PARA VAR KARGO YOK

Güncelleme Tarihi:

PARA VAR  KARGO YOK
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2022 10:59

Tüketici güvensiz internet sitelerden alışveriş yaptıkça bu mecra maalesef dolandırıcıların kol gezdiği bir alana dönüştü. Ama merak etmeyin hakkınızı bilirseniz bu durumlardan zarar görmeden kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

GÜN geçmiyor ki internetten yapılan alışverişler ile ilgili bir dolandırıcılık haberine denk gelmeyelim.

Biz güvensiz sitelerden alışveriş yaptıkça bu mecra dolandırıcıların cirit attığı bir alana dönüştü.

Kimi satılan ürünle alakası olmayan bir ürün gönderiyor. Kimi cep telefonu yerine oyuncak telefon, kimi ise karttan parayı çekip hiçbir şey göndermiyor.

Bu örneklerin en az biri mutlaka ya sizin ya da yakınınızın, arkadaşınızın başına gelmiştir.

Peki böyle bir durumda nasıl bir yol izleyeceğiz?

Malumunuz karşı tarafın mesafeli sözleşme şartları gereği maksimum 30 gün içinde sattığı ürünü alıcıya ulaştırması gerekiyor.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Madde 48 Mesafeli Sözleşmeler fıkra 3’te şöyle diyor: “Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişlerinin kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her hâlükârda 30 günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir.”

Tüketicilere zor olsa da bu süreyi beklemenizi öneririz. Zira siz beklemezseniz bile savcılık bekleyecektir.

Türk Ceza Kanunu, Madde 158 Nitelikli Dolandırıcılık Suçu: “Dolandırıcılık suçunun, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi de birinci fıkranın (f) bendinde bu suçun bir nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir. Bilişim sistemlerinin ya da birer güven kurumu olan banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması, dolandırıcılık suçunun işlenmesi açısından önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Banka ve kredi kurumları açısından dikkat edilmesi gereken husus, bu kurumları temsilen, bu kurumlar adına hareket eden kişilerin başkalarını kolaylıkla aldatabilmeleridir.”

Bulunduğunuz suç duyurusu sonucunda savcılık karşı tarafa ulaşıp ilk önce uzlaştırma prosedürünü uygular. Eğer satıcı sizin zararınızı kabul ederse zaten problem yok. Ama etmezse bu durumda mahkeme sonucunda dolandırıcılık suçundan dolayı hem hapis hem de para cezası alacaktır.

Sonuç olarak ne diyoruz; uygun fiyatlı mallardan adres ve şirket bilgileri net olmayan satıcılardan uzak durun. Bir de aldığınız kargoları görmeden teslim alıyorsanız kargo fişlerine “Ürünü görmeden teslim aldım” şerhini koyun ki kargo şirketi de hukuk karşısında müteselsil sorumluluk taşısın.

BAKMADAN GEÇME!