MASMO'dan erteleme talebi

Güncelleme Tarihi:

MASMOdan erteleme talebi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2020 11:30

MASMO'dan erteleme talebi

Haberin Devamı

 

Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)- MANAVGAT Muhasebeciler Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odası (MASMO) Başkanı Nezih Özgenç, 1 Temmuz'dan itibaren az tehlikeli iş yerlerinde uygulanmaya başlayacak olan iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi uygulamasının Covid-19 salgını nedeniyle ertelenmesini istedi.

On binlerce küçük esnafı ilgilendiren, az tehlikeli iş yeri olarak sınıflandırılan bakkal, büfe, berber, kafe, market, fotoğrafçı gibi bir veya daha fazla çalışan olan iş yerlerinde iş yeri güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz'dan itibaren başlıyor. MASMO Başkanı Nezih Özgenç, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Covid-19 salgınının etkili olduğunu ve işletmecilerin iş yerlerini açamadığını belirterek, uygulamanın ertelenmesi veya iş yerlerine bu konuyla ilgili devlet tarafından destek verilmesini istedi.

MASMO Başkanı Nezih Özgenç, "İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlara baktığımız zaman küçük işletmeler; bakkallar, kuaförler, büfeler buna benzer iş yerleri bir veya daha fazla işçi çalıştırdığı zaman bu sisteme girmek zorunda. İş dünyasının, küçük esnafın bu ekonomik şartlarda bunu kaldırmasına imkan ve olanağı yok. Bizlerin talebi uygulamanın 1 Temmuz 2020'den ileri bir tarihe ertelenmesi. En büyük talebimiz bu. Erteleme yapılmayacaksa devletimiz tarafından, bu iş yerlerinin ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor ki mükelleflerimiz iş sağlığı ve güvenliği hizmetinden yararlanabilsin ya da olmazsa tüm işletmelerimizin iş yeri kayıtları zaten Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) mevcuttur. İş yeri kayıtları da SGK'dan takip edilerek de ödenen primlerle destek verilebilir" dedi.

Az tehlikeli iş yerleri sınıfına berber, bakkal ve büfe gibi çok küçük işletmenin girdiğini belirten Özgenç, "Bu işletmelerin ödemesi gereken primler çalıştırdığı işçi sayısına göre 300 lira, 500 lira gibi değişmektedir. Her çalışan sayısına göre bu maliyetler artmaktadır. Şu dönemde işletmelerin bunu karşılanması mümkün değil" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!