Muratpaşa’ya ‘kadın eli’ değmeli

Güncelleme Tarihi:

Muratpaşa’ya ‘kadın eli’ değmeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2019 10:56

Cumhur İttifakı’nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Gökçen Özdoğan Enç, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Son derece iddialı konuşan Enç, “Bir kadının Muratpaşa’ya katacağı çok şey var” dedi.

Haberin Devamı

MAKAM ODASINDA DEĞİL ‘SOKAKTA’ OLACAĞIM

Cumhur İttifakı’nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Gökçen Özdoğan Enç, Hürriyet’ten Bikan Karaca ve Salim Uzun’a projelerini anlattı. Kazanırsa makamda oturan bir belediye başkanı olmayacağını dile getiren Enç, “Muratpaşa’yı tüm renkleri ile kucaklayan, özgürlüklerin değerini bilen ve önünü açan bir belediye başkanı olacağım” dedi.
Siyasi kariyerinizin büyük bölümü Ankara’da geçti, önemli görevlerde bulundunuz. Bu tecrübenin yerel siyasetinize etkisi olacak mı?
Ankara benim için inanılmaz bir deneyim oldu. Şu anda tüm bakanlıkların işleyişini çok iyi biliyorum. Yerele hizmet aktarırken bu yapıyı bilmek ve kaynak oluşturabilmek çok önemli. Bunu yapabilirseniz hizmet hızı ve kalitesi artar.
Bu tecrübe seçim vaadi olarak sunduğunuz projelere de yansıyacak o zaman.
Elbette. Deneyimlerimin tamamını Muratpaşa’ya aktarmak istiyorum. 55 projem var ve hepsi en kısa sürede Muratpaşa halkı ile buluşacak. Bu süreçte hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşamayacağım. Çünkü tüm projeler önceden planlandı, programlandı.
MAKYAJLA YÖNETİM OLMAZ
Şu anda da partinin en yüksek organlarından birinde görev alıyorsunuz. Bu da sizin için büyük bir şans sanırım.
Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi olarak görevime devam ediyorum. Elbette kazandığım siyasi deneyimimi halkımızın sorunlarını çözmek için sonuna kadar kullanacağım. Zaten Muratpaşa hizmete aç kalmış bir ilçe. Şu açık bir gerçek; makyajlama dokunuşlarla bu ilçeyi yönetemezsiniz.
Muratpaşa hak ettiği hizmeti almıyor mu?
Muratpaşa tek bir bölgeden ibaret değil. Burada 500 bin nüfus var. Ve her geçen gün büyüyor. Ama bakıyorsunuz ilçenin büyük bölümü ötekileştirilmiş. Benim en temel derdim Lara bandındaki kazanımları korumak, iyileştirmek ama arka tarafı da derlemek, toplamak. Yani eşit hizmet anlayışını sağlamak.
Size göre Muratpaşa’da iki ayrı fotoğraf mı var?
Lara bandı şahane. Ama diğer tarafa bakın daha asfalt sorunu, çöp sorunu çözülmemiş mahalleler karşımızda duruyor. Hizmet anlayışı eşitlenmeli. Yine sosyal ve kültürel anlamda çok ciddi kan kaybımız var. Sadece iki kültür merkezi açmakla 500 bin nüfusa hizmet sağlayamazsınız. Her mahalle en ince detayına kadar incelenmeli ve ihtiyaçları tespit edilmeli.
ÖNCELİKLER GÜNDEMİMİZDE
Siz özel bir planlamayla mı proje üreteceksiniz?
Çözüm üretmek için önce sorunları tespit etmek zorundasınız. Bir mahalle kreş isterken, diğer mahalle kadın ve gençlik merkezi isteyebilir. Veya sokak hayvanları ile ilgili sorunlar karşınıza çıkabilir. Biz bunları tek tek tespit edip ona göre projelerimizi hazırladık, hazırlamaya da devam ediyoruz.
Öz kaynak yaratma konusunda endişeleriniz var mı?
Halkımız bize teveccüh gösterirse 52 ilden daha büyük bir ilçe yöneteceğiz. Muratpaşa emlak gelirleri açısından Türkiye’nin en zengin ilçelerinden biri. O yüzden biz hızlı ve kaliteli hizmet için geliyoruz.

Muratpaşa’ya ‘kadın eli’ değmeli


TÜREL KENT İÇİN ŞANS
Çalışmalarınıza Büyükşehir’in de desteği oluyor mu?
16 yıldır Menderes Türel’le siyaset yapıyoruz. Türel, Antalya için büyük bir şans. Çünkü vizyon sahibi. Ötekileştirmeden, tüm kenti kucaklayan bir yönetim anlayışına sahip. Mesela metro ve liman projesi Muratpaşa’yı birebir etkileyecek. Artık sadece çöp konteyneri koyarak, asfalt yaparak belediyecilik yapılmıyor.
Size göre yerel bir yöneticide nasıl bir anlayış olmalı?
15 milyon turistin geldiği bir kent hala asfalt sorununu konuşmamalı mesela. Vatandaş gerçek hizmet bekliyor. Makam odalarından belediyecilik yapılmamalı. Bunu bir ismi hedef alarak söylemiyorum. Belediye başkanı sokağa inmeli, vatandaşla bütünleşmeli. Kenti hareketlendirmeli.
Siz bu anlayışla mı görev yapacaksınız?
Biz kent kültürü oluşturacağız. Bunun için de önce hizmetleri eşitleyeceğiz. Kent kültürü oluşturursanız ne sokak hayvanlarının canı yanar, ne sokaklara çöp atılır. ‘Bu kent bizim’ bilinci oluşur. Şu anda hizmetlerde eşitlik olmadığı için maalesef her şey yarım kalıyor.
HER SÖZÜMÜ YERİNE GETİRDİM
Kitapçığınızda vizyoner ama ciddi kaynaklar gerektiren projeler var. Ya yapamazsam diye endişe duyuyor musunuz?
Biz, eşit hizmet, denetlenebilir ve demokrat belediyecilik anlayışı ile yola çıktık. Bugüne kadar siyasi yaşamımda ne söz verdiysem yerine getirdim. Projelerimize bakın; hepsinin ada parseli belli, kaynakları belli. Ben bu projeleri gerçekleştiremezsem bir daha seçmenin yüzüne bakamam, beni seçin diyemem. Zaten partimizin ilkesi ‘Verdiğin sözü tutacaksın’ diyor.
NEDEN KENT ORMANI YOK?
Muratpaşa’da ne eksikler görüyorsunuz?
Öncelikle Muratpaşa mutlu azınlıkların yaşadığı bir ilçe olmamalı. Mesela Muratpaşa sakinlerinin yarısı hafta sonları Kepez Kent Ormanı’na gidiyor. Muratpaşa’da neden bir kent ormanı yok? Obruk Ormanları’nın bulunduğu noktada neden böyle bir proje yürütülemiyor? Ben o ormanda ata, bisiklete binmek, yürümek isterdim. Dinleme tesislerinde çayımı içmek isterdim. Kamp yapmak isterdim. Biz bunları yapacağız ve bu bir lütuf değil, bu benim yapmak zorunda olduğum bir iş.
Sosyal projeleriniz de olacak mı?
Muratpaşa’da doğu, batı, merkez kadın kooperatifleri kuracağız. İŞKUR aracılığıyla kadınlarımızı 3 aylık kurstan geçirip obje yapmayı öğreteceğiz. Bu obje Antalya’nın simgesi olacak. Güzel Sanatlar Fakültesi de sürece dahil olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte protokol yapıp bu objeleri Antalya’daki her otelin odasına koyacağız.
HEM TANITIM HEM İSTİHDAM
Kadınlarımız bu objeleri nerede yapacak?
Evlerinde. Onlar hazırlayacak biz otellere yönlendireceğiz. Bir kadınımız aylık 750-1200 TL arasında gelir elde edecek. Bunun bir adım ötesi de atölyeleşmek. Hem Antalya’yı tanıtacağız, hem kadınlarımıza iş olanağı sunacağız.
Muratpaşa’da en sık gündeme gelen konulardan birisi de otopark eksikliği. Bu konuda çözümünüz var mı?
Otopark alanları gerçekten yetersiz. Bundan da en çok Muratpaşa esnafı şikâyetçi. Durum öyle bir hale gelmiş ki esnaf aracını koyacak yer bulamıyor ve birbiriyle kavga ediyor. Bu sorun katlı ve yer altı otoparkları ile çözülür. Biz parkların altını kullanacağız. Yeşili koruyup, otoparkları mutlaka artıracağız. Çünkü bu kent bizim. Muratpaşa nefes alan bir ilçe olmalı. Biz mevcut iyileri koruyarak daha iyi şeyler yapmak için geliyoruz.
DOĞRU PROJELER SÜRDÜRÜLECEK
Yani doğru projelerin üzerine sünger çekmek gibi bir anlayışınız olmayacak.
Asla. Devlette sürdürülebilirlik esas. Hiçbir hizmet çürümeyecek. Geçmiş yönetimlerin harcadığı para da bu devletin. Elbette ki mevcut belediye başkanının yaptığı iyi işler vardır. Her şeyi kötü yapıyor, kapatalım, yıkalım gibi bir anlayış olamaz. İyisi varsa üstüne katarak devam ettireceğiz.
Anket yaptırıyor musunuz?
En iyi anket sokakta olmak, insana dokunmak. Şu ana kadar beni bile şaşırtan dönüşler aldım. Vatandaşla çok samimi sohbetlerimiz oluyor. Onlara ‘Belediye başkanı olursam her an her yerden çıkabilirim’ diyorum, gülüyorlar.
Anlaşılan göreve gelirseniz makamda oturmayacaksınız.
Hiç öyle makamda oturan, sürekli imza atan gri bir surat olmayacağım. Muratpaşa’yı tüm renkleri ile kucaklayan, özgürlüklerin değerini bilen ve önünü açan bir belediye başkanı olacağım. Bir insanı mutlu etmek istiyorsanız özgürlük alanlarını açmanız lazım. Asla baskıcı olmayacağım. Çünkü karakterimde bu yok.
Muratpaşa’ya ‘kadın eli’ değmeli


BİSİKLETE DE BİNERİM OTOBÜSE DE
Mesela makam aracı kullanacak mısınız?
Bisiklete de binerim, otobüse de. Makam arabasını sadece resmi işlerde kullanırım. Onun dışında belediyeye kendi aracımla gideceğim. Yeri gelir aracımı durdurur esnafla sohbet eder çay içerim. Çünkü ortak aklı ancak akıl sahibine giderek harekete geçirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden ortak akıl yürütülmez.
KEDİ-KÖPEK MAMASI ÜRETECEĞİZ
Hayvan severlerle de çok ilgili olduğunuzu görüyoruz.
Evet. Hayvan severleri sevindirecek çok önemli bir projemiz var. Organik atıklardan sokak hayvanları için mama üreteceğiz. Önce kendi ihtiyacımızı karşılayacağız sonra diğer belediyelere temin yapacağız.
Göreve gelirseniz ilk gündeminiz ne olacak?
Muratpaşa’da ciddi bir mülkiyet problemi var. Bu problem bugüne kadar halının altına süpürülmüş. Mesela okul alanlarında büyük sıkıntı var. Biz uzlaşma yoluyla bunu çözeceğiz. Gerekirse hak sahiplerinin isimlerini dersliklere vereceğiz. Çözüm istiyorsanız bunu iş edinmeniz ve bu sorunu çözme iradesini göstermeniz lazım. ‘Mülkiyet problemi var’ deyip boş araziye tabela dikmekle bu iş olmaz.
Cumhur İttifakı adayı olarak MHP’den yeterli desteği görüyor musunuz?
MHP ile 15 Temmuz sonrası bir gönül birlikteliğimiz oldu ve bu süreç devam ediyor. MHP teşkilatlarının tamamına teşekkür ediyorum. Gerçekten inanılmaz bir gayret ve inançları var. Biz merkez sağı toplayıp ötekileştirilmiş sol seçmenden oy alacağız.
Meclis üyesi listenize yönelik tepkiler nasıl?
Listemizde demokratlar, CHP kökenli isimler, Kürt ve Alevi kardeşlerimiz var. Tam renk karması olduk. Listemizde herkes temsil ediliyor.
HASTANE İHTİYACI VAR
500 bin nüfuslu bir ilçeyiz. Buraya kesinlikle 75-100 yataklı bir devlet hastanesi yapılmalı. Bu ihtiyaç ilk gündemimizde olacak.
TOPLANTI İÇİN YER YOK
Türkan Şoray Kültür Merkezi 500 bin nüfus için yeterli değil. Muratpaşa’da proje sunumu yapmak istedim yer bulamadım. Mecburen tanıtımı otelde yaptık. Bu sorunu çözeceğiz. 80 bin metrekare üzerine herkesin örnek alacağı bir merkez yapacağız.
FARKINDALIK YARATACAĞIM
Engelliler adına farkındalık oluşturacağım. Hatta tekerlekli sandalye ile tüm ilçeyi gezeceğim. Nerde ne yanlış var tek tek tespit edeceğim. Kaldırımların büyüklüğü, rampaların dikliği.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!