OLASI BİR SEL BOĞAÇAYI'NI GÖTÜRÜR

Güncelleme Tarihi:

OLASI BİR SEL BOĞAÇAYINI GÖTÜRÜR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2021 09:52

Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, yaşanan birçok sel felaketi sonrası etrafında yerleşim olan Boğaçayı’nda olası bir selde yaşanabilecek tehlikeleri ortaya koydu. Boğaçayı çay yatağının çok eskiden 300 metreden 240 metreye düşürülerek 60 metre daraltıldığını açıklayan Esen, "Olası bir sel orayı götürür” dedi.

Haberin Devamı

KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, deniz suyunun içeri alındığı Boğaçayı projesinin doğru bir proje olmadığını dile getirerek, “Doğanın doğal akışını, doğal hareketini engelleyen herhangi bir şey uzun vadede başarılı olmuyor” dedi.

EMD ÜYELERİYLE BULUŞTU 

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle Hayat Park isimli mesire alanında bir araya gelen  Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen Esen, Konyaaltı’nın genel durumu hakkında bilgi verdi.

60 METRE DARALTILDI

Boğaçayı projesini doğru bulmadığını dile getiren Esen, şöyle konuştu: “Boğaçayı’nın hikâyesi bugün başlamıyor. AK parti döneminde bu yapıldı. O zaman AK Parti’yi suçlayalım. Evet yanlış proje o anlamda suçlayalım. Yanlış yaptılar ama Boğaçayı’nın hikâyesi çok eski. Bir kere Boğaçayı’nın çay yatağının 60 metre daraltıldığı zamana dayanıyor bu durum. Onlarca yıl önce 300 metreden yanlış hatırlamıyorsam 240 metreye düşürülmüş. Siz çay yatağını daraltıp kenarına çiçek ekebilirsiniz ama su, ‘sen burayı gösterdin’ diye oradan gitmez. Yüzyıllardır gittiği yerden gider.”

Haberin Devamı

OLASI BİR SEL BOĞAÇAYINI GÖTÜRÜR

‘DOĞA VERDİĞİNİ GERİ ALIR’

Geçtiğimiz sene yağmur olmadığını ondan önceki sene de projenin yeni uygulandığını dile getiren Esen, “İnşallah hiç kimsenin canına mâl olmayacak şekilde proje hayatta kalır. Ama öyle tahmin ediyorum ki kısa süre içinde doğa verdiğini geri alır. Yani olası bir sel orayı götürür” dedi. Boğaçayı’nda gelen suların biriktiğini dile getiren Esen, “Orada o suyun içerisinde biriken çakılı ve kumu binlerce kamyonla taşımak gerekiyor. Böyle proje olur mu. Çözüm noktasında orada o suyun biriktirilmemesi önünün açılarak taşın suyun gitmesi lazım. Büyükşehir belediyemiz oradaki hatayı düzeltse yaygın medyanın yazacakları gözümün önüne geliyor. ‘Yaptığımız yıkıyorlar’ diyecekler. Hem Büyükşehir hem Konyaaltı Belediyesi kimin ne dediğine bakmaz gerekeni yapar yakında” açıklamasında bulundu. 

ASAT SORUNU ÇÖZÜYOR

Haberin Devamı

Hisarçandır’daki su sorunu hakkında da konuşan Başkan Esen, “Hisarçandır ile ilgili ASAT çalışma yaptı. Boru hattınız döşenmesi ile ilgili bir proje vardı. Çözülmek üzere” dedi.  

BAŞKA KONYAALTI YOK

Konyaaltı ilçe merkezinde planlanmış alanların yüzde 90’a yakınında yapılaşma olduğunu söyleyen Esen, Konyaaltı’ndaki konut talebi hakkında da açıklamalarda bulundu. Şehirleşme konusunda talebin yüzde 100’ünü karşılamanın çok doğru olmadığını kaydeden Esen, “Boş olan her yerin planlanması imara açılması doğru değil. Talep olabilir ama yapılmayacak. Türkiye’de bir tane daha Konyaaltı yok” dedi.

BETONA KURBAN VERMEYİZ

“Beydağlarının batı Torosların en güzel noktalarından Konyaaltı kırsalını asla betona boğdurmamalıyız” diyen Esen, “Buna yarın çok ihtiyacımız olacak. Her hafta 10-15 tane evin yıkım kararını veriyoruz. Kendim çıkıp dolaşıyorum. Siz burada ev yapıyorsunuz ruhsatı var mı diye soruyorum” şeklinde konuştu.

YAYLALAR BÜYÜK HAZİNE

Haberin Devamı

Yaylaların büyük bir hazine olduğunu kaydeden Başkan Esen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konyaaltı’nda şu anda bulunduğumuz deniz seviyesinden 1900 metre yüksekliğe gitmemiz sadece yarım saat sürer. Feslikan Yaylası, Harımyurt Yaylası gibi bir çok yayla var burada. Bu yaylalar bizim büyük hazinemiz. Buna çok büyük ihtiyaç duyacağız. Pek çoğumuz küresel ısınma, iklim değişikliği ve bunun yaratacağı sonuçları artık yavaş yavaş okumayı geçtik yaşamaya başladık. Geçtiğimiz ay Antalya’da nemin yüzde 5 olduğu bir ay yaşadık. Hava sıcaklığının 50 dereceyi geçtiği ay yaşadık. Bunlar 20 yıl önce olmuyorken bugün oluyorsa sebepsiz yere olmuyor. Okuduğum bir yazıda yaklaşık 40 sene sonra artık tüm ekvatora yakın yerlerde sıcaklıkların çok artacağı belirtiliyordu. Bu durumda gideceğimiz yer işte o dağlar. Eğer bıraktıysak gideriz. Bugüne kadar yaylaları romantik bir alternatif turizm söyleminin dolaylı tümleci oldu öznesi bile olamadı. Bundan sonra yaylalar, kirlenmemiş doğa ve temiz çevre hepimiz için çok önemli olacak. Nüfus artışını kontrol altında tutarak hem Konyaaltı’ndaki hizmet kalitesinin düşmesine engel olacağız hem de ileride önümüze çıkacağını gördüğümüz alternatif temiz yaşam alanlarını koruyacağız.”

PAZAR YERİNE GÜNEŞ ENERJİSİ

Haberin Devamı

Küresel ısınma ve bağlı olarak yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik belediye projelerini de anlatan Başkan Esen, “Pandemi sürecinde yenilebilir güneş enerjisine dayalı projemiz bu bağlamda biraz ertelendi. Ama yakın zamanda yapacağız. En azından belediyemizin ihtiyaçlarını karşılayacak güneş enerjisi santrallerini binalarımız ve pazaryerlerimizin üstüne kurarak elektrik tüketimimizi bundan sonra yapabiliyorsak tamamen, yapamıyorsak artık ne oranda düşürebilirsek, projemiz hazır” diye konuştu. 

 

BAKMADAN GEÇME!