Patara'ya telsiz müzesi hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Pataraya telsiz müzesi hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2020 10:24

Patara'ya telsiz müzesi hazırlığı

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde restorasyonuna başlanacak Osmanlı dönemine ait ilk telsiz telgraf istasyonu binasında oluşturulacak telsiz müzesine, Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC), dünden bugüne haberleşmede kullanılmış eski ve yeni telsiz cihazları ve anten sistemlerini kazandıracak.
Antalya'da ve birçok ilde Acil Afet Haberleşme İstasyonlarını çalıştıran, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na da (AFAD) doğal afet olaylarında sabit ve mobil telsiz istasyonlarıyla kesintisiz yurt içi ve yurt dışı haberleşmesi desteği veren TRAC'ın lisanslı telsiz operatörleri, oluşturulacak müzeye destek hazırlıklarına şimdiden başladı.
TRAC yöneticisi ve üyeleri, antik kent Patara'daki 2'nci Abdulhamit döneminde inşa edilen, günümüzde ise harabeleşen Telsiz-Telgraf İstasyonu binası restore edildikten sonra içerisinde oluşturulacak müzede sergilenecek Osmanlı dönemi ve sonrasında kullanılan antika telsiz cihazlarının temini çalışmalarını sürdürüyor.
ANTİKA TELSİZ SERGİLENECEK
Çalışmalarını Antalya'da sürdüren TRAC'ın genel sekreteri Muhsin Bozkurt, "Genel merkezimiz ve birçok şubemiz, telsiz müzesine antika telsiz cihazı ve anteni kazandırmak için yoğun çaba gösteriyor" dedi. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TRAC'ın bazı şubelerinden müzede sergilenecek cihazlar Antalya'ya ulaşmaya başladı. Elimizde, yıllar önce kullanılmış, daha sonra da kurumumuza hibe edilmiş bazı kamu kurumlarına ait haberleşme sistemleri de mevcut. Teknik ekibimiz, bu cihazların bazılarını çalışır hale getirmek için çaba gösteriyor, antika değerindeki telsiz alıcı-vericileri de bakımdan geçiriliyor."
İLK ŞENLİK GEÇEN YIL YAPILMIŞTI
TRAC Antalya Şubesi Başkanı Selim Şanlı, geçen yıl Antalya Valiliği- Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde ilk haberleşme şenliğinin Patara'daki Osmanlı dönemine ait telsiz ve telgraf istasyonu binası önünde AFAD'ın kurduğu çadırlarda yapıldığını hatırlattı. Şanlı, "Kamu yararına hizmet veren TRAC olarak biz de tahsis edilen alanda telsiz istasyonumuzu oluşturmuş, uydu üzerinden birçok ülke ile telsiz haberleşmesi yapmıştık. Antalya Valisi Münir Karaloğlu da uzak bir istasyon ile konuşmuştu" dedi.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!