LİSTEYE ANTALYA DA EKLENSİN

Güncelleme Tarihi:

LİSTEYE ANTALYA DA EKLENSİN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2020 14:12

Hazine arazilerini çiftçiye açan projede belirlenen pilot iller arasında Antalya'nın olmamasının büyük kayıp olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Antalya’da boş duran çok sayıda Hazine arazisi var. Listeye Antalya da dahil edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın, topraksız ve yeterli toprağı olmayıp ekip biçmek isteyen çiftçilere yönelik 60 dönüme kadar Hazine arazisini 10 yıl süreyle kiralama projesi, tarım sektörüne umut oldu. Kararın sektör için sevindirici olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye’de tarımsal üretimi büyük ölçüde karşılayan Antalya’nın pilot iller arasında yer almasını istedi.

NEDEN LİSTEDE YOK?
Hazine'ye ait arazilerin bölge halkı başta olmak üzere üretici tarafından kiralanmasının önünü açan düzenlemeyi değerlendiren Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, belirlenen 6 pilot il arasında Antalya’nın olmamasının ise büyük kayıp olduğunu vurguladı. Çandır, sözlerine şöyle devam etti: “Kararın belirli illerle sınırlı kalması üreticimiz için hayal kırıklığı. Antalya’da tarıma elverişli, boş duran çok sayıda Hazine arazisi var. Açıklanan listede bölgemizden sadece Finike ilçesindeki kıyı ve dolgu alanı bulunuyor. Devletin elindeki tüm Hazine arazileri üretime açılmalı. Bu sayede sektör üyeleri üretimlerini planlasın, yatırımlarını yapsın.”

Haberin Devamı

DÜZENLEME GENİŞLETİLMELİ
Son yıllarda tarım arazilerinin kaybında yaşanan artışın dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Çandır, “Tarıma kazandırılan en küçük toprak parçası bile üretimimiz için büyük kazanç. Devletimizin atıl durumdaki tüm arazileri üretime yönlendirmesini destekliyoruz. Ancak düzenlemenin biraz daha genişletilmesinden yanayız. Atıl durumda olan tarım yapılabilecek binlerce dönüm Hazine arazisi var. Bunların planlı bir şekilde talepler doğrultusunda yatırımcılara kiralanmasından yanayız. Binlerce dönüm arazide yapılacak üretimle ihracata yönelik nitelikli ürün yetiştirebiliriz. Türkiye de toprak yapısıyla avantajlı bir bölge. Bu konuda doğru kararlar zamanında verilirse dünya için önemli bir tarım merkezi hale gelebiliriz” diye konuştu.

ENVANTER BEKLİYORUZ
Tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimi için Hazine arazilerinin tahsisiyle ilgili 2017’de alınan kararı hatırlatan Çandır, şöyle konuştu: “Bu kararın uygulanabilmesi için sektör, hazine arazilerinin envanterinin çıkarılarak yatırımcıya sunulmasını bekliyor. Yatırımcı tahsisi yapılacak araziye ulaşamıyor. Bu envanteri Maliye Bakanlığı’ndan istedik. Envanter olsun ki kim nerede yatırım yapacak bakılsın. Alınan kararların kağıt üzerinde kalmaması, üretime doğrudan yansıtılması için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!