PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ

Güncelleme Tarihi:

PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2020 10:33

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, Hürriyet Akdeniz editör masasının konuğu oldu. Bahar, bugüne kadar üretilen projelerin Antalyalı sanayiciye getirilerini ve planlama dahilindeki yeni projelerin hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Akdeniz editör masasının konuğu olan Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, Antalyalı sanayicinin sorunlarını, beklentilerini anlattı, biten ve planlanan projelerin ayrıntılarını paylaştı. Proje üretilmesindeki en önemli faktörün para yönetimi olduğunu dikkati çeken Bahar, özellikle büyük projelerde nasıl kârlılık sağlandığını rakamlar ve somut örneklerle açıkladı. Uzun süredir projelendirme çalışması devam eden Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) ile ilgili somut adımlar atıldığını vurgulayan Bahar, 2020 Mart ayında bölgenin temelinin atılacağını söyledi.

PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ

25 MİLYON TL GELİR
Şimdiden farklı alanlardaki firmalardan başvuru aldıklarını belirten Bahar, “TGB’nin alt yapısı bitmek üzere. Umuyorum ki mart ayında temel atacağız. Yaklaşık 55 bin metrekare alandan bahsediyoruz. Bu alanda startup, kuluçka merkezleri, laboratuvarlar, hangarlar ve yaşam alanları olacak. Toplam maliyet ise 30 milyon TL olacak. Biz alanı biner metrekare olacak şekilde parsellere böldük. Şu an elimizde 32 parsel var. Bu parsellerin metrekaresini de 120 dolardan 35 yıllığına tahsis edeceğiz. Bunun getirisi de yaklaşık 25 milyon TL olacak. Yani ne yaptık para yönetimini bumerang gibi kullandık. Bumerangı attık ve geri alacağız. Sonra aynı kaynakla başka projeler üreteceğiz. Bu alandan tüm firmalar yararlanabilecek. 10 parselin satışı ile ilgili başvuruyu da aldık” dedi.

Haberin Devamı

PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ

LİSEMİZ YENİDEN DOĞACAK
Son dönemde OSB yönetimini en çok heyecanlandıran projenin meslek lisesi projesi olduğunu vurgulayan Bahar, “Eğitim bizim için her zaman öncelikli. OSB alanı içindeki meslek lisesi bambaşka bir vizyona bürünüyor. Çok yakın zamanda temeli atıyoruz. Kapalı, açık sahalarımızı, yemekhanelerimizi size tanıtacağız. Sınıflarımızın tamamı çok modern hale gelecek. Tabi bunlar betonla ilgili kısımlar. Asıl zor olansa vizyonu geliştirmek. Biz bu çalışmada çocuklarla konuştuk onları anlamaya çalıştık. Gördük ki çocuklar mutsuz. Özgüvenleri yok olmuş. Şimdi biz 14 bölümü 6 bölüme indiriyor, tamamen yeni jenerasyon konular seçiyoruz. Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu konular. Pedagog ve rehberlik öğretmenlerimizin olduğu bölümler oluşturuyoruz. Disiplini de sporla sağlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

EĞİTİM HAVZASI OLUŞACAK
Meslek lisesi ve TGB projesinin tamamlanması ile OSB içinde geniş bir eğitim havzası oluşacağını dile getiren Bahar, şöyle devam etti: “Biz proje yaparken geleceği de planlıyoruz. Bütün projelerin de birbiri ile etkileşim içinde olmasını sağlıyoruz. Şimdi meslek lisesini açacağız ardından TGB projesi tamamlanacak. Lisedeki öğrencimiz okuldan çıkacak şirketlerin AR-GE faaliyetlerine tanık olacak. TGB’nin kafesinde çayını içecek oradakilerle etkileşimde bulunacak. Bölgedeki üniversitede devreye girdiğinde tam bir eğitim havzası olacak. Biz alanı bambaşka bir yer haline getireceğiz. Tüm yol çizgilerini yeşile boyayacağız. Buraya gelen farkı hemen hissedecek. O yollarda elektrikli araçlarımız ring yapacak. Bambaşka bir anlayış, bambaşka bir dünya.”

Haberin Devamı

PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ

KUŞAKLARI BİRLEŞTİRDİK
Genç OSB projesinin de eğitim yelpazesi içinde yer aldığını vurgulayan Bahar, “Şu anda 70 sanayicimizin çocuğu birlikte çalışıyor. Onlara 82 saat eğitim aldırdık. Bu sanayimizin gelişmesi, şirketlerimizin sürekliliği açısından çok önemli. OSB’deki çoğu sanayicimiz bir başarı hikâyesi ile buraya gelmiş. Kendileri okuma fırsatı bulamamışlar ama çocuklarını en iyi üniversitelerde okutmuşlar. Şimdi o çocuklar icraat yapmaya çalışıyor. Çocuk uçuyor, babası da çok zor kazandı parasını tutmaya çalışıyor. Bu da arada ciddi bir kopukluk yaratıyor. İşte biz Genç OSB ile sorunları sıradanlaştırdık ve eğitimle baba oğul arasında köprü kurduk. Bu çalışma şirketlerimizin geleceği açısından çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

