Prof. Dr. Oral: Darbe yanlısı hekim olduğuna inanmıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Oral: Darbe yanlısı hekim olduğuna inanmıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 13:45

Prof. Dr. Oral: Darbe yanlısı hekim olduğuna inanmıyoruz

Haberin Devamı

Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA) - TÜRKİYE Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, "Psikiyatristler olarak hiçbir hekimin darbe yanlısı olduğuna inanmak istemiyoruz. Hekim olmanın özünde olmayan bir şeydir" dedi.
TPD tarafından düzenlenen 52'nci Ulusal Psikiyatri Kongresi, Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Rixos Sungate Otel'de başladı. TPD Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, kongrenin ana teması olarak 'Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin' sloganını belirledikleri kaydetti.
Açılış konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin toplum üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Oral, 15 Temmuz gecesinin ardından şimdi de ikinci kez uzatılan olağanüstü hal (OHAL) ve bunun sonuçlarının getirdiği bir durumu ülke olarak hep birlikte yaşadıklarını söyledi. Birçok meslekte olduğu gibi kendi meslektaşlarının da açığa alındığını, tutuklandığını ve çeşitli hak kaybına uğratıldıklarını ifade eden Prof. Dr. Oral, "Psikiyatristler olarak hiçbir hekimin darbe yanlısı olduğuna inanmak istemiyoruz. Hekim olmanın özünde olmayan bir şeydir. Hiçbir hekim başta psikiyatristler olmak üzere eli kanlı darbecilerle birlikte değildir. Bunun en azından böyle olmadığını umuyoruz. Hatta meslektaşlarımız arasında bizzat Genelkurmay Başkanlığı binası önünde yaralanan ve ölüm tehlikesi geçirenler oldu" dedi.
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ
OHAL kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alındığını hatırlatan Prof. Dr. Timuçin Oral, kişilerin yaşam hakkının korunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Oral, "İşkence önlenmeli, ayrımcılık yasağı ve adil yargılanma hakkı kaldırılmamalı ve herkesin inanç ve düşünce özgürlüğü güvence altına alınmalıdır" dedi.
FETÖ/PDY ile hiçbir ilişkisi olmadığı net bir biçimde bilinen ama sadece muhalif tutumları nedeniyle görevlerine son verilenler bulunduğunu iddia eden Prof. Dr. Oral, şöyle konuştu:
"Girdikleri sınavla elde ettikleri asistanlık hakları ellerinde alınan ve devlet hizmetine de alınmayacakları için doktorluk yapma hakkını kaybetmekte olan meslektaşlarımızın, eli kanlı darbeciler ve darbe destekçilerinden ayrılması gerekmektedir. Darbeci katiller elbette hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır. Ama bu sırada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde söz edilen temel insan haklarının geçerliliği sağlanmalıdır."
PSİKİYATRİST EKSİKLİĞİ
OHAL kapsamında görevden uzaklaştırılan insanların yakınlarının arasında travmaya uğramış, bunun sıkıntısını yaşayan çok sayıda insan olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oral, bu kişilerin yanı sıra darbe gecesi yakınlarını kaybeden ya da o geceden etkilenmiş insanların kendilerine başvurduğunu da söyledi. Türkiye'de hekim ve psikiyatrist sayıları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Timuçin Oral, Türkiye'de her 100 bin kişiye 171 doktor, 96 uzman ve 2.5 psikiyatrist düştüğünü söyledi. Devlet hastanelerinde psikiyatri uzmanı üyelerinin günde 60, bazen daha fazla hastaya baktığını anlatan Oral, "Hastaya ortalama 5-10 dakika zaman ayırmaya mecbur edilmektedir. Bu şartlar altında sağlıklı biçimde psikiyatri hekimliği yapmaya olanak yoktur" dedi.
Prof. Dr. Oral, Türkiye'nin ruh sağlığı yasası olmayan 3- 4 ülkeden biri olduğuna da değindi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!