LAHANA ELDE KALDI UMUTLAR MUZDA

Güncelleme Tarihi:

LAHANA ELDE KALDI UMUTLAR MUZDA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2019 09:34

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki lahana üreticisi isyan etti. Lahananın tanesini 50 kuruştan satamayan üretici tarımda planlama istiyor.

Haberin Devamı

Her yıl ‘bu ürün bu yıl para eder mi’ umuduyla farklı bir ürüne yönelen çiftçi, artık ne ekeceğini şaşırdı. Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki çiftçilerde aynı durumdan müzdarip. Geçtiğimiz yıl kabak eken fakat para etmediği için bu yıl lahanaya dönen bazı çiftçiler lahananın da bu yıl para etmediğini belirterek, tarım alanlarını muz serasına çevirmeyi planlıyor.

LAHANA ELDE KALDI UMUTLAR MUZDA

ÜRÜN ELDE KALDI
Kızılağaç Mahalle Muhtarı ve çiftçi Bayram Özen, çiftçi olarak ne yapacaklarını şaşırdığını söyledi. Tarlasının tamamına geçtiğimiz yıl kabak ettiğini ama kilosu 25 kuruşa kadar düştüğü için kabaktan zarar ettiğini açıklayan Özen, bu yıl 2 dönüm araziye lahana ekip çok az bir alana da kabak diktiğini, bu yıl da kabağın para edip lahananın kendilerini zarara uğrattığını ifade etti.

Haberin Devamı

YÜZÜ ASTARINI GEÇİYOR
2 dönüm araziye fide, gübre ve ilaç masraflarıyla birlikte 5 bin lira para harcadığını fakat masrafını zor çıkardığını dile getiren Özen, “Lahananın tanesi 50 kuruşa geliyor. İki kiloluk lahana bu. Siz düşünün. Ben buraya 5 bin lira masraf ettim. Yerinde sayıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Üreticinin durumu ortada. Çiftçi gene bırakmaz eker. Çünkü karın tokluğu için ekmek zorunda” dedi.

ASKERİYEYE VERDİ
Lahana para etmeyince elindeki ürünü askeriyeye verdiğini dile getiren Özen, “Geçen yıl da karpuz para etmemişti. Askerlerimiz yesin diye askeriyeye vermiştim. Bu yıl da öyle yaptım” diye konuştu. Manavgat’ta herkesin muz serası kurmaya yöneldiğini de anlatan Özen şöyle konuştu:
“Ben de bütün arazime muz serası yapmayı düşünüyorum. Zeytinliklerimi bile kesmeyi düşünüyorum. Ama böyle giderse ne olacak bilmiyorum. Herkes muz serası kuruyor. Ben ondan da korkuyorum. Ya o da sonra para etmezse. Tarımdaki plansızlık bizi çok vuruyor.”

LAHANA ELDE KALDI UMUTLAR MUZDA

TAMAMEN ZARARDAYIZ
Lahana üreticisi Mustafa Zeybek de ürettiği mor lahananın para etmediğini söyledi. İki tır ürününün Konya’da satışta olduğunu dile getiren Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tanesi 25 kuruşa alan yok. Çiftçinin hali bu. Gübrenin torbası olmuş 120 lira. 40 kuruş fidesi bunun. Aktarması var, mazotu var. Devamlı damlama çalışıyor. İşçinin yevmiyesi var. Külliyen zarardayız. Eskiden alıcılar gelirdi bu sene alıcı da gelmiyor. Ben buradaki alanımı da muz bahçesine çevireceğim. En azından muz şu anda para ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!