G-20 GİBİ ZİRVE PLANLIYORUZ
2021 yılında Akdeniz Melek Yatırım Formu’nun Antalya’da yapılacağını hatırlatan Bahar, forum çalışmaları ve diğer projelerle ilgili özetle şu bilgileri aktardı:
“21 Akdeniz ülkesi ile birlikte G-20 havasında çok özel bir buluşma gerçekleştireceğiz. TGB’nin açılışını da aynı tarihte yapacağız. Yani tüm projelerimizin birbirinden besleniyor. Biz AOSB’yi bir bütün olarak planlıyoruz. Tüm çalışmalarımızla ilgili komisyonlar kuruyoruz. O komisyonlar sanayicimiz için en iyi olana karar veriyor. Aksi halde sadece Ali Bahar’ın ruh haline göre yönetim yapılır bu da sürekliliği sağlayamazdı. Yaptığımız hiçbir projeyi ölçmeden kenara koymuyoruz. Yaptık neticesi ne? Kaynak mı israf ettik yoksa verimlilik mi elde ettik? Sanayicimize verdiğimiz 9 bin eğitimle 3 Milyon TL sanayicinin cebine eğitim girdisi sağlamışız. Daha önemlisi sanayicinin işçi sirkülasyonunu yüzde 17 geriletmişiz.”

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ ENERJİ İMKÂNSIZ DEĞİL
Türkiye’deki OSB’lerin çatılarının güneş enerjisi paneli ile döşenmesini istiyoruz. Bunu yapmak için de 4 gereklilik var. Devlet OSB’lerin çatılarını özerkleştirecek. Bankalar o özerk hale gelen çatıya sadece orada kurulan güneş panellerinin değeri kadar kefalet alıp kredi verecek. OSB garantör olacak ve 7 yıl boyunca tasarruf edilen elektrik parası direk olarak bankanın borcuna gidecek. Bankanın verdiği kredibilite sanayicinin şu andaki kredibilitesinin içine dahil edilmeyecek. Eğer bunu başarabilirsek OSB’de kullanılan elektriğin tamamını üretebilir hale geliriz. Bu da sanayicinin üzerindeki girdi maliyetlerini inanılmaz ölçüde düşürür. Biz bu proje için çok çalışıyoruz.”

2 YILDA 8 SAAT KESİNTİ
Kendi serasını kuran ilk OSB biziz. Yıllık 300 bin adet bitkiyi peyzaj çalışmaları için ücretsiz veriyoruz. Bizden sonra Konya ve Adana serasını kurudu. Şehirlerde ve kent içinde örnek alınıyor ve taklit ediliyoruz. Sadece taklitte sorun çıkıyor çünkü bizimle istişare etmeden yapılan işlerde eksiklikler çıkıyor. Ama buna kızmıyor üzülüyorum. 3 çevre ödülümüz var. 96 kişilik kreşimizi kurduk. AOSB içinde 7/24 sağlık hizmeti var. Jandarma karakolunu yaptık. Ödüllü bir otelimiz var. Türkiye’nin en ucuz su ve elektriğini sanayicimize veriyoruz. 2 yıl içinde 8 saat elektrik kesintisi yaşandı ve hepsi kontrollü kesintilerdi. 2. itfaiye binamızı yapıyoruz. Bu yatırımla yangına müdahale süremiz 6 dakikadan 3 dakikaya düşecek.”

YERLİ OTOMOBİL SEVİNDİRİCİ
Bir sanayici olarak yerli otomobil projesini destekliyorum. Her ne olursa olsun üretimden bahsediyoruz. Üretim her zaman iyi bir şeydir. Tasarımı da çok beğendim.

BİLGİ SATIYORUZ
İhracat istihbarat birimimiz inanılmaz başarılı oldu. Bu birim sayesinde İran’da 270 şirketler arası pazarlama yaptık. Bu başarı başkalarının da dikkatini çekti. Şimdi başka yerlerden hizmet talepleri alıyoruz ve bunun planlamasını gerçekleştiriyoruz.

KREDİ DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR
Borcunu düzenli ödeyen sanayi sicil belgesi sahibi sanayiciye KGF kefaletli kredi tanımlanmalı. Sürede 5 yıl olmalı. Bu yapılırsa üretim kendine gelir. Faizler düşmüşken bunu yapmalıyız. Rakam da 100 milyar TL olmalı.

KIDEM TAZMİNATI AĞIR BİR YÜK
Kıdem tazminatı ile ilgili yeni bir formül geliştirilmeli. Şu anda fabrikasını satsa tazminat bedelini ödeyemeyecek durumda sanayicilerimiz var.

BAKMADAN GEÇME!