ÖLÜMCÜL TEHLİKE

Güncelleme Tarihi:

ÖLÜMCÜL TEHLİKE
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2019 11:11

Türkiye’nin her yerinde 10 günde metil alkol zehirlenmesi nedeniyle meydana gelen ölümler toplumda tedirginlik yaratıyor. Uzmanlar sahte içkinin insan sağlığına olan olumsuz etkileri konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

KAÇAK içki üreticilerinin kazanç elde etmek amacıyla insan sağlığını hiçe sayarak yaptıkları faaliyetler her geçen gün can alıyor. Son iki hafta içinde sahte içki yüzünden Mersin’de 8, Niğde’de 1, Adana’da 3 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle gözler yeniden bu soruna çevrildi. Konaklama ve eğlence tesislerinin merkezi olan Antalya’da yaz sezonunda yapılan denetimlerde litrelerce kaçak içkinin ele geçirilmesi endişe yaratırken, uzmanlar hem işletmelerde hem de evlerde üretilen içkilerdeki metil alkol tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

ÖLÜMCÜL TEHLİKE

METİL ALKOL ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİYOR
Sahte içkinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Antalya Kent Konseyi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, “Alkollü içecekler ev yapımı alkol damıtma usulüyle yapıldığında, ilk elde edilen ürün metil alkoldür. Onu etil alkol olana kadar damıtmak ve metil alkolü atmak gerekiyor. Alkol zehirlenmesine karşı etil alkol damıtma işleminin kontrollü şekilde yapılması gerekiyor. Kontrolsüz şekilde içilen alkol de öldürücü olabiliyor. Zehirlenme halinde bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, tansiyon düşmesi ve artan solunum gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Alkolün etkisi geçmiyorsa acil servise başvurmalı” diye bilgi verdi.

Haberin Devamı

BANDROLLÜ SATIŞ YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Alkol ürünlerine gelen zamlardan sonra insanların sadece işletmelerde değil evlerde de içki üretmeye başlandığına dikkati çeken Uzkut, şu uyarıda bulundu:
“Şu anda alkol tüketimi çok azalmış gibi görünse de gerçek durum böyle değil. Bandrollü alkol tüketimi 10 sene öncesine göre yarı yarıya düştü. Kaçak alkol satışı ve tüketimi 2-3 katına çıktı. Bu durum ölümcül tehlikeleri de beraberinde getirdi. Bu konuya vakit kaybetmeden denetimlerle çözüm getirilmeli.”

ALKOLMETRE İLE ÖLÇÜM YAPILMALI
Antalya’da her şey dahil sistemde çalışan otellerin maliyetleri düşürmek için bandrollü içecekler yerine alternatif yöntemlere başvurduklarını söyleyen Uzkut, “Sert rekabet ortamında kontrolsüz şekilde içki alımı yapılıyor. Tesislerin satın alma yetkilileri, alkolmetre ile aldıkları içkinin etil alkol mü yoksa metil alkol mü olduğunu inceleyebilir. Bu ölçümler yapılsa zehirlenme vakaları önlenmiş olur” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

GIDA İHBAR HATTINA İLETİN
Birçok tehlikeli maddenin yanı sıra özellikle karışımda kullanılan metil alkolün vücutta yarattığı toksik maddeler körlükten ölüme kadar pek çok hayati soruna yol açıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı rutin denetimlerle sahte içkiye müsaade etmemek için fatura ve bandrol kontrolü yapıyor. Yetkililer tüketicileri, şüphelendikleri herhangi bir durumda ‘174 Alo Gıda İhbar Hattı’na ve polise ulaşmaları konusunda uyarıyor. Alo 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) de Türkiye genelinde zehirlenme vakaları ile ilgili danışmanlık hizmeti veriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!