OTELLER DOLU ‘ÇARŞI’ BOŞ

Güncelleme Tarihi:

OTELLER DOLU ‘ÇARŞI’ BOŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2019 10:47

9 günlük Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Antalya’daki otellerin yüzde 100 doluluğa ulaşmasına karşın esnaf, çarşının boş olduğunu söyledi. KALEDER Başkanı Hasan Kilit “Turist çok, çarşıyı gezen yok. Bunun tek sebebi her şey dahil sistemi” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYALI turizmcilerin yüzünü güldüren turist yoğunluğu ve gelir artışı, küçük esnafın cebine yansımadı. Ardı ardına kırılan turizm rekorlarının çarşıya yansımasını araştıran Hürriyet Akdeniz, kentin en önemli ticari noktalarında çarşı esnafıyla bir araya geldi, turizm sezonunun piyasaya olumlu, olumsuz etkilerini araştırdı.

OTELLER DOLU ‘ÇARŞI’ BOŞ

TURİSTLE BAĞIMIZ YOK
Turist sayısı ile çarşıdaki yoğunluğun doğru orantılı biçimde artmadığını kaydeden Kalekapısı Esnafını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, “Turist çok, çarşıyı gezen yok. Çünkü İspanya’da durgun dönemleri canlandırmak için 3 ay süreyle uygulanan her şey dahil sitemi bizde 12 ay uygulanıyor. Kentte turistle çarşı arasındaki bağın kopuk olmasının en büyük sebebi ulaşım. Çözüm için Kemer’den başlayıp Kundu’dan ve Serik’ten geçerek Alanya’ya kadar giden düşük ücretli raylı sistem hattına ihtiyaç var” dedi.
Sadece derneklere değil, Antalya’nın kalbi niteliğindeki Güllük, Kalekapısı ve Doğu Garajı’nda faaliyet gösteren esnafa da sezonu sorduk. İşte aldığımız yanıtlar:

Haberin Devamı

Güllük
Hasan Özkaraalp:
3 milyon turist geldi deniyor ama 300 bini şehir merkezini görmemiştir. Güllük’teki en büyük mağazalardan birini işletiyorum. Sabahtan beri gelen turist sayısı 5’i geçmemiştir. Yerel yönetimlere çok görev düşüyor. Oteller bölgesinden kent merkezinin işlek caddelerine daha çok otobüs seferi düzenlenmeli ve tanıtımı yapılmalı.

Tuncay Duran:
Turlar turisti sadece Cumhuriyet Meydanı’na değil, kentin farklı noktalarına götürmeli. Tur otobüsleri turisti Cumhuriyet Meydanı’na bırakırsa esnafa faydası olmaz. Bazı turların durak yeri Güllük ve Şarampol olursa, turist yemek ve alışveriş imkânı bulur, esnaf da kazanır.

OTELLER DOLU ‘ÇARŞI’ BOŞ

Kalekapısı
Selda Serdaroğlu:
Turist sayısında milyonlara ulaşıldı dendi ama hiç milyonlar görmedik. Paskalya döneminde 10 gün güzel iş yaptık. Ama bir aydır ölü sezonun durgunluğunu yaşıyoruz. Havaalanına indiği söylenen turisti kentte görmüyoruz. Biz eskiden Ramazan’da yoğunluktan iftar yapamazdık. Ama şimdi dükkânı kapatıp orucumuzu evde açıyoruz.

Haberin Devamı

Dilek Yıldız:
Her şey dahil sistem nedeniyle turist otelden dışarı çıkmıyor. Otelden çıkıp çarşıya gelseler bile bize pek faydası olmuyor. Sunulan ucuz paket turlar nitelikli turisti çekmiyor. 10 milyon turist geleceğine nitelikli 2 milyon turist gelsin. Acenteler fiyatları yükseltmeli.

Doğu Garajı
Mehmet Necip Biçer:
Bu yıl sokaklarda Rus, Uzak Doğulu ve Arap turisti yoğun olarak görüyoruz. Avrupalı daha az. Ruslar diğer ülkelerden gelenlere kıyasla daha çok alışveriş yapıyor. Aslında Antalya sokakları turistle dolup taşabilir. Ama tatilcileri belirledikleri yerlere götürmek isteyen rehberler tarafından turistlere “Çarşıda alışveriş yapmayın, kandırılırsınız” deniyor.

Haberin Devamı

Abdullah Özata:
Kaleiçi’ne ağırlıklı olarak Rus ve Uzakdoğulu turist geliyor. Esnaf, Avrupalı turist arttığında para kazanıyor. Ramazan ayında işler düştü. Bu yıl önceki senelerden daha durgun. Karaalioğlu Parkı’nda düzenlenen Ramazan Şenlikleri’nin bu durgunlukta payı var. Orada Ramazan’a özel kültürel stantların kurulduğu söyleniyor. Ama bizim sattığımız ürünleri satıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!