OYULMA BAŞLADI

Güncelleme Tarihi:

OYULMA BAŞLADI
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2020 09:52

Dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde yaşanan kıyı erozyonunu gündeme taşıyan Akdeniz Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, yeni bir ‘tehlike’ uyarısı daha yaptı.

Haberin Devamı

KONYAALTI Sahili’nde yaşanan kıyı erozyonunu gündeme taşıyan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, 1980’den 2020’ye kadar farklı tarihlerde çekilmiş fotoğraflar ve uydu görüntülerini karşılaştırarak sahilin bazı bölümlerinin tamamen yok olduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmada yaklaşık 7,5 kilometrelik Konyaaltı Sahili’nde yaşanan kaybın 10 ayda 1 hektara ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Nihat Dipova’nın geçtiğimiz günlerde yayınlanan çalışmasına göre, erime hızla devam ederek dramatik boyutlara ulaştı ve kıyı erozyonu nedeniyle oluşan zemin seviye farkı sahildeki yapıların altında oyulmaya sebep oldu.

10 METREYE KADAR DARALDI
Doğal yolla oluşmuş bir kumsal olan Konyaaltı Sahili’nin Beydağları silüetiyle birleşerek Antalya, Türkiye ve dünya için eşsiz bir değer olduğunun altını çizen Prof. Dr. Dipova’nın 1980, 2005, 2009, 2014, 2019 ve 2020 tarihli sahil görüntülerini değerlendirerek hazırladığı çalışmada, “Kıyı çizgisi değişiminin araştırıldığı bölgelerden biri Gürsu sahilidir. İki büyük otel ve Konyaaltı Belediyesi Emekliler Kahvesi’nin önündeki bölgede günümüzde kumsal genişliği 10 metreye kadar daralmıştır. Kumsal daralmasının yol ve kıyı duvarı inşaatlarından da kaynaklanmış olabileceği olasılığı nedeniyle 2009 tarihli uydu ve 1981 tarihli hava fotoğrafı karşılaştırılarak kıyı çizgisindeki değişim araştırılmıştır. Farklı yıllara ait görüntülerde kıyı çizgisinde gerileme belirgindir” denildi.

Haberin Devamı

İP DÜZENEĞİYLE ÖLÇÜM
Konyaaltı kumsalının Boğaçay ve Sarısu akarsularıyla beslenerek oluştuğunu belirten Dipova, 1970’li yıllarda yapılan liman nedeniyle tek sediment kaynağı olarak Boğaçay’ın kaldığını belirtti. Farklı nedenlerle çayın taşıdığı sediment hacmindeki değişime bağlı olarak kıyı çizgisi daralmaları oluştuğunu aktaran Nihat Dipova, yapay lagün inşaatı sonrasında kıyıdaki değişimin uydu görüntüleriyle ve kıyıdan 3 metre açıkta 30 noktada ve köprü üzerinde 4 noktada bir ip düzeneğiyle derinlik ölçümü yapılarak tespit edildiğini dile getirdi. Çaydan lagüne henüz iri taneli malzeme taşınmaya başlamadığı tespit eden Dipova, “Çökelen malzemenin mil (toprak) olduğu ve kumsalı besleyecek taş ve çakıl gibi iri taneli malzemenin sahile ulaşmadığı anlaşılmıştır. Gürsu sahilinde ise önemli miktarda kıyı çizgisi gerilemesi olduğu anlaşılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

GERİLEME DEVAM EDECEK
Konyaaltı kumsalının batı kesimi için yapılan analizler sonucunda; özellikle liman mendireğinin doğusunda şiddetli kıyı çizgisi gerilemesi olduğunu ortaya koyan araştırmada, bölge sedimentle beslenmediği için bu gerilemenin gelecekte de devam edeceği uyarısı yer aldı. Araştırmada şu öneri yer aldı:
“Geçmişte oluşan kıyı çizgisi gerilemesinin geriye döndürülmesi, gelecekte gerçekleşecek gerilemenin önlenmesi için akarsu sediman rejiminin ve akarsu taban kotunun bilimsel ölçütlere uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Boğaçay ve kolları üzerinde kum-çakıl ocağı işletilmesi, diğer çevresel sorunlara ilave olarak kıyı çizgisi gerilemesine de neden olacağı düşünülerek, kesinlikle gündeme getirilmemelidir.”

BAKMADAN GEÇME!