Müze tartışması

Güncelleme Tarihi:

Müze tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2019 10:10

Antalya Kent Müzesi olarak planlanan alanda bulunan kapalı spor salonuyla ilgili, “Müzenin ana binası mı olacak, mevcut haliyle mi kullanılacak” tartışması kent dinamiklerini ikiye böldü. Kent Konseyi, müzenin projede değişiklik yapılmadan hayata geçirilmesini istedi.

Haberin Devamı

MÜZE KOMPLEKSİNDE SPOR SALONU
Antalya’da kent merkezinde bir kültür kompleksi olarak planlanan Kent Müzesi alanında bulunan kapalı spor salonunun nasıl değerlendireceğiyle ilgili bir tartışma gündeme geldi. Yapının müzenin ana binası olması ve spor salonunun mevcut haliyle korunması şeklinde iki ayrı görüş ortaya çıkarken, Antalya Kent Konseyi, 20 yılı aşkın süredir yapımı için çaba gösterdikleri Kent Müzesi’nin projedeki haliyle, spor salonunu da içine alarak hayata geçirilmesini istedi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yönetime gelir gelmez müzenin açık alanlarını hizmete açmasının memnun edici olduğunu söyleyen Kurt, beklentilerinin projenin hızla tamamlanıp dünyaya açılması olduğunu dile getirdi.
Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Antalyalıların 20 yılı aşkın süredir açılışını özlemle beklediği Antalya Kent Müzesi’nin parçası olan açık alan düzenlemelerinin hizmete girmesiyle birlikte projenin ana binasını oluşturacak olan kapalı spor salonunun müze kapsamı dışında bırakılmasının gündeme gelmesi ve buna yönelik tartışmaları manidar buluyoruz. Müze projesi hazırlanırken tüm kamuoyuna açıklanmasına rağmen bu alana yönelik aksi bir düşünce veya itiraz olmamıştı” dedi.
TÜM KÜLTÜRLERİN BULUŞMA NOKTASI
Antalya Kent Müzesi çalışmalarının 1998 yılında Kent Konseyi ve Antalya Kent Müzesi Girişimcileri Derneği’nin girişimleriyle başlatıldığını belirten Semanur Kurt, izlenen süreci şöyle anlattı: “O dönemde Bekir Kumbul başkanlığında Antalya Büyükşehir Belediyesi, müze çalışmalarını üstlendi ve kentin hafızasını oluşturan Bellek Merkezi’nin hayata geçmesini sağladı. Mustafa Akaydın’ın döneminde de bugün Bülent Ecevit Kültür Merkezi olarak kullanılan evlilik tarihi ve Antalya mutfak kültürünü anlatan sergi mekanları yapıldı. Menderes Türel’in başkanlığı döneminde ise Kent Müzesi çalışmalarına öncelik tanındı. Kapalı spor salonunun da dahil olduğu müze kompleksi alanında uygulanmak üzere ulusal yarışma ile elde edilen projeler, sergi senaryoları, iç mekan düzenlemeleri o dönemde tamamlandı. Sürecin bu denli uzun sürmesinin ana nedenlerinden birisi yapılacak müze basit bir sergi anlayışından çok kentin tüm kültürlerinin birlikte anlatıldığı bir ortak yaşam alanı oluşturma çabasındandır.”
TAMAMLANIP DÜNYAYA AÇILMALI
Kurt, Atatürk’ün savaşa giderken bile müze kararnamesi imzaladığına dikkat çekti. Kent Konseyi olarak yirmi iki yıl önce başlattıkları Kent Müzesi çalışmalarını bugün aynı heyecanla takip ettiklerini de sözlerine ekleyen Kurt, şöyle devam etti: “Yıllardır Antalyalılarla birlikte yapılan çalışmalar, harcanan emek, ayrılan ve kullanılan milyonlarca paradan sonra yapılacak tek şey kalmıştır. Hızla mevcut projesine ve ruhuna uygun olarak müzenin tamamlanması ve tüm dünyaya açılmasıdır. Yedi ay gibi kısa bir süredir görev yapan ve yönetime gelir gelmez müzenin açık alanlarını hizmete açma başarısı gösteren yeni yerel yönetimden beklentimiz budur. Mustafa Kemal’in izinden gittiğine yürekten inandığımız Başkan Böcek’in bu çalışmaları neticeye ulaştıracağına inanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!