MAĞDUR KİRACI DAVA AÇABİLİR

Güncelleme Tarihi:

MAĞDUR KİRACI DAVA AÇABİLİR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2021 11:02

Kiranızı düzenli ödüyordunuz, lakin pandemi, deprem, sel veya buna benzer ve beklenmeyen olağanüstü bir durum yaşandı ve siz de kiranızı ödeyemiyorsunuz. İşte bu durumda kira sözleşmenizin uyarlanması için dava açabilirsiniz.

Haberin Devamı

SON günlerde hemen hemen herkesin gündeminde yükselen kiralar var. Özellikle büyükşehirlerde kiralar neredeyse iki katına çıktı. Yaşanan bu durum mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar çıkmasına neden oluyor.
*
Anlaşmazlıkların çözümü için de birbirinden farklı yollar var. Mesela 5 yıl önce bir ev kiraladınız, kiraladığınız dönemde hayat şartlarınız ve ülkenin ekonomik şartları normaldi.
*
Siz de kiranızı her yıl sözleşmede belirtildiği şekilde ve artışta ödüyordunuz, lakin pandemi, deprem, sel veya buna benzer ve beklenmeyen etkili bir olay yaşandı ve siz de bu nedenle kiranızı ödeyemiyorsunuz.
*
İşte bu durumda kira sözleşmenizin uyarlanması için dava açabilirsiniz.
*
Peki, bu davanın amacı ne olacak?
*
Çok basit: Kira sözleşmesi şartları mevcut durumunuza göre yeniden düzenlenecek.
*
Eğer hâkim yaşanan olay nedeniyle oluşan ekonomik şartlar ve zorlukları göz önüne alırsa kiranızın belirli bir oranda indirilerek kira sözleşmenizin makul şartlarda düzenlenmesine karar verebilir.
*
Gelelim kira tespit davasına. Eğer 5 yılınız dolduysa ve TÜFE nedeniyle artmış olan kiranız aynı yerlerdeki kiralardan daha yüksek bir hale geldiyse bunun düzenlenmesi ve makûl bir seviyeye çekilmesi için dava açma hakkına sahipsiniz.
*
Bu durum aynı zamanda mülk sahibi olanlar içinde geçerlidir.
*
Eğer evinizi kiraya vermenizin üstünden 5 yıl geçtiyse ve örneğin TÜFE nedeniyle aldığınız kira toplamda 5 bin TL’ye çıktıysa ancak bölgedeki kiralar çeşitli nedenlerle 8 bin TL’yi bulduysa ev sahibi olarak kiranın bu şekilde hakkaniyete uygun olarak tespitini isteyebilirsiniz.
*
Eğer kira tespit davanızı yeni kira yılı başlamadan 30 gün önce açarsanız verilecek olan karar yeni kira yılından itibaren geçerli sayılacaktır. Ancak bu 30 günü kaçırırsanız mahkemenin vereceği karar bir sonraki yıl için geçerli olacaktır.
*
Aman dikkat bu süreler çok önemli! Ayrıca, kira tespit davanızı yetkili olan mahkeme, taşınmazın olduğu ilçedeki sulh hukuk mahkemesidir.
*
Bir başka detay daha verelim: Kira uyuşmazlıklarında; başta tahliye talepleri olmak üzere kira alacağı ve kira tespit konularında arabulucuya gidilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!