Marka oyununa yargı freni

Güncelleme Tarihi:

Marka oyununa yargı freni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2019 10:49

Antalya’da eğlence sektöründe faaliyet gösteren zincir işletmelere ait marka yüzünü tescil ettirip işletme sahiplerinden tazminat isteyen A.Ş.’ye yargı ‘dur’ dedi.

Haberin Devamı

CEMİL KARİKATÜRÜ DAVALIK OLDU
MERSİN’de yaşayan A.Ş., 1989-2002 yılları arasında 13 yıl kesintisiz olarak yayınlanan ‘Bizimkiler’ dizisindeki ‘Benim adım Cemil’ , ‘Sevim koş’ repliği ile hafızalara kazınan Cemil karakterini canlandıran tiyatro, sinema, dizi oyuncusu Uğurtan Sayıner’in karikatürize edilmiş portresini ‘CEMİLABİ-PUB&GRILLS’ markası adı altında tescil ettirdi.
TOPLATMA TALEBİ
marka tescilinin hemen ardından avukatı aracılığıyla harekete geçen A.Ş., Sayıner’in yasal izni ile Antalya ve Bursa’da ‘Benim Adım Cemil’ adıyla faaliyet gösteren işletmelerin (Plaj ve canlı müzik mekanları) tamamına ihtarda bulunarak işletmelerin tamamının tabelalarının ve ürünlerinin toplatılmasını istedi.
GELİRİ İSTEDİLER
A.Ş. ayrıca manevi yıpranma bedeli ve marka kullanılarak elde edilen gelirin bilirkişi aracılığıyla tespiti sonrası yasal faizi ile kendisine ödenmesini, işletmelere ait sosyal medya hesaplarının, internet sitesine erişiminin engellenmesini ve işletmelerin faaliyetinin durdurulmasını talep etti.
MARKA TESCİLİ ALMIŞLAR
Yapılan başvuru karşısında şaşkına döndüklerini anlatan Uğurtan Sayıner’in avukatı Burcu Erten, “Müvekkilime ait portre karikatürize edilerek marka tescili yapılmış. Hemen akabinde de müvekkilimin izni ile yapılan ticari faaliyetler üzerinden haksız kazanç elde etmek için harekete geçilmiş” dedi.
BİLİRKİŞİ İNCELEDİ
Başvuru üzerine Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi sıfatıyla Mersin 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurduklarını anlatan Erten, şöyle devam etti: “Söz konusu markayı hükümsüz kılmak adına büyük bir mücadele verdik. Mahkeme, sunduğumuz deliller ve bilirkişi raporunu inceleyerek markanın hükümsüzlüğüne karar verdi.”
NİYET HAKSIZ KAZANÇ
“Kötü niyetli kişiler ünlü isimlerle özdeşleyen bir takım değerleri marka olarak tescil ettirip bunun üzerinden haksız kazanç elde etme yolunu seçiyor. Bu durum çokça karşımıza çıkmaya başladı. Önce marka tescili yapıyor sonra bu marka üzerinden dava açıp yüksek bedellerle tescilli markayı satmaya çalışıyorlar.”
KARAR EMSAL OLACAK
“Mersin 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı sanat veya siyaset yapan kişilerin haklarının korunması açısından çok önemli. Bundan sonra yapılacak kötü niyetli başvurular bizim aldığımız marka hükümsüzlüğü kararı ile büyük ölçüde reddedilecektir.”
MAHKEME NE DEDİ?
Marka hükümsüzlüğü davasındaki bilirkişi raporunu inceleyen Mahkeme, şu kararı verdi: “(…)Davacı Uğurtan Sayıner’in ‘Bizimkiler’ dizisinde canlandırdığı Cemil karakteri ile davalı markasında esas unsur olarak yer alan ve çizimle tasvir edilmiş pencereden başını uzatmış, gözlüklü ve sakallı erkek portresinin tescilli marka ile ayırt edilemeyecek kadar benzer şekilde kullanılması nedeniyle markanın hükümsüzlüğü koşulları oluşmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!