda ilk ameliyatımı geçirdim. Bugüne kadar da 15 kez ameliyat oldum. Parmaklarım kapalıydı. Geçtiğimiz yaz parmaklarımı açmak için ameliyat yaptılar. Resim yapmak benim için bir tutku. Bana çok keyif veriyor. Ortaokuldan beri ciddi olarak ilgilenmeye başladım resimle. Cildim çok hassas. En ufak bir çarpmada yara oluşuyor vücudumda. Bu yüzden sokağa çıkıp arkadaşlarımla oynayamıyorum. Ben de kendimi resimle mutlu ediyorum.”

Haberin Devamı

OKULUMU ÇOK ÖZLEDİM
Resme olan tutkusu nedeniyle Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına giren ve sınavları bu yıl kazanan Ayşe, “Okulumu, öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Bana inanılmaz yardımcı oluyorlar. Maalesef korona salgını nedeniyle onlardan ayrı kaldım. Derslerimiz online devam ediyor. Okulun açılmasını dört gözle bekliyorum. Onları çok özledim” dedi.

SAYFAMI TAKİP EDİN
Ağırlıklı olarak manzara ve doğa resimleri yaptığını anlatan Ayşe resimlerini yaparken kendini doğada hayal etiğini anlatıyor. Instagram sayfasında yaptığı çalışmaları sergileyen Ayşe Öztaş şöyle dedi: “Instagram hesabımın adı “Kelebegin hayallerii_” Açalı 2 ay oldu. Yaptığım çalışmaları orada paylaşıyorum. Daha çok takipçiye ulaşarak çalışmalarımı görmeleri en büyük arzum.”

Haberin Devamı

İÇİNİZE ASLA KAPILMAYIN
Kendisi gibi kelebek hastalığı ya da farklı hastalıklar yaşayan çocuklara da seslenmek istediğini belirten Ayşe şunları söyledi:
“Kesinlikle içinize kapılmayın. Kendilerini mutlu edecek bir şeyler bulmaları gerekiyor. Mutlu oldukları şeylerle uğraşsınlar. Bence hayata çok farklı bakacaklardır. Ben resimle hayata tutunuyorum.”

KIZIMLA GURUR DUYUYORUM
Ayşe’nin annesi Halime Öztaş da, Ayşe’nin tek isteğinin çalışmalarını daha çok kişinin görmesi olduğunu söyledi. Öztaş, “Ayşe doğduğundan beri bu hastalıkla mücadele ediyor. Cildi hassas ve vücudunda yaralar oluyor. Bu nedenle dışarıya çıkamıyor o da evde durdukça resim yapmaya başladı. Kendi imkânlarıyla yapıyor. Ders aldırmadık hiç. ATSO’yu kazandı. Kızımla gurur duyuyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

KELEBEK HASTALIĞI NEDİR?
Epidermolozis bülloza veya kelebek hastalığı olarak bilinen deride ve mukozada, ağız içi, genital bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu gibi vücut bölgelerinde içi su dolu kabarcıklar oluşumu ile kendini gösteren bir hastalık. İçi su dolu kabarcıklar çoğunlukla o bölgeye uygulanan bası, çarpma, dokunma gibi benzer durumlardan sonra ortaya çıkar. Epidermolozis bülloza genellikle genetik bir hastalık. Bu hastalık bazen akraba evliliği ya da diğer nedenlere bağlı ve benzer hastalıklar şeklinde de görülür. Hastalık kalıtsal olduğu için kişinin yaşamı boyunca devam eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!