Olmayan binanın davası sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Olmayan binanın davası sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 10:23

Taşıyıcı kolonu patladığı için boşaltılan ve uzun süre tartışıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan İl Özel İdare Binası’nın davası 6 yıldır karar için Danıştay’da bekliyor.

Haberin Devamı

BİNA YIKILDI DAVASI SÜRÜYOR

DANIŞTAY’ın son dönemde aldığı bu kararıyla ilgili tartışmalar sürerken, Antalya’yla ilgili bir davanın da 7 yıldır beklediği ortaya çıktı. Üstelik dava konusu olan İl Özel İdare Binası’nın yıkılıp yerine park yapılmasına rağmen, binanın yıkılması için yapılan itiraz halen karara bağlanmamış durumda bekliyor. Davacılar arasında yer alan meslek odası temsilcileri, Danıştay’daki davanın düşmesini istiyor.

YILAN HİKAYESİNE DÖNMÜŞTÜ
Antalya’nın siluetini bozduğu gerekçesiyle tepki çeken ve yıkımı yılan hikayesine dönen 14 katlı İl Özel İdare Binası, taşıyıcı kolonlarından biri 2004 yılında patlayınca boşaltılmıştı. 2005 yılında İl Genel Meclisi hayalet binaya dönüşen ve kent yaşamı için tehlike içeren yapı için yıkım kararı aldı. 2008’de de binanın yıkımı, bir sonraki yıl seçilecek yeni İl Genel Meclisi üyelerine bırakıldı. 2009 yerel seçimlerinden sonra oluşan yeni İl Genel Meclisi Antalya’nın ortasında duran bu yapıyı ortadan kaldırmak için 800 bin TL bütçe ayırdı. Fakat bina yıkılırsa yerine ne yapılsın tartışmaları bir türlü sonuçlanmadı.

Haberin Devamı

TIRAŞLANMASI GÜNDEME GELDİ
Binanın bir türlü yıkılmaması üzerine 2010 yılında meclise konuyla ilgili bir önerge verildi. İl Özel İdaresi bürokratları önergeye, “Yıldız Teknik Üniversitesi’nden rapor istedik” cevabını verdi. Üniversiteden ise 14 katlı ve taşıyıcı kolonu patlamış bina için ‘güçlendirilebilir’ raporu geldi. Bunun üzerine tüm meslek odaları ortak basın açıklaması yaparak binanın yıkılmasını istedi. Uzun süre yıkılması beklenen binanın kaderi 7 Ekim 2011’de İl Genel Meclisi’nin aldığı yeni bir kararla değişti. Daha önce binanın yıkılması için ortak karar alan İl Genel Meclisi’nde bu kez güçlendirme kararı çıktı. Bu kararla binanın iki katının tıraşlanması, kalan 12 katının ise güçlendirilmesi gündeme geldi.

YARGIYA GİDİLMİŞTİ
CHP grubu, 5 Aralık 2011’de “İlk karar uygulansın ve bina yıkılsın” diye yargıya giderek Antalya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme 2012’de itirazı reddedince bu kez Danıştay’a başvuruldu. Fakat 10 Mayıs 2013’te toplanan İl Genel Meclisi bu kez en başa dönerek oy birliğiyle yeniden yıkım kararı aldı. Karar üzerine dönemin İl Genel Meclisi üyeleri Danıştay’a bir yazı yazarak ‘dava konusuz kaldığı için’ yaptıkları temyiz başvurusundan vazgeçtiklerini belirttiler. Büyükşehir Yasası’yla lağvedilen İl Özel İdaresi’ne ait mülkiyet Büyükşehir Belediyesi’ne geçti ve Menderes Türel göreve geldikten iki ay sonra binayı yıktı.

Haberin Devamı

‘ORTAYA BİR KOMEDİ ÇIKABİLİR’
Davacılar arasında yer alan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, binanın yıkılmasına ve kendilerinin davayı geri çekme yönünde dilekçe vermelerine rağmen dosyanın halen Danıştay’ın raflarında durduğunu belirterek, “Eğer bizim ‘bina yıkılsın’ yönündeki itirazımız Danıştay tarafından reddedilirse ortaya trajikomik bir durum çıkacak. Binayı yeniden mi yapacaklar? Aksi halde görev zararı oluşacak. Davanın halen sürüyor olması şaşkınlık verici” dedi.

BAKMADAN GEÇME